One moment please.
News
2012 års Finalister till Konsert Unga förmågor utsedda

Musiknyheter

2012 års Finalister till Konsert Unga förmågor utsedda
Uppsala Internationella Gitarrfestival har nu valt ut fyra finalister till det årliga Konsert Unga förmågor som går av stapel 13 oktober på festivalens sista dag.

Finalisterna är Gabriella Quevedo15, Mikael Mannberg 23 år, Fred Holmlund 18 år samt Samuel Zeitler 20 år.

Tävlingsbidragen till “Konsert unga förmågor” har aldrig hållit så hög och jämn nivå som i år, vilket har gjort det svårt att välja finalisterna. Juryn har därför valt ut fyra unga förmågor stället för tre till finalen den 13 oktober på Uppsala Konsert och Kongress.

Om tävlingen

Konsert Unga förmågor är en tävling som uppmuntrar och synliggör den nya generationens gitarrister oavsett genrer. Under namnet Konsert Unga förmågor har vi under ett antal år bjudit in alla gitarrister upp till 25 år att skicka in sina tävlingsbidrag till Uppsala Internationella Gitarrfestival.En internationell jury utser sedan en vinnare som också belönas med diplom, stipendiumoch en Hagström gitarr .Vinnaren som får ta emot stipendiet tillkännages vid festivalens sista dag. Konserten spelas in.

Om finalisterna

Gabriella Quevedo 15 år, fingerstyle, Kinna

Fingerstyle-gitarristen Gabriella Quevedo över 3 miljoner visningar på youtube och 20 000 prenumeranter. Hennes dröm att få turnera över hela världen är på väg att uppfyllas. Hon har redan haft sin internationella debut som skedde i Tyskland och hon har också framträtt tillsammans med den framstående unga sydkoreanske gitarristen Sungha Jung vid en konsert i Växjö.

Mikael Mannberg, 23 år, Klassisk, Västerås

Mikael Mannberg är född 1989 i Västerås och började spela gitarr vid elva års ålder. Efter lektioner för Lars Elenius började han 2008 studera för Per Skareng vid Mälardalens Högskola, och två år senare började han sin kandidatutbildning på Musikhögskolan i Piteå där han nu studerar för Professor Jan-Olof Eriksson.

Fred Holmlund, 18 år, Klassik, Boden

Fred Holmlund är född 94 och kommer från Boden i Norrbotten. Han har spelat gitarr sen tioårsåldern och är främst inriktad på klassisk musik. Just nu går han tredje året på estetprogrammet vid Björknässkolan hemma i Boden där han studerar gitarrspel för Fredrik Grahn. Nästa steg är att söka till någon av landets musikhögskolor.

Samuel Zeitler, 20 år, fingerstyle, Uppsala

Det var efter en konsert med Tommy Emmanuel som 20-åriga Samuel Zeitlers föreställningar om vad man kan göra med en akustisk gitarr vändes upp och ned. Han har därefter studerat på sitt eget sätt, helt enkelt genom att kolla hur de stora förebilderna gör, och fortsatt låtit sig inspireras av storheter som Don Ross, Antoine Dufour, Andy Mckee och Erik Mongrain.

Uppsala IX Internationella Gitarrfestival har vuxit till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Festivalen samlar gitarrälskare och utövare från både Sverige och andra länder. Festivalen är bredare än någonsin och presenterar ett program i världsklass med allt från rockmusik, argentinsk folkmusik, jazz, keltisk musik, tidig musik, flamenco, kammarmusik och klassiska solister.

Några av de internationella artisterna vid årets festival:

Vicente Amigo, en av de stora flamencovirtuoserna. Allan Holdsworth, inflytelserik innovatör i spänningsfältet mellan rock och jazz. Japans främsta klassiska gitarrist Kasuhito Yamashita med dottern Kanahi Yamashita. Grammyvinnaren David Russell, som kallats för gitarrens Glenn Gould för sitt geniala sätt att tolka den klassiska barockrepertoaren.

Den engelska gitarrvirtuosen Guthrie Govan i spetsen för rockbandet The Aristocrats.

Världsberömda sopranen Dame Emma Kirkby & en av världens främsta lutenister Jakob Lindberg.

Uppsala IX Internationella Gitarrfestival 2012 9-13 oktober Uppsala Konsert & Kongress

Se hela programmet på www.uppsalagitarrfestival.se

25.09.2012 11:10
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Uppsala Internationella Gitarrfestival