Beskrivning

Musikskaparna Kristin Amparo, Åke Hellman, Merit Hemmingson och Roine Stolt har tagit emot årets första utmärkelser från SKAP - Sveriges kompositörer och textförfattare.

Varje år delar SKAP ut ett trettiotal priser för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom svensk musik, och de som får ta emot av SKAP:s priser är kompositörer och textförfattare inom olika genrer, alltifrån electropop via musikal till jazz. I samband med SKAPs årsmöte i måndags delade SKAP:s ordförandeAlfons Karabuda ut priser till musikskaparna Kristin Amparo, Åke Hellman, Merit Hemmingson och Roine Stolt. Prissumman är 40 000 kronor.

- Det som skiljer SKAP:s priser och stipendier från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att de handlar om så mycket mer än prissumman, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda. När jag ser dagens pristagare blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger han.

SKAP:s jubileumspris tilldelas Kristin Amparo.
Juryns motivering: Hennes hyllade röst har ekat genom radiovågorna på många andras låtar men nu vill vi prisa hennes gärning som en av landets mest spännande och uttrycksfulla låtskrivare!

För en livsgärning i dragspelets tjänst tilldelas Åke Hellman SKAP:s hederspris.
Juryns motivering: Som spelman, eldsjäl, kompositör och föreningsman har han, med aldrig sviktande passion och glädje, kämpat för dragspelsmusiken och dess utövare under flera decennier.

SKAP:s stipendium till Ejnar Westlings minne tilldelas Merit Hemmingson.
Juryns motivering: En gengreöverskridande kompositör och exekutör vars konstnärsskap är i ständigt utvecklande. Med sin orgel och sin röst har hon rivit ner murar mellan folk och jazz och ritat upp sin helt egna karta i det svenska musiklandskapet.

SKAP:s stipendium ur Fred Winters Minnesfond tilldelas Roine Stolt.
Juryns motivering: Med en karriär som spänner över fem decennier räknas han som förgrundsgestalten inom den progressiva rocken i Sverige. Som artist, låtskrivare, instrumentalist och producent har han med egna band samt i många internationella samarbeten såväl bevarat som utvecklat den progressiva rocken.

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Betyg
68 röster
Priser från SKAP utdelade