One moment please.
 
Forum  ›  Generellt  ›  Nyheter
 

Ludvig Strigeus, IT-arkitekten bakom Spotify, får

Ludvig Strigeus är upphovsmannen bakom Spotifys unika mjukvara, det var han som gjorde det möjligt. Ludvig var nominerad för sin prestation kring skapandet av den unika mjukvaran bakom Spotify som idag är ett av världens mest använda musikstreamingprogram och har över 12 miljoner användare i tioländer.


När man läser om musiktjänsten Spotifys makalösa segertåg över världen är det oftast de båda grundarna – Martin Lorentzon och Daniel Ek – som får ljus på sig. Men få känner till upphovsmannen bakom Spotifys unika mjukvara, Ludvig Strigeus, som är personen som gjorde det möjligt. Hösten 2006 började Ludvig jobba med Spotifyidén efter att grundarna hört talas om Ludvig och hans världsberömda nedladdningsprogram µTorrent. Efter ungefär en månad var Ludvig färdig med den första användbara versionen av Spotifyklienten.

 

 Ludvig var nominerad och mottog priset med motiveringen;

 

”För hans insats som utvecklaren i bakgrunden gjort det tekniskt möjligt för framgångsföretaget Spotify att förse musikälskarna med ett nytt digitalt sätt att lyssna på musik på som gör både skivbolagen och användarna nöjda - världen över. ”

 

”Ludvig Strigeus är enligt min mening en otroligt spännande person. Han är begåvad utöver det vanliga och har sedan unga år hängt med i IT-utvecklingen med diverse egna projekt. Genom den erfarenhet och kunskap han skaffade sig redan sen barnsben har Ludvig utvecklat den unika mjukvaran bakom Spotify något som idag används av 12 miljoner människor världen över. Genialt! Ludvig är en värdig pristagare av Tenzingpriset 2011.” säger förra årets  pristagare och jurymedlemmen Kaj Mickos.

 

Ludvig Strigeus tog emot priset på 100 000 kronor vid en prisutdelning i Stockholm onsdagen den 23 november 2011.

 

Övriga nominerade var, Sveriges Radios Bibi Rödöö, Therese Alshammars tränare Johan Wallberg och manusförfattaren Calle Norlén

 

Juryn 2011:


Karl-Johan Persson VD och koncernchef H&M, Angeles Bermudez Svankvist, Generaldirektör Arbetsförmedlingen, Renata Chlumska Äventyrare, Maria Abrahamsson, Riksdagsledamot och journalist, Johan Skoglund, VD och koncernchef JM, Tom Lindahl, VD Tenzing samt 2010 års pristagare Kaj Mickos, professor emeritus i innovationsteknik.

 

Bakgrund


Bakom varje betydande framgång finns en vägledande person. Någon som borde uppmärksammas och uppmuntras. Tenzingpriset® instiftades 2009 för att belöna de vägledare som finns bakom en stor prestation och gör den möjlig. Tenzingpriset har inspirerats av sherpan Tenzing Norgay som gjorde det möjligt för Edmund Hillary att först i världen bestiga Mount Everest 1953. Hillary blev världsberömd men hade inte lyckats utan sin vägledare. Tenzing kommer för evigt associeras som den viktiga personen i bakgrunden av Hillarys unika prestation.

Forum  ›  Generellt  ›  Nyheter