Beskrivning

Skriva låtar och producera musik, spela instrument och sjunga. På Popkollo får kvinnor och transpersoner möjlighet att förverkliga sina musikdrömmar. - Gemenskapen och att deltagarna vågar bryta normer är det bästa med Popkollo, säger Jessica Nilsson och Emelie Odelberg, verksamhetskoordinatorer på Föreningen Popkollo i Göteborg, som i år utökar sin verksamhet.

 

Popkollo startade 2003 på initiativ av musikern Marit Bergman som tyckte att det var för få kvinnliga artister som turnerade. Efter kontakt med en utbildning i Hultsfred startade det första kollot upp som en reaktion på att inte så många tjejer spelade i band jämfört med killar. Sedan dess har verksamheten vuxit geografiskt och deltagarmässigt.

- Idag är det en riksorganisation med 13 medlemsföreningar över hela landet. Vi har även samarbete internationellt, i Sydamerika, Europa och USA - där Popkollo år 2007 var med och startade upp Girls Rock Camp Alliance (GRCA) - ett internationellt nätverk av musikkollon för tjejer och transpersoner över hela världen. Det är en stor energikick att se hur en verksamhet som denna växer, säger Jessica som nyligen var på konferens i Philadelphia, USA.

Att intresset för popkollo ökat, tror hon, beror på att här finns en plattform för unga tjejer och transpersoner som länge haft en stark längtan efter att få utöva musik på olika sätt som att spela i band, producera och skriva låtar.

- Här kan de vara sig själva, känna trygghet med kvinnliga förebilder. Det märks att deltagarna får stärkt självförtroende och vågar ta mer plats, det är fantastiskt, säger Jessica.

Även det faktum att musikbranschen under senare år har expanderat i Sverige, att jämställdheten i musiklivet har lyfts fram av organisationer och många bra förebilder har kommit fram samt spridningseffekten via social medier har också hjälpt till att öka intresset. Att Popkollos verksamhet med tiden gett resultat i Sveriges musikliv finns konkreta bevis för.

- Vi ser det genom våra utvärderingar efter varje musikläger och i våra deltagares utveckling men också i den rapport som Studieförbunden tagit fram kan vi utläsa hur antalet tjejer som spelar i band har ökat från 12 till 16 % under perioden 2005 - 2012 och Popkollo nämns som en bidragande faktor, förklarar Jessica.

 

Vad gör medlemmarna under ett Popkollo?

-Under kollot får du som är mellan 12 och 18 år lära dig grunderna på minst ett instrument, skriva låtar, bilda band, repa, och ha workshops med inspiratörer från musikbranschen. Under kulturkalaset uppträder de band som formats under kollona. Vi har även Popkollo Madame för transpersoner och kvinnor över 18 år. Den verksamheten hjälper till att finansierar ungdomsverksamheten, berättar Jessica.

 

Popkollo är en ideell förening med några få anställda som finansieras genom medlemsavgifter, projektpengar från Göteborgs stad, utvecklingsmedel från Västra Götalandsregionen samt stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor 

(MUCF). Flera företag har även valt att sponsra föreningen.

- Ja, säger Emelie, vi har en Supporterklubb för företag, organisationer och privatpersoner som vill backa upp vår verksamhet med pengar, mat eller utrustning och på så sätt bidra till en mer jämställd musikscen.

 

Olika samarbeten pågår och deltagande i en mässa är aktuellt.

- I vårt samarbete med Stadsmuseets utställning Musiklivet Göteborg 1955-2018 hade vi under sportlovet Prova på Popkollo! dagar. Framöver har vi en kör som sjunger musik av kvinnliga musiker och kompositörer med göteborgsanknytning. Studieförbundet NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) som vi samarbetar med, har Miss Beat för den som vill fortsätta efter kollot. Oh no! Wolves!, ett utav banden som bildats på Popkollo och är fortsatt aktiva, spelar på årets Picknicksfestival. På Fuzz Guitar Show i Eriksbergshallen, en gitarrmässa, deltar vi med bandet Oh no! Wolves! och berättar om vår verksamhet, berättar Emelie och Jessica.

 

Framför allt under sommaren kommer gamla och nya aktiviteter vara i gång.
- I år breddar vi vår verksamhet till fem kollon mot normalt tre. Vi har två övernattningskollon på Tjörn och i Kungälv och tre dagkollon i Falköping, Trollhättan och Göteborg. Just nu är det fullt upp för oss med samordning av planeringsgrupper och att rekrytera ledare, berättar Emelie.

 

Att Popkollo i Göteborg har planer inför framtiden märks i den workshop kring ljudteknik som nyligen hölls på Arena 29 i Majorna.

- Den var baserad på ett nationellt projekt som heter Vem kan bli producent och fokuserar på teknikområdet och producentrollen. Tanken är att det ska sippra ner i organisationen och bli kollon. Här i Göteborg har vi märkt att det finns ett behov och ett intresse av ljudteknik så vi kommer att planera ett producentkollo, förklarar Jessica.

 

De ser sig som länkar mellan deltagare och de som planerar kollon, de samordnar, informerar och har övergripande budgetsansvar och är överens om styrkan med Popkollo.

- Det är mer process än prestation, där det gemensamma skapandet och resultatet vid kursens slut är det viktiga.

 

Helena Svensson

 

 

Läs mer om Popkollo här: http://www.popkollo.se/

Läs Studieförbundens rapport här: http://studieforbunden.se/studieforbund/kultur/musik/jamstalldhetssatsningar/

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
452 röster
Popkollo – en fristad för drömmar