One moment please.
News
Ack, Libertas! Visor av den kände och ökände Lars Wivallius

LibertasAck, Libertas

Torsdag 2 februari kl. 19.00
Konserthuset Kristianstad, Lilla salen

Den svenske 1600-talsdiktaren Lars Wivallius (1605-1669) är lika känd för sin viskonst som ökänd för sitt skandalomsusade liv. I konsertföreställningen Ack, Libertas! framförs tidigare okänt material av Wivallius en av de största svenska kulturpersonligheterna på sin tid. Medverkar gör Ensemble Mare Balticum med musikerna Martin Bagge som har gjort sig känd som en stiltrogen 1700-talsinterpret med C.M. Bellman som specialitet och Mikael Paulsson. Åtskilliga är de lögner och bedrägerier som Lars Wivallius denne skald och skojare “ stod för och som han straffades för med frihetsberövanden under många år. Just detta att han flera gånger fängslades och sattes i förvar har också gett upphov till många av hans allra främsta dikter, präglade av en obändig längtan till friheten Ack, Libertas! Till hans mer kända dikter hör Klagevisa över denna torra och kalla vår. Den sjöngs troligen till den melodi som brukar kallas Dagvisan (Den signade dag). I övrigt vet man inte mycket om vilka melodier dikterna är tänkta till – hans visor har inte gått att sjunga då musiken aldrig trycktes. Några få psalmer har funnits bevarade. Många författare och kulturpersonligheter som Evert Taube, Lars Forssell och Nils Ferlin har fängslats av hans konst.

Konsert cd bok
Musikforskaren Jan Olof Rudén har nu, efter ett stort rekonstruktionsarbete, funnit och samlat 25 melodier från Wivallius egen tid och fört samman med hans dikter. Nu får vår tids publik uppleva dessa nya sånger framförda av två musiker, specialiserade på visan: sångaren Martin Bagge och lutenisten Mikael Paulsson tillsammans med Ensemble Mare Balticum, Musik i Syds ensemble för tidig musik. Sångerna och psalmerna kan även upplevas i form av en rykande färsk cd-inspelning (utgiven på Footprint Records) och till projektet hör också en bok (Bo Ejeby Förlag), som även den lanseras i samband med konsertturnén våren 2012.

Martin Bagge (sång, luta) född 1958, sångare, musiker, komponist och arrangör, har sedan början av 1990-talet specialiserat sig på den tidiga svenska visdiktningen med utgångspunkt i C.M. Bellman. Hans föreställningar kryddade med skådespeleri, burleskeri och komik har rönt stor uppmärksamhet hos både publik och press runtom i Norden och i Tyskland. Han har också varit verksam som ordförande och projektledare för Svenska Visakademien.

Mikael Paulsson (ärkeluta) född 1955, är lutenist, arrangör och ledare för kammarkören Mikaeli Sångare, Göteborg. Han har med speciell förkärlek för fransk musik från 1600-talet ägnat sig åt konserter och operauppsättningar med vokalgruppen Convivium Vocale och den fria operagruppen Utomjordiska. Paulsson har samarbetat med en stor mängd barockmusiker och under senare tid fördjupat sig i medeltidens musik tillsammans med gruppen De Vandrande Kvinterna.

Ensemble Mare Balticum består av Ute Goedecke (sång, blockflöjter, skalmeja), Per Mattsson (violin, viola da braccio), Tommy Johansson (luta, pandora), Stefan Wikström (basun), Fredrik Persson (dulcian) och Dario Losciale (viola da gamba, violone). Ensemblen är Musik i Syds ensemble för tidig musik, som framförs på tidstrogna instrument. Gruppen gör lika gärna rena konsertprogram för vuxna som historiska musikföreställningar och konserter för barn och unga. Ensemble Mare Balticum, hör hemma i Kristianstad i Skåne, men turnerar flitigt även i övriga Sverige och gästar ofta Tyskland och andra länder kring Östersjön.

27.01.2012 08:26
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Libertas