Description

Artister tolkar fritt temat fred under fyra dagars visfestival 24-27 februari

Kända och mindre kända artister tolkar fritt temat fred under fyra dagars visfestival 24-27 februari på Musikens Hus och Stadsbiblioteket. Det blir även ett barnprogram och en hemlig gäst.  - Visan har en stark ställning i Göteborg och vi ser fram emot dagar av tradition och förnyelse, säger Gunnar Källström, producent och initiativtagare.

 

Gunnar

För fem år sedan startade han Göteborgs Visfestival. En sådan behövs i Göteborg enligt Gunnar, som även är gästlärare på Visskolan i Västervik och arbetar för musikprogrammet Klingan på Sveriges Radio P2.
- Vistraditionen är stark i Göteborg med exempelvis Evert Taube, Sonya Hedenbratt och Lasse Dahlquist och här finns visscener som Kustens Hus och Visans Vänner. I Göteborg med omnejd finns många musiker som är intresserade av visor och som bemödar sig att klä visan i en vacker musikalisk dräkt, låter texten komma fram och arbetar med arrangemangen.

 

Han och Mauritz Tistelö, som finns med i verksamheten sedan fyra år tillbaka, har på varje upplaga ett tema som artisterna får jobba kring.
- Denna gång är temat fred. Vid konserterna kommer fredsorganisationer delta med bokbord och talare, ett nytt koncept. Allt överskott från festivalen går till Kvinnor för fred, berättar Gunnar.

 

 

Urvalet av artister som ska delta gör Gunnar och Mauritz tillsammans.

- Vi lyssnar på artister live, på demotejper som folk skickat in och på YouTube klipp, därifrån väljer vi ut de vi längtar efter att få höra mera av. Vi strävar efter att ha svenska och nordiska artister, blandade stilar och försöker undvika att artister återkommer. Texterna ska vara på svenska. I år är följande artister med: Tore Berger, Jenny Almsenius, Monica och Mattias Törnell, Jimmy Ginsby, Martin Bagge, Kristian von Svensson, Callmer/Brolin, Nanna Walderhaug, Skamvrån samt Nordiska Visskolan som ger en fredskonsert. Det är intressant och roligt att följa den nya generationens vissångare med nya konstellationer och tolkningar, tycker Gunnar.

 

Arrangörerna har arbetat med scenlösningar.

- Visan gör sig bäst vid köksbordet och för att få den intima känslan har vi en scenlösning där publiken sitter runt artisten, vilket skapar närhet och bidrar till en avskalad enkelhet.

 

Ett program för barn har funnits med sedan starten.
- Det ska finnas visor för alla åldrar, det är viktigt. Programmet brukar vara välbesökt och det är gratis. I år står jag för uppträdandet under namnet Hatten full av sånger med visor och ramsor av Lennart Hellsing, berättar Gunnar.

 

Att festivalen ligger under vintertid är ett lyckat koncept.

- Under sommaren kryllar det av festivaler, så genom att lägga den på vinterhalvåret har vi fått en större publik, säger Gunnar. Besökarantalet är cirka 300 per dag vilket är lagom då vi bara är två som tar hand om allt praktiskt men i år får vi hjälp av Visföreningen Dubbelgöken som är konferencierer under fredagen. Framträdandena är på Musikens Hus och Stadsbiblioteket.

 

Arrangörerna hälsar alla varmt välkomna till fyra dagar med berättarlust och spännande musik.Text och foto Helena Svensson.Läs mer om Göteborgs Visfestival 24-27 februari 2016.

http://goteborgsvisfestival.se/

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet

Arturius


Rate
520 votes
Göteborgs Visfestival 5-års jubilerar!