Description

Kultbandet Häjkån Bäjkån är här! 

- Att spela för barn är fascinerande. Det personliga tilltalet och öppenheten hos dem är så härligt, säger Tomas Forssell, Häjkån Bäjkåns grundare. På tisdag uppträder de på Gretafestivalen i Tollered nära Göteborg.

Häjkon BajkonHäjkån Bäjkån började som en gatushow, blev ett TV-program 1984 och därefter ett radioprogram. Första skivan gavs ut 1989 och när Tomas Forssell och Häjkån Bäjkån fick en grammis för bästa svenska barnskiva 1991 uppstod behovet av att turnera och ett band tog form.

Namnet har sin historia.

- Det har sin upprinnelse i när vi var på semester i Grekland och jag satt och läste lite för länge i solen vid en pir. Min dotter Gry var nio år och tyckte att jag såg ut som bacon och kallade mig för ”pappa bacon”.

Häjkån Bäjkån värnar om den svenska barnmusiktraditionen.

- Den håller på att försvinna och därför är det viktigt att ta hand om den. Vårt koncept är att plocka upp gamla låtar och spela bra och riktig musik för barn som passar för barn och vuxna tillsammans. Det finns ingen skillnad på barn- och vuxenkultur utan det beror på vilken inställning och inriktning du har.

Musiken är både gammal och ny.

- Vi spelar mina nyproducerade låtar men även musik som Nynningen gjorde en gång i tiden, vi tar också upp arvet efter Nationalteatern men även musik av Alice Tegnér och visor av Margareta Kjellberg. Det finns inga gränser när det gäller bra barnmusik.

Medlemmarna har varierat under åren.

- Nu uppträder jag med Anne Eltard, fiolspelare från Köpenhamn som spelar i många olika sammanhang som balkan-, cirkus-, jazz- och countryorkestrar. Hon spelar elfiol med loop- och wah-wah pedaler som ger en brytning mellan gammalt och nytt. Med på festivalen på dragspel och munspel är även Bernt Andersson som jag spelat med tidigare.

I sommar har Tomas Forssell varit ute på soloturné.

- Jag har spelat på flyktingförläggningar och i bostadsområden där barn inte kommer iväg på sommarlov. Responsen har varit bra. Roligt är också att de som hörde Häjkån Bäjkån som barn nu är föräldrar och kommer till konserterna.

Bandet är öppet för fler spelningar framöver.

- Förhoppningen är att det ska bli många spelningar i höst. Anne Eltard är upptagen en del i Danmark med olika framträdanden och själv undervisar jag på Musikteaterutbildningen på Ölands folkhögskola så det gäller att hitta tid tillsammans.

Vilket är upplägget på Gretafestivalen?

- Det är de gamla vanliga låtarna som vi experimentera med och så länge de håller så vill jag hålla på, säger Tomas Forssell.

Helena Svensson

Läs mer om Tomas Forssell och Häjkån Bäjkån: HÄR

Läs mer om Gretafestivalen: HÄR

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet

Arturius


Rate
101 votes
Kultbandet