One moment please.
News
- hyllningskonsert till kompositören John Cage på Drottningholms Slottsteater, onsdagen 5 september, 20.00

Musiknyheter

Den 5:e september skulle den banbrytande amerikanska kompositören John Cage ha fyllt 100 år. Som en introduktion till sin stora höstutställning Mer än ljud bjuder Bonniers Konsthall, tillsammans med Drottningholms Slottsteater, in till en jubileumskonsert till John Cages ära.

Cage revolutionerade musiken genom sitt experimentella förhållningssätt till hur musik komponeras och spelas, och han räknas idag till en av världens mest inflytelserika tonsättare. För att hylla John Cage och uppmärksamma hans livsgärning har Bonniers Konsthall, tillsammans med Drottningholms Slottsteater, bjudit in några av Sveriges mest spännande musiker och konstnärer för en unik jubileumskonsert.

Det kommer att bli en eklektisk kväll helt i Cage anda, där kompositörens alster varvas med Anna von Hausswolffs hyllade popmörker, dj:n Scanners elektroniska tongångar, Carl Michael von Hausswolffs EVP-kompositioner och mycket mer. Bland övriga medverkande märks kompositörerna Hans Ek och Modern Fantazias, Malin Bång, musikerna Anna, Eva och Maria Lindal samt skådespelaren Stina Ekblad som läser ur Cages texter. Publiken kommer även att få ta del av en miniutställning med Cage-memorabilia.

– Det känns enormt roligt att inleda vår höstutställning Mer än ljud med jubileumsfirandet av Cage. Få kompositörer har influerat både musiken och konsten till den grad som han gjort. Hans arv lever vidare hos flera av de konstnärer som visas på Bonniers Konsthall under hösten. En viktig del av Mer än ljud är det omfattande liveprogram som kommer att äga rum på konsthallen och på andra platser över stan. Att vi kan arrangera denna första konsert på en så anrik plats som Drottningholm skänker en ny dimension till musiken, säger Sara Arrhenius, konsthallschef på Bonniers Konsthall.

– I vår nya satsning på en rikare säsong med utökad, nyskapande verksamhet har samarbetet med Bonniers Konsthalls jubileumskonsertJohn Cage 100 år en självklar plats. Vi vill låta de samtida konstarterna möta det starka kulturarvet där nya spännande uttryck kan uppstå. Drottningholmsteaterns musiker tar sig an utmaningen att spela Cage och bjuder publiken en unik upplevelse. Samarbeten är viktiga för oss och inom ramen för vår evenemangsverksamhet Esprit! är Bonniers Konsthall en idealisk partner med sitt innovativa arbete för samtidskonsten, säger Sofi Lerström, VD Drottningholms Slottsteater.

Mer om programmet:

Hans Ek och Modern Fantazias söker sig tillbaka till Cages ursprungliga inspirationskällor, såsom Monteverdi och Purcell. Den brittiska dj:nScanner, eller Robin Rimbaud som han också heter, uppträder med ett elektroniskt stycke som utgår från Cages musikaliska teorier men även inspirerats av några av samtidens anonyma icke-platser, såsom flygplatser och väntrum. I stycket hypertoxic funderar kompositören Malin Bång över hur luft kan användas för att producera ljud. Konstnären och kompositören Carl Michael von Hausswolff har tillsammans med EVP-experten Michael Esposito skapat ett verk med utgångspunkt i de röster från ”andra sidan” som duon spelat in på själva Drottningholms teater. PopsångerskanAnna von Hausswolff uppträder med ett nytt stycke komponerat speciellt för denna kväll. Drottningholmsteaterns orkesters konsertmästare Maria Lindal och violinisterna Anna och Eva Lindal samt Lowe Derwinger på piano, spelar ett stycke av Cage.

Biljetter till konserten kan köpas genom www.ticnet.se. För mer information se Drottningholmsteaterns hemsida www.dtm.se

Jubileumskonserten inleder Bonnier Konsthalls stora grupputställning Mer än ljud, som pågår under hösten, och som fokuserar på skapandet och användandet av musik inom samtidskonsten. Länk till mer informationhttp://www.bonnierskonsthall.se/utstallning/mer-an-ljud/

04.08.2012 11:45
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
A Celebration of Sound – John Cage 100 år