One moment please.
News
21-åring vid rodret i Riksförbundet Unga Musikanter.Den 22 april valde förbundet Martin Erkenborn till ny ordförande.

Martin ErkenbornRiksförbundet Unga Musikanter är landets tredje största ungdomsorganisation. Den 22 april valde förbundet Martin Erkenborn till ny ordförande. Sensationellt med tanke på att den förra har suttit på sin post i 33 år.

Martin är 21 år och har nu ansvar för 42 000 medlemmar, en budget på 12,7 miljoner kr och elva anställda.

-En utmaning, säger han. Det känns jättespännande

Riksförbundet Unga Musikanter är landets tredje största ungdomsorganisation. Den 22 april valde förbundet Martin Erkenborn till ny ordförande. Sensationellt med tanke på att den förra har suttit på sin post i 33 år.

Martin är 21 år och har nu ansvar för 42 000 medlemmar, en budget på 12,7 miljoner kr och elva anställda.

-En utmaning, säger han. Det känns jättespännande!

Medlemmarna finns i 400 anslutna föreningar över hela landet. De flesta är orkestrar med koppling till kulturskolan, men det finns också dansgrupper och teaterföreningar. Förbundet ordnar kurser, konserter, workshops och en stor musikfestival varje år i Västerås (11-13 maj). Årligen sätter RUM också ihop två elitorkestrar, en med landets bästa unga blåsare och en med de vassaste stråkmusikerna.

Dessutom försöker man påverka myndigheterna.

Martin Erkenborn kommer från Falköping, där han gjort sig känd som en driftig ung man med förmåga att få med sig ungdomar på stora projekt. Inför det senaste valet började stadens politiker intressera sig för gymnasisten med de stora visionerna.

Han blev ombedd både av de rödgröna och alliansen att ställa upp för en plats i kommunfullmäktige. Men Martin tackade nej. Istället valde han att satsa på RUM.

-Där finns inte samma möjligheter i kommunalpolitiken, säger Martin som idag är handelsutvecklare och gör strategiarbeten för kommunledningen i Falköping. I RUM får jag möta så många kreativa människor. Vi skapar en fantastisk festival, vi skapar musik vi skapar glädje.

Martins satsning har gett resultat. Hans entusiasm och energi har fått respons i organisationen. Få har hört honom säga något negativt om någon. Den inställningen har öppnat många dörrar även utanför RUM. Han har mentorer som han träffar regelbundet: en företagare i hundramiljonersklassen och en känd pr-konsulent i Stockholm.

–Men är han verkligen bara 21 år, kan det vara möjligt?, undrade en av delegaterna vid RUM:s förbundsmöte i Hallsberg den 21- 22 april. Där valdes han till ny förbundsordförande av en förkrossande majoritet.

-Jag är oerhört taggad, förklarade Martin efteråt. Tillsammans med övriga styrelsen och våra medlemmar siktar vi nu framåt. Att vara ordförande är inget solouppdrag. Det är teamwork på högsta nivå! Den förre ordföranden, Perry Göransson, har förövrigt gjort ett fantastiskt jobb. När han började 1978 hade RUM noll medlemmar. Idag är vi 42 000.

26.04.2012 09:33
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Riksförbundet Unga Musikanter ungdomsorganisation