One moment please.
News
Sofie Asplund (f. 1985) från Mariehamn på Åland Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor.

Musiknyheter

Sofie upptäckte redan på dagis att det var kul att sjunga. Under uppväxten spelade hon piano, sjöng visor, pop och musikal och dansade på Åland musikinstitut. I tonåren började hon ta lektioner i klassisk sång. Hon sökte sig till Sverige och Vadstena folkhögskola, Stockholms Operastudio och slutligen Operahögskolan, där hon studerar för sångpedagog Åsa Bäverstam.

På Åland upptäckte Sofie att hon trivdes på teaterscenen. Att få kombinera det fysiska uttrycket med den klassiska sången tilltalade henne mycket.
– På scenen känner jag mig som mest närvarande. Opera kan vara mer krävande än den rock och pop vi dagligen matas med men ger du den lite tid så blir belöningen desto större, säger hon.

Sofie gjorde sin praktik på Kungl. Operan som Barbarina i Figaros bröllop och hon har framträtt i Vadstenaakademiens uppsättningar Star-Cross’d Lovers och Stolthet och fördom. Säsongen 2011-2012 sjöng hon Maria i West Side Story på Göteborgsoperan i totalt 79 föreställningar och titelrollen i Janacek’s opera Den listiga lilla räven på Läckö slott. Sofie har fått flera fina recensioner. ”Hon är redan sensationell som sångerska och aktris” skrev t.ex. Dagens Nyheter.

Sofie har en förkärlek för aktiva, sceniska roller som Susanna i Figaros bröllop, Sophie i Rosenkavaljeren eller Zerbinetta i Ariadne på Naxos, vilka är några av drömrollerna. Hon sjunger gärna operett, just för skådespeleriets skull.

Stipendiet ger Sofie möjlighet att jobba med skickliga coacher och studera språk utomlands.
– Det jag helst vill i framtiden är att fortsätta utvecklas som operasångerska och få jobba med intressanta regissörer i roller som passar mig. Och ge mig ut i världen!

05.03.2013 08:47
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Anders Walls Giresta-stipendium till scenisk sopran