Description

På Okii Nami sköljer musiken över dig

Den stora nyheten i höstens barn- och ungdomsverksamhet på Malmö Live är utan tvekan det experimentella musikrummet Okii Nami. I det nya Okii Nami-rummet på konserthusets plan 4 får barn som fyllt sju år helt gratis pröva på flera experimentella instrument, t. ex. Aerodrums, vocoder och theremin. Det kommer även att finnas möjlighet att pröva på traditionella orkesterinstrument med hjälp av musikpedagoger.

– Vi ville ha en verksamhet som lockade familjer att komma hit och musicera på ett lustfyllt sätt, säger Kerstin Karlsson, musikpedagog på Malmö Live.

Fokus har lagts på att tillgängliggöra musiken för de många. Bland annat finns det en så kallad ”Skoog”, ett programmerbart instrument som tagits fram för att kunna användas av personer med funktionsnedsättning.

– Vår erfarenhet från liknande satsningar är att alla vill ha mer. De undrar var man kan anmäla sig för ytterligare aktiviteter, poängterar Kerstin Karlsson.

Okii Nami finansieras av Sparbanksstiftelserna Finn och Skåne samt Skanska. Rummet är formgivet av barnkulturdesignern Sara Stiber och scenografen Ilkka Häikiö. Namnet Okii Nami kommer från japanskans ord för ”havsvåg” och anspelar på ljudvågornas rörelser och Malmö Lives närhet till havet. Men även på andra plan har inspirationen kommit från Japan.

– Utanför kommer det att hänga stora origamifåglar. Men istället för de japanska tranorna har vi vikt fiskmåsar, för att förankra det i vår egen miljö.

Att göra om en kontorsmiljö till ett pedagogiskt och spännande utrymme har kommit med en del utmaningar för Stiber.

– Det är svårt att skapa något storslaget i kontorsrum med lågt i tak. Men vi har satt speglar i taket för skapa en känsla av rymd. Det kommer även att finnas ljusinstallationer som skiftar med musiken och ljuden som skapas inne i rummet, förklarar designern Stiber.

Med början söndag 10 september kommer Okii Nami sedan hålla öppet lördagar och söndagar kl. 11-15 fram till 9 december. För de barn som inte har åldern inne kommer det att finnas en separat avdelning där de också får spela instrument. På vardagarna kommer rummet fyllas av skolklasser inom ramen för Malmö Lives Symfonikursen Live

VAD: Experimentella musikrummet Okii Nami
VAR: Plan 4. Konserthuset, Malmö Live
NÄR: Lördagar och söndagar kl 11-15 hela hösten
FRI ENTRE.

 
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet

Arturius


Rate
1 votes
Okii Nami