Beskrivning

Vad gör man om man vill kunna öva sång hemma i lägenheten?

Självklart utvecklar man en portabel sångstudio med professionell ljudkvalitet. I alla fall om man heter Philip Olsson. Nu lanseras hans produkt Isovox på marknaden medan han själv balanserar mellan studierna, företagandet och musiken.

Philip Olsson går andra året på Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Sedan många år tillbaka är hans stora intresse musik. Han spelar i två olika band som gitarrist och sångare och arbetar dessutom som ljudtekniker. Idén att utveckla en studio för hemmabruk fick han för ett par år sedan, när han bodde i lägenhet i Stockholm.

– Det gick inte att öva hemma och jag hittade ingen produkt på marknaden som kunde lösa problemet. Då bestämde jag mig för att hitta på en egen lösning. Jag brukar bli väldigt engagerad i mina projekt, så ganska snart planerade jag för att dra projektet hela vägen, från idé till försäljning, berättar han.

Började med kartong på huvudet

Först handlade det enbart om att hitta ett sätt att isolera ljudet, men ganska snart kom det till fler funktioner och finesser, som exempelvis möjligheten att göra professionella inspelningar via en Iphone.

– Det började med en kartong på huvudet som isolerades med kuddar, men utvecklades till ett professionellt sångbås där man kan göra nästan allt som i en professionell studio. Rent tekniskt har det varit knepigt att optimera form och akustik. Studion ska fungera i hemmiljö både vad gäller storlek, flyttbarhet och design men samtidigt vara tekniskt avancerad. Det har också varit ett stort arbete med designskydd, registrering av varumärke och patentansökan, säger Philip.

Med det sistnämnda har han fått lite hjälp via Högskolan i Halmstad. För Philip Olsson låg Utvecklingsingenjörsprogrammet nära till hands, eftersom det passade ihop med hans planer på att ta fram en kommersiellt gångbar produkt.

Får förverkliga sina idéer

– Musiken är jätteviktig för mig, men utbildningen passar perfekt eftersom jag får skapa det som jag har i huvudet. Det är lite samma sak som med musiken. Programmet stämde överens med det jag ville och därför var det naturligt att välja en utbildning med inriktning mot entreprenörskap och produktutveckling, säger Philip.

– Det är dock en utmaning i sig att få skolan att fungera parallellt med arbetet kring företaget. Men Högskolan är väldigt bra på att stötta studenter som har idéer att utveckla dem vidare, och ge dem förutsättningar att genomföra studierna så friktionsfritt som möjligt, fortsätter han.

Sedan åtta månader tillbaka är han även knuten till Högskolans inkubatorverksamhet för studenter som vill utveckla nya företag. Där har han hjälp av affärsutvecklare och andra experter, som ger råd och stöd inom olika delar av företagandet.

Vill att alla ska få sjunga

Allt har hittills gått väldigt bra. Studion finns redan till försäljning i tio butiker från Stockholm i norr till Helsingborg i söder. Dessutom började den nyligen säljas i Tyskland, via Europas största nätbutik för musikprodukter.

Philip Olsson tycker att den största utmaningen just nu är att nå ut med sin marknadsföring, utan att ha någon stor budget. Men han är egentligen inte så bekymrad inför framtiden.

– Det borde finnas ett stort intresse med tanke på hur många som drömmer om att bli artister via olika tv-program. Nu kan alla utvecklas som sångare mycket enklare. I framtiden vill jag att alla ska kunna sjunga så högt de vill hemma, när som helst på dygnet, utan att störa grannarna!

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
52 röster
Portabel sångstudio kan revolutionera musikbranschen