One moment please.
News
Chess på svenska. Premiär på Göteborgsoperan lördag den 8 september 18.00

Musiknyheter

Premiär lördag den 8 september 18.00
Pressvisning tisdag den 4 september 14.30 (samling i scenporten 14.20)GöteborgsOperans uppsättning av Chess på svenska är en storslagen samhällssatir över dagens medieövervakade samhälle, med handlingen förlagd kring en påkostad tv-show.Musikalen Chess av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus gjorde succé vid urpremiären i London. År 2002 kom Chess på svenska i bearbetning av Lars Rudolfsson och nu får vi äntligen se den på GöteborgsOperan.Regissör Mira Bartov gör en uppsättning fylld av starka karaktärer och koreografi. Serietidningsvärldens grafiska stil och bisarra figurer genomsyrar scenografi och kostym och originalets kalla kriget är utbytt mot dagens medieövervakade samhälle.Handlingen utspelar sig under ett tv-sänt schackmästerskap mellan de båda schackspelarna Freddie och Anatolij. På ena sidan står Freddie, en provokativ superstjärna som frivilligt väljer att frossa i offentlighetens ljus. På andra sidan står Anatolij, en bricka i spelet om herraväldet i en värld där övervakning är ett hotfullt verktyg i kampen om makten. Hans Svetlana är kvinnan som tar hand om allt men som förlorar sin make när Anatolij förälskar sig i Freddies flickvän Florence. Under några turbulenta dagar vänds deras liv upp och ner och när mästerskapet är över är ingen av personerna densamma.


Som Anatolij ser och hör vi Philip Jalmelid. Freddie görs av Christopher Wollter. Hans flickvän Florence spelas av Evelyn Jons och Anatolijs hustru Svetlana av Nina Pressing. Molokov görs av Johan Schinkler och domaren, som i den här uppsättningen är en dubbelkaraktär, av tvillingbröderna Henrikoch Magnus Rongedal.Regissör Mira Bartov, tidigare bland annat konstnärlig ledare för Folkoperan gör sin första musikal efter att ha regisserat ett flertal operor på såväl svenska som internationella scener. Scenografi och ljusdesign görs av Kristin Bredaloch kostymdesign av Anna Ardelius. Anders Eljas, som har varit med i hela resan runt Chess och Chess på svenska står för musikarrangemangen och varvar som dirigent med Björn Dobbelaere.Chess på svenska spelas till och med 22 mars 2013.


Chess på svenska
Musikal av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus
Bearbetning av Lars Rudolfsson
Framförs på svenska.
86 föreställningar till och med 22 mars 2012Dirigent: Anders Eljas/Björn Dobbelaere
Regi, koreografi: Mira Bartov
Scenografi, ljusdesign: Kristin Bredal
Ljuddesign: Jari Lakså, Andreas RenhornAnatolij: Philip Jalmelid
Freddie: Christopher Wollter
Florence: Evelyn Jons
Svetlana: Nina Pressing
Molokov: Johan Schinkler
Domaren: Henrik Rongedal
Domaren: Magnus RongedalEnsemble: Sara Englund, Karolin Funke, Karin Funk, Nikolaj Giljov, Marie-Louise Granström, Karolina Krigsman, Simon Laufer, Marcus Liljedahl, Öyvind Boye Lövold, Michelle Sjö Lönne, Mio Netzler Liljedahl, Ellinor Nilsson, Elisabeth Rustad, Petter Snive, Niklas Säwström, Camilla Sörman, Björn Thudén, Sven Törnell, Anna Werner, Patrik Wirefeldt, Jonas Wåhlin, Sami Yousri och Björn Åhlander.GöteborgsOperans orkester

22.08.2012 22:37
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Chess på svenska