Description

En plats för kulturmöten.

Det bästa med Internationella Spelmansstämman i Göteborg, enligt arrangör Henrik Cederblom, är Konstepidemin. - Det är en så fantastisk plats som jag vill att folk ska få upptäcka. Sen är det alla duktiga musiker som kommer hit och spelar och alla människor som successivt börjar hitta hit.

Årets upplaga av Internationella Spelmanstämman är den sjätte i ordningen. Varje år har sitt tema.
- Ja, vi har olika länder och i år är det Brazilienspåret med slagverksduon Repique Pandeiro Duo som är huvudgäster. Programmet är mixat med olika musiktemperament men också nördigt som lockar folk som är specialintresserade. Det som genomsyrar är dock spelmansbegreppet, att du känner dig välkommen, att alla hittar något som hen gillar och kanske något som överraskar.

Henrik Cederblom har musikstudio på området och när han får besök från musiker uttrycker de ofta att Konstepidemin är en så annorlunda plats i Göteborg, detta har inspirerat honom.
- För sju år sen var jag på Das Spinnerich i Leipzich, ett konvent för fria kulturinstitutioner runt omkring i Europa. Jag tänkte då att det skulle vara roligt att få en musikscen här, då fokus låg på konsten. Då jag gillar spelmansbegreppet växte tanken fram att en spelmansstämma kunde breddas ut till olika genrer inte bara folkmusik.

Det mesta av programmet lägger Henrik Cederblom själv.
- Kring administration och marknadsföring jobbar jag med de som arbetar på Konstepidemin och så får vi stöd från kommun och landsting så att musikerna får betalt. På Internationella Spelmansstämman kan du lära dig dansa balkandans och specifikt för barn och ungdom finns aktiviteter som teater, konserter med bland annat WWO (World Wide Orchestra). Du kan även lära dig bygga ett tumpiano. Andra artister i år är exempelvis Miriam Aida, som står för musikmöten med mix av folktradition som samba, reggae, jazz och soul men även lite svenska influenser. Simbi, niomannabandet som spelar sin ”vodou-beat”, Fru Skagerack, ett nordiskt samarbete med tre fiolspelande kvinnor och Spöket i Köket som beskriver sig som ” tiohövdat folkmusikmonster med svans” som framför folkmusikinfluenser från Norden och Kanada.

Tanken för framtiden är att Internationella Spelmansstämman ska utökas med aktiviteter.
- Det är viktigt med interaktivitet och det passar här på Konstepidemin, en plats för gränsöverskridande projekt med många utomhusrum där dessa kan äga rum.

Text och foto Helena Svensson

Läs mer om Internationella Spelmansstämman
http://konstepidemin.se/kalender/internationella-spelmansstamman- 2016/

Läs mer om Konstepidemin
http://konstepidemin.se/

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet

Arturius


Rate
114 votes
Internationella Spelmansstämman i Göteborg