Beskrivning

På Lilla ön mitt i centrum ligger TCB House of Music. – Här visar vi upp instrument, kläder och foton på musiker som spelat med Elvis och med The Cadillac Band (TCB) säger Ulf Nilsson, initiativtagare till musikmuseet. När vi öppnade i början av april kom cirka 200 personer. Och när vi nyligen invigde Elvishuset fick vi flytta ut på gräset med batteridrivna förstärkare. Det var fantastiskt roligt!

 

I trädgården välkomnas besökarna bland annat av Chuck Berry, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis som träskulpturer. Nere vid Säveån sitter Huckle Berry Finn och metar.

- Han skapar en stämning likt den vid Mississippifloden. Det är en träsnidare från Eksjö som tillverkat figurerna, säger Ulf Nilsson, trummis i The Cadillac Band sedan många år.

 

Nybyggt på tomten står en kopia av det hus i Tupelo Mississippi, där Elvis Presley växte upp.

- I inredningen har vi försökt efterlikna de detaljer som finns i originalhuset. Med en liknande matta, en zinkbalja där de tvättade sig, en järnspis att elda i och tapeten är snarlik med röda blommor. En person utryckte att det var fantastiskt att få se detta hus då han inte själv kunde ta sig till USA, berättar Ulf Nilsson.

 

När vi kommer in i museet ser vi virveltrumsslampor i taket och snart kommer cymballamporna att sättas upp. Ulf Nilsson har många musikminnen och hans kunskap är stor och erfarenheten vid och han delar gärna med sig. Tillsammans med pianisten och sångaren Janne Lucas Persson har han inrett ett museum med foton av kända artister och musiker, deras instrument och autografer. Hur kommer det sig att det blev i Floda?

- Dels bor jag här men har sedan länge haft drömmen om ett musikmuseum i detta hus och nu när det blev ledigt slog vi till. Jag har involverat mina barn Josefine, Johanna och Jeremia Nilsson som startat firman och byggt Elvishuset. Det ni ser här i husen är gåvor och ihopsamlat material under 30 år. Här är nära till tågstationen, bra parkeringsmöjligheter och kaffeservering finns på tomten.

 

Rummen har olika teman. I första rummet finns främst instrument, fotografier och kläder. The Cadillac Band har anknytning till Elvis Presley genom trummisen Fontana som spelade i Elvis Presleys band mellan 11955 och 1969.

- Jag fick ta över The Cadillac Band av honom 2004. Det är hans trumset som står här, säger Ulf Nilsson och pekar. En annan stolthet är Jerry Scheff´s jacka som han bar på en Elvisturné. Vi fick även hans elbas, ett instrument som är tillverkat av signaturen Leikland. Vi har scenkläder från Little Gerhard och bild på honom när han möter Elivs då denne låg i lumpen. Johnny Perkins Yamahagitarr, som han hade på scen med Johnny Cash, hänger här.

Det andra rummet är fyllt med fotografier på och artiklar om många av The Cadillac Bands gästartister och shower.

- Här är fotografier på Little Gerhard, Tommy Blom, sångaren som var med oss i sju år och Leif "Burken" Björklund, säger Ulf Nilsson och sveper med handen över väggarna..

 

I det tredje rummet hänger konstverk skapade av musiker som spelat tillsammans med The Cadillac Band.

- Jag har bett dem måla men också fått konstverk. Vi har inte satt upp alla, cirka 25 till är på inramning och i lager. Här finns målningar av artister som Janne Lucas Persson, som bara målar hajar, Göran Ringbom, som sjöng ”Snabbköpskassörskan”, ett självporträtt av Ebbot Lundberg och en målning gjord av Billy Burnette, som föreställer det tidiga Elvisbandet med många flera, berättar Ulf Nilsson.

 

I sista rummet finns bland annat Janne Lucas Perssons första dragspel, hans piano och på väggen hänger guldskivor. En av Tommy Bloms ukulele kan beskådas och ett av hans första munspel samt autograf. Även Leif "Burken" Björklund dragspel, hatt, guldskiva och en scendräkt, stoltserar här.

 

Framtidsplaner för verksamheten finns.

- Vi har en vision att öppna ett Blue Swallow Motel här i Floda likt det som ligger på Route 66 sedan 50-talet. Det ska ha 14-16 rum. När du checkat in, fått din nyckel tar du din bil och kör fram till dörren. I närområdet finns fiske-och golfmöjligheter och vandringleder. Vi har även tänkt ha konserter med quiz- och reseberättelsekvällar här på ön. Vårt band har spelat i USA i 10 år och rest över hela kontinenten. En konsert gjorde vi på taket till Peabody Hotel i Memphis på Elvis dödsdag och vi spelade på James Burtons 75-årsdag inför tusentals åskådare bland andra Elvis fru Priscilla. År 2009 valdes bandet in i Rockabilly Hall of Fame, det var stort.

 

I höst blir det även studiecirkelverksamhet i huset.

- Janne Lucas Persson och jag ska starta en Rockskola för unga musiker. Inte för att lära dem spela utan för att belysa det som har med bandkultur att göra. Hur man samlar ihop kompisar för att bli ett band, hittar speltillfällen och allt annat som hör till.

 

Men först är det sommarspelningar som väntar.

-Vi ska ha spelningar här med andra artister bland annat Johnny Cash´s trummis och unga band.

 

Telefonen ringer och Ulf Nilsson svarar.

- Det var om en vägskylt till museet. Det är viktigt att folk som vill besöka oss hittar hit.

  

Helena Svensson

 

 

Foto Rolf Svensson

 

Tupelohuset och TCB House of Music

Ulf Nilsson vid D J Fontanas trumset

Elvis Presley och Ulf Nilsson

James Burtons signaturgitarr

Billy Burnettes målning som föreställer det tidiga Elvis bandet

Janne Lucas Perssons´s hörna

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Betyg
230 röster
Den musikintresserade har fått ett nytt besöksmål i Floda.