Beskrivning

Inför Sveriges största festival Bråvalla görs flera gemensamma trygghetsskapande insatser för att få en positiv, trygg och säker festival 2017. Framför allt handlar det om att arbeta för en gemenskap som bygger på respekt, omtanke och civilkurage. Som en del av detta kommer arrangören FKP Scorpio, RFSU och Norrköpings kommun att samverka för att informera och arbeta med frågor som rör sexualitet, kommunikation och gränser med unga i Norrköpings skolor och med besökarna under festivalen.

- Vi som arrangerar Bråvallafestivalen tycker att gemenskap är den viktigaste ingrediensen för en riktig bra festivalupplevelse för alla. För oss, som stor internationell aktör för festivaler och konserter, är det viktigt att arbeta förebyggande för att skapa trygga och säkra evenemang. Hur säkert vi än gör festivalområdet så är det viktigt att vi förändrar hur individen tänker. Vi vill genom den här satsningen bidra till en mer långsiktig attityd i samhället, säger Niklas Westergren marknadschef FKP Scorpio.

- Det vi ser är att sexuella övergrepp är ett samhällsproblem och förekommer i olika sammanhang och över hela världen. Många väljer att blunda för problemen. Vi inom RFSU har sedan tidigare ett samarbete med Livemusik Sverige för allas rätt till kroppslig integritet och frihet på konserter och festivaler. Just nu visar flera aktörer inom den svenska livescenen att de verkligen vill hitta vägar att minska övergreppen - inte med kortlivade försök utan med breda långsiktiga samhällsengagerande satsningar. Vi är glada för att vara en del av det här initiativet som FKP Scorpio och Norrköpings kommun gör, säger Pelle Ullholm från RFSU.

RFSU kommer att utbilda cirka 50 personer som ska kunna leda samtal om sex, ömsesidighet och respekt med andra i samma ålder och yngre på både festival, evenemang och i skolan. Målet är att nå alla unga i Norrköping inom tre år med utbildningssatsningen "Vill du?".

- Det här är bra för att få unga att prata om respekt med varandra och reflektera. I dialogen hoppas vi det kommer fram bra saker, både hur unga tycker vi ska bete oss mot varandra men också skydda och ta hand om varandra. Vår förhoppning är att andra kommuner ska inspireras, säger Louise Flygt kommunikationsdirektör på Norrköpings kommun.

- Man kan uppleva att Bråvalla i somras blev symbol för debatten om sexuella trakasserier och våldtäkter. Men med dom här satsningarna är vår förhoppning att Bråvalla istället blir symbolen för att man tar detta på allvar. FKP Scorpio har redan i ett tidigt skede, när festivalen etablerades, haft som målsättning att satsa på att göra en ännu bättre festival inom alla kategorier år från år vilket har känts viktigt för oss som samarbetspartner, säger Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande.

Sedan september har det också pågått ett förberedande säkerhetsabete inför Bråvalla 2017.

- Vi ser saker inom säkerhet som vi vill förbättra till nästa festival. Närheten till polisen på området, bättre belysning vid exempelvis toaletter och eventuellt kameraövervakning om det skulle bli möjligt. Vi ser också över hur vi polisen följer upp kontakter långsiktigt med de som har drabbats av brott säger polisområdeschef Robert Wallén.

Upplysningar:

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Betyg
0 röster
Insatser skapar tryggare festivalsverige