One moment please.
News
Kom och lyssna på Gigantofonen, ett nytt 14 meter långt musikinstrument, premiärspelas på Musik- och teatermuseet den 27 maj.

Musiknyheter

Gigantofonen liknar en lång marimba, med metallrör, metallstavar, trä, strängar och skrot, liggande på trä. Jätteinstrumentet har byggts under en månads tid i samband med utställningen Musikfabriken – toner från tippen på Musik- och teatermuseet. I utställningen har musikinstrument och klanger gradvis växt fram ur kasserat byggmaterial, plast och skrot.

Utställningen och bygget avslutas i dagarna. Söndagen den 27 maj klockan 15.00 framförs ett specialskrivet verk för Gigantofonen på museet, ett stycke i fem satser skrivet och framfört av tonsättarna Johan E. Andersson, Pelle Halvarsson, Nils Personne, Lisa Ullen och Alexander Zethson

Uruppförandet av det nyskrivna verket för Gigantofonen är en del av finalkonserten för Musikfabriken – toner från tippen. Konstnärlig ledare och chef för den dagliga verksamheten Musikfabriken, som under en månads tid flyttat sin verkstad till museet, är tonsättaren Johan E. Andersson. Läs mer om Musikfabriken och utställningen.

Efter konserten kommer Gigantofonen att monteras ner och fraktas till det pågående musik-, konst-, design- och arkitekturprojektet Bucky Dome framför Moderna museet i Stockholm. Instrumentet finns på plats i kupoltältet från och med den 5 juni.

Statens musikverk ska främja varierat musikaliskt utbud präglat av konstnärlig förnyelse och hög kvalitet, samt bevara och levandegöra teaterns, dansens och musikens kulturarv. Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Musik- och teatermuseet, Svenskt visarkiv, Caprice Records och Elektronmusikstudion ingår i Statens musikverk.

25.05.2012 01:23
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Gigantofonen på Musik- och teatermuseet 27 maj