One moment please.
News
Det är tredje gången som stipendiet delas ut; i fjol gick det till Marianne Hellgren-Staykov och dessförinnan till Elin Rombo.

Musiknyheter

Hjördis Schymberg (1909-2008) tillhörde Operans fasta ensemble till 1959 men gästspelade regelbundet till 1968. Det är tredje gången som stipendiet delas ut; i fjol gick det till Marianne Hellgren-Staykov och dessförinnan till Elin Rombo. Stiftelsen Hjördis Schymbergs Minnesfond förvaltas av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.

Malin Hartelius, som är född i Malmö och uppvuxen i Tingsryd, är en av Sveriges främsta operasångerskor med en framgångsrik internationell karriär, inte minst i de tyskspråkiga länderna. Efter studier i tonåren för Sylvia Mang-Borenberg i Växjö kom hon till musikkonservatoriet i Wien där hon studerade för Margarethe Bence. Efter fast engagemang pà Wiener Staatsoper 1990-91 ingår hon i den fasta ensemblen vid operan i Zürich.

1990 gjorde hon debut som Blondchen i Mozarts Enleveringen ur Seraljen vid festspelen i Ludwigsburg, en roll som hon också gjorde året därpå vid festspelen i Schwetzingen samt i Salzburg 1997. Till höjdpunkterna i början pà karriären räknas konserterna med John Elliot Gardiner under Bach-året, engagemang vid festspelen i Salzburg, rollen som Marzelline i Beethovens Fidelio vid Bayerische Staatsoper, Sophie i Rosenkavaljeren på Wiener Staatsoper och den kvinnliga huvudrollen i Schuberts Alfonso och Estrella i Zürich.

Under de gångna säsongerna har Malin Hartelius samarbetat med Accademia Santa Cecilia, Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Bayerska radions orkester, Tonhalle-orkestern i Zürich och Cleveland Orchestra. Hon blev också återinbjuden till Bastiljoperan, Bayerische Staatsoper och Wiener Staatsoper.

Bland aktuella roller kan nämnas Adina i Kärleksdrycken, Grevinnan i Mozarts Figaros bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Fiordiligi i Cosi fan tutte och Armida i Händels Rinaldo – alla på Zürichoperan.

Aktuella engagemang: Don Giovanni med Anna Netrebko, Kärleksdrycken med Rolando Villazon i Zürich och Verdis Requiem ffg på Musikverein i Wien samt Händels Messias. Regelbundna engagemang pà Staatsoper i Wien de närmaste åren med bl.a Don Giovanni, Kärleksdrycken och Figaros bröllop samt Haydn Årstiderna i Cleveland.

Malin Hartelius har spelat in skivor på Sony Music (Messias), Farao Classics (Juloratoriet och Ein Deutsches Requiem), Astrée (Il sogno di Scipione). Dessutom medverkar hon i DVD-produktioner från Zürich-operans uppsättningar av Enleveringen ur Seraljen, Trollflöjten, Hans och Greta, Friskytten samt Mozarts alla tre "Da Ponte- operor".

13.06.2012 18:59
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Malin Hartelius årets Schymberg-stipendiat