Beskrivning

Årets jämställda musikpris Guldkvasten tilldelades Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna av föreningen Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – under festivalen Svensk Musikvår på lördagen.

Prismotiveringen lyder:

Guldkvasten går till Konserthuset Stockholm som öppnat huset och Kungliga Filharmonikernas repertoar för kvinnliga tonsättare från både förr och nu. En stor och respekterad svensk institution statuerar ett lysande exempel såväl nationellt som internationellt och skänker glädje och inspiration åt såväl publik som tonsättare och musiker.

Konserthuschefen Stefan Forsbergs personliga engagemang och intresse för frågorna och programchefen Fredrik Anderssons konstnärliga ledning har haft avgörande betydelse i utvecklingen som prisas, framhåller Kvasts ordförande Astrid Pernille Hartmann.

– Det känns fantastiskt att för första gången i Kvasts snart tioåriga historia kunna ge Guldkvasten till en av de stora elefanterna. Konserthuset Stockholm är en tung musikinstitution av ett slag som brukar ha lika svårt att lägga om kursen som en atlantångare. Men nu har man börjat, och seglar därmed upp som ett konstmusikens internationella flaggskepp med plats för såväl kvinnliga som manliga tonsättare ombord, på väg mot nya horisonter, säger Astrid Pernille Hartmann.

– Det är väldigt hedrande, säger konserthuschef Stefan Forsberg. Vi gör ödmjukt vad vi kan för att lyfta fram musik som historiskt har försummats, och fånga upp de konstnärskap som skriver historia i dag. Nottecken på papper är tysta, så det är vårt ansvar att göra rösterna hörda – det hör också till de mest stimulerande inslagen i vårt långsiktiga planeringsarbete!

Pressbilder från prisutdelning och konsert

Kontakter

Astrid Pernille Hartmann, ordförande Kvast, 073-029 79 91, hartmannastrid8@gmail.com

Konserthuschef Stefan Forsberg, 070-786 02 50, stefan.forsberg@konserthuset.se

FAKTA

Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – är en ideell förening som verkar för att mer musik av kvinnliga tonsättare ska klinga i konserthus, på experimentscener, i aulor och musikhus av alla slag runt om i landet och i världen. Sedan starten 2008 har Kvast verkat för jämställdhet på repertoaren, framför allt med fokus på våra större orkestrar.

Guldkvasten

Från 2010 har Kvast delat ut priset Guldkvasten till någon föredömlig institution, arrangör eller beställare av konstmusik som har gjort bra satsningar på kvinnliga tonsättare. Bland tidigare pristagare finns Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien och Norbergfestival.

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Betyg
192 röster
Guldkvasten till Konserthuset Stockholm