One moment please.
News
Josephine Forsman reser iväg på en nervkittlande musikresa till åtta städer på två kontinenter.

Musiknyheter

Madonnas Like a Virgin och Elton Johns Candle in the Wind hör till några av musikhistoriens mest sålda låtar, men de är inte med när UR:s nya tv-serie listar de viktigaste låtarna i populärmusikens historia. För att utforska beats, riff och färgade ackord ger sig Sahara Hotnights trummis och låtskrivare, Josephine Forsman, iväg på en nervkittlande musikresa till åtta städer på två kontinenter. I New York spåras låten som banade vägen för dagens stora wailingtrend och i Berlin sätts fokus på låten som suddat ut gränsen mellan musik och oljud. Tittaren får en crash course i musikhistoria och kanske en och annan insikt om musikens anatomi.

Varje avsnitt utgår ifrån en ny stad och därifrån görs tre låtporträtt och jag träffar en av artisterna i varje program. Det har varit sjukt häftigt att ta sig an en ny personlighet varje gång! Att dricka vin med Michelle Phillips på hennes veranda och höra om det promiskuösa 60-talet var surrealistiskt, sägerJosephine Forsman.

Det är en stor spännvidd i musiken en blandning av genrer såväl som en mix av högt och lågt som är utmärkande för UR:s nya serie Låtarna som förändrade musiken. Från symfonirockens överdimensionerade instrumentering på 70-talet till avskalad musik av 2000-talets singer/songwriters.

Gemensamt för alla låtarna är att de har något musikaliskt intressant att berätta. Fokus ligger på själva musiken. Hur är låten uppbyggd? Vad är det i musiken som ger uttryck för något nytt? Vad är genrespecifikt? Det handlar om komposition, harmonilära och struktur, om instrumentering, arrangemang och mixning, sound och ljudproduktion.

En 100-lista över populärmusikens viktigaste låtar har tagits fram, 24 av dessa porträtteras i tv-serien. Hela listan publiceras på ur.se, där tio nya låtar släpps efter varje program. Låtarna i serien är plockade från olika placeringar i listan och det är först i sista programmet det står klart vilken låt som tar förstaplatsen. På ur.se hittar du också intervjuer med artister som Louise HoffstenMiss Lioch Nicolai Dunger, där de berättar om låtarna som inspirerat deras musik. Ett tiotal musikjournalister gör också en inventering av 2000-talets musikstilar och en och annan framåtblickande trendspaning.

21.01.2012 13:14
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Topplista över populärmusikens viktigaste låtar