One moment please.
News
Folk & Världsmusikgalan 2012: Över trettio programpunkter på Open Folk

Folk & Världsmusikgalan 2012:


Behrang Miri

Gangsterkullor och fäbodrappare, Är det bättre att lära sig av Näcken, Vems kulturarv hörs och stimuleras och Genus och hierarkier är några av de mer än trettio programpunkterna under rekordstora Open Folk, branschträffen som omramar årets folk- och världsmusikgala i Malmö 29-31 mars.


Folk & Världsmusikgalan arrangeras för tredje året. Under denna folk- och världsmusikens Oscarsgala delas priser ut till förtjänta aktörer inom åtta kategorier allt medan nio av genrens främsta grupper och artister står för det musikaliska. I år hårdsatsar arrangörerna dessutom på Open Folk, ett slags mötesplats för genren där det under fyra dagar blir mer än trettio olika programpunkter plus en stor branschmässa för allmänhet och branschens aktörer.

Open Folk äger till största delen rum på Moriska Paviljongen i Malmö Folkets Park där drygt trettio organisationer av skilda slag också ställer ut på en mässdel torsdag och fredag. Det digra programmet omfattar både seminarier och workshops men också konserter och tillfälle till dans. Det är förstås fri entré till alla seminarier och till mässan.

Ett av de mer spännande seminarierna blir säkert debatten om mångfald och kulturpolitik mellan sverigedemokraten Hans-Olof Andersson, ledamot i Region Skånes kulturnämnds och Daniel Sestrajcic (v), ordförande i kulturnämnden i Malmö stad som äger rum fredag morgon. Debatten ingår i temat Folkkultur och mångkultur där det också blir en diskussion om kultur och identitet med bl a Ozan Sunar från prisbelönta Moriska paviljongen och musikern och debattören Behrang Miri liksom en workshop kring hur vi bättre samarbetar över kulturgränserna med bl a docent Eva Saether och Pär Moberg från Musikhögskolan i Malmö.

Andra intressanta seminarier handlar om genusfrågor i folkmusiken, folkmusik och turism, frilansmusikernas villkor och om tradition och äkthet där bl a världsmusikanten Ale Möller och spelkvinnan Thuva Härdelin deltar. Open Folk bjuder också på idétävling, pröva på folkdans och samspel, jamsessions, danskväll, ungdomskonserter och mycket annat. Hela programmet finns på www.gala.se.

Förutom galakonserten i Konserthuset på lördagkvällen blir det också en barngala där galans speciella Framtidspris kommer att delas ut. Denna gala äger rum på Palladium lördag eftermiddag. Och efter galakonserten inbjuds hela publiken till efterfest på Moriska Paviljongen med mingel och mer musik.

Vinnarna av de åtta priserna utses av en hårt arbetande jury och de tre nominerade i varje kategori presenteras under en öppen ceremoni på Palladium i Malmö 8 mars kl 12.00 dit alla är välkomna.

Folk och Världsmusikgalan är ett samarbetsprojekt med en unikt lång rad aktörer inom folk- och världsmusiken i Sverige. Musik i Syd är huvudarrangör för årets gala i samarbete med Re:Orient, Sveriges Radio, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Eric Sahlström Institutet, Sveriges Spelmäns Riksförbund och Svenska Folkdansringen samt ett 20-tal andra organisationer, arrangörer och institutioner. Ekonomiskt stöd har utgått från bl a Malmö stad, Statens Kulturråd och Statens Musikverk.

Mer information: www.gala.se.

Foto:

Behrang Miri, en av de medverkande, under rekordstora branschträffen Open Folk.Behrang Miri, en av de medverkande, under rekordstora branschträffen Open Folk.

Behrang Miri medverkar i ett par seminiarier under Open Folk, vid Folk- och världsmusikgalan i Malmö 29-31 mars. Det är över trettio programpunkter rekordstora Open Folk, branschträffen som omramar årets folk- och världsmusikgala i Malmö 29-31 mars.

02.03.2012 09:03
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Folk & Världsmusikgalan 2012: