Beskrivning

Musikälskare vallfärdade till Fjärås

Sköna dragspelstoner mötte de många besökarna när Karlssons Musik, beläget naturskönt vid sjön Lygnern, öppnade upp för firande av World Accordion Day.

- Det är fantastiskt roligt att så många kommit hit från olika delar av Sverige för att fira dagen med oss när vi visar på dragspelsmusikens bredd, säger Sven Karlsson, en av bröderna i familjeföretaget.

 

World Accordion Day firas den sjätte maj sedan 2009. Det var då 180 år sedan det första dragspelet blev patenterat i Wien, Österrike, 1829 av byggaren Cyrillius Demien. Organisationen Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA) står bakom arrangemanget. I Sverige i år uppmärksammas dagen i Ransäter, Eskilstuna och av Karlssons Musik i Fjärås.

- Vi har firat World Accordion Day sedan 2012 och har alltid ett par artister, som visar på stilmässig bredd, berättar Sven, som arbetar med försäljning, order och distribution. Årets tema är Brandonidragspelet, ett av toppmärkena i Italien vars klang är fyllig, rund och har ett orgelliknanden ljud och ägarna av fabriken i Italien är på besök. Kina är den största producenten men Italien tillverkar de bästa spelen med otroligt fint hantverk. För första gången i Sverige hör vi idag Brandonis huvuddemonstratör Daniel Falasca och dessutom den norske dragspelaren Odd Arne Halaas uppträda på Brandonidragspel. Bertil Schough från Falkenbergsrevyn spelar på ”festdragspelet” med snappsglas och flaska monterat på spelet.

 

Dragspelet har gått från att på 1800-talet vara ett societetsinstrument, därefter blev det ett folkligt instrument på dansbanorna runt om i Sverige, till att idag användas i många olika musikstilar. - Världen över används dragspelet till exempel i tango, balkanmusik och även i hårdrock. I höst har vi vår årliga konsert i Kungsbacka, då spelar Bengan Janson och Lars Karlsson med sitt bluesrockband och Netta Skog från Finland. Hon vann dragspels VM i grenen digitala accordions där hon framförde klassisk musik som Finlandia och Yngwie Malmsteen som är tung tuff hårdrock, berättar Sven.

 

När Sten Broman, dirigent, tonsättare, musikpedagog och programledare, på 1960-talet uttryckte sig nedsättande om dragspelsmusik fick instrumentet tvärtemot hans tyckande ett uppsving.

- Det var bra PR för branschen! Hans påstående om dragspelets avsaknad av övertoner testades och det visade sig att dragspelet var ett av det mest övertonsrika instrument som finns då det är så många stämmor som låter samtidigt, förklarar Sven.

 

Förutom dragspel i mängd finns här en artistvägg med ett stort antal autografer från bland annat Povel Ramel, Wenche Myhre, Ale Möller, Galenkaparna samt några internationella gäster. Affären har även ett stort utbud av noter, CD-skivor och kassettband.

- Jag har köpt noter till kletzmermusik, berättar Lisbet Bengtsson, besökare och dragspelare. Det är trevligt att vara här, det är fint väder och ett bra arrangemang. -Fantastiskt roligt att vara här instämmer, Anders Claesson pianostämmare och dragspelsreparatör från Varberg, som köpt klaffar och ventilskinn.

 

 

Ett dragspel är ett komplext instrument och verkstaden har fullt upp med reparationer.

- Det består av cirka 10 000 delar. Spelen är av trä i chassina och celluloid i ytterhöljet, som behandlas i acetonbad så det blir som tyg som sträcks på, formas och bränns fast och sedan hårdnar. Här i verkstaden har vi långa bänkar för att kunna lägga upp delarna. Vi har utbildningsverksamhet i liten skala. Det kan vara någon som själv håller på att starta upp en verkstad som är här några dagar i taget. En dragspelsreparatör måste vara duktig på trä-, metall-, plast- och stämningsarbeten, förklarar Sven.

 

En trappa upp ligger museet med cirka 270 museispel. Här finns samlat affischer, figurer i olika material som spelar dragspel, instrument från 1800-talet och andra spel från musiker som Ebbe Jularbo, Erik Frank och Olle Johnny.

- Utmärkande för museispelen är att de är fina, välvårdade och unika med till exempel pärlemorinläggningar i chassit.

 

Det doftade kaffe, bjöds på kakor och mellan uppträdandena var det försäljning och mingel.

- Vi är ett familjeföretag med Lars, mig själv, Siv och Ingvar som startade det en gång i tiden samt Peter Brodin i verkstaden. Ingvar spelade dragspel och arbetade som stenhuggare innan han 1970 startade upp försäljning här av begagnade dragspel, hifi- och transistorradios, berättar Sven.

 

 

Helena Svensson

 

 

Läs mer om World Accordion Day 

Läs mer om Karlssons Musik Karlssons musik

Lyssna på YouTubeklippet när Sten Broman tycker till om dragspel Klicka här

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
326 röster
Musikälskare vallfärdade till Fjärås