One moment please.
News
Unik Hagström utställning till årets Internationella gitarrfestival i Uppsala 9-13 oktober

Musiknyheter

Unik Hagström utställning till årets Internationella gitarrfestival i Uppsala 9-13 oktober
I årets upplaga av Uppsala Internationella Gitarrfestival har vi det stora nöjet att presentera en utställning med ett urval gitarrer ur världens största samling Hagströminstrument! Utställningen invigs av inga mindre än Lasse Åberg och Janne Schaffer 9 oktober. Två av Sveriges mest legendariska svenska artister som dessutom är ambassadörer för Hagströminsamlingen vid Dalarnas museum.

Under flera decennier var Hagström en ledande instrumenttillverkare specialiserad på gitarrer och dragspel. I Sverige förstod vi aldrig riktigt hur stort märket Hagström var i utlandet, men många av världens främsta artister spelade på Hagströmgitarrer, exempelvis Elvis och Jimi Hendrix. Idag är Hagströminstrument samlarobjekt, samtidigt som det har startats en nytillverkning, fast utomlands.
Dalarnas museum i Falun som köpt in Hagströmsamlingen bygger nu en permanent utställning som skildrar Hagströms fascinerande historia. Du möter representanter för museet i deras monter på utställningen i Uppsala Konsert & Kongress.

-Ett viktig och och mycket trevligt inslag på festivalen tycker festivalchefen Klaus Pontvik.

Uppsala IX Internationella Gitarrfestival har vuxit till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Festivalen samlar gitarrälskare och utövare från både Sverige och andra länder. I år utökas festivalen till fem dagar och satsar dessutom särskilt på en Förfestival där unga lovande talanger från Uppsala och Mälardalen får möjlighet att visa upp sig. Festivalen är bredare än någonsin och presenterar ett program i världsklass med allt från rockmusik, argentinsk folkmusik, jazz, keltisk musik, tidig musik, flamenco, kammarmusik och klassiska solister.

Några av de internationella artisterna vid årets festival:
Vicente Amigo, en av de stora flamencovirtuoserna. Allan Holdsworth, inflytelserik innovatör i spänningsfältet mellan rock och jazz. Japans främsta klassiska gitarrist Kasuhito Yamashita med dottern Kanahi Yamashita. Grammyvinnaren David Russell, som kallats för gitarrens Glenn Gould för sitt geniala sätt att tolka den klassiska barockrepertoaren.
Den engelska gitarrvirtuosen Guthrie Govan i spetsen för rockbandet The Aristocrats.
Världsberömda sopranen Dame Emma Kirkby & en av världens främsta lutenister Jakob Lindberg.

Uppsala IX Internationella Gitarrfestival 2012 9-13 oktober Uppsala Konsert & Kongress
Se hela programmet på www.uppsalagitarrfestival.se

04.11.2012 13:12
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Uppsala Internationella Gitarrfestival oktober