Beskrivning

Frida gör andra säkra på scen

- Det absolut bästa med att vara stagecoach är när du ser framstegen hos de artister du jobbar med, att ditt inflytande varit bra och hjälpt dem växa, det slår känslan när jag själv står på scen, säger Frida Larsson som både uppträder som stagecoach och artist på Göteborgs Kulturkalas.

Frida tyckte om att uppträda redan som barn.

Frida Larsson - Så länge jag kan minnas har jag alltid älskat att hitta på små uppträdanden hemma för till exempel mamma, pappa och syskon. Jag älskade att vara med pappa i hans studio, se honom skapa egen musik och hur lycklig han var, jag tror det var huvudorsaken till att min passion för musik föddes. I skolan var jag med i teateruppsättningar och avslutningar.

En tuff skoltid lärde Frida att se andra.

- Fast jag hatade att gå till skolan så är jag idag oerhört tacksam för den lite mindre lätta tiden då jag inte var den mest populära och ofta stod utanför. Det fick mig att växa som person och jag lärde mig hur man ser de som behöver bli sedda.

Danskoreografi blev en frihet för Frida i tonåren.

- När jag var 14 år började jag i ungdomsföreningen Törs Vi Landa i Torslanda kommun. Där gjorde vi allt från modevisningar, livesång och spex. Snabbt började jag sticka ut när det kom till dansen. Jag fick då börja lära ut koreografi till de andra dansarna och därefter började jag koreografera mina egna till diverse shower. Tack vare föreningen fick vi stå på både små och stora scener till olika evenemang i Göteborg.

Studierna på gymnasiet gav henne en vidare skjuts in i musiken och dansens värld.

- 2007 kom jag in på Hulebäcksgymnasiets 3-åriga musikallinje och efter examen 2010 hade mitt självförtroende växt till sig något enormt, tack vare mina lärare och framförallt klasskamrater. Ett par år efter examen började samarbetet med Victor Henriksson som tog mig under sina vingar. Genom detta lärde jag känna mig själv på riktigt och började inse att jag inte ska stå så mycket på scen, utan ska hjälpa barn och ungdomar, ibland även vissa vuxna att inta scenen och göra den till sin.

Arbetet som stagecoach handlar om att utveckla artister och få kunskap på samma gång.

- Som stagecoach lär jag mina klienter scenspråk, scennärvaro, sångteknik och främst av allt publikkontakt genom deras egna personligheter. Då jag inte tycker om att säga att något är svårt föredrar jag att säga mindre lätt. Det som är mindre lätt är nog att få artisterna att sluta tänka på hur de låter när de sjunger och lära dem sjunga med hela sin kropp. Det är lite mer av en utmaning men känns också allra bäst när de upptäcker sina instrument på riktigt.

Att utbilda sig till stagecoach den traditionella vägen är inte möjligt utan det är genom eget arbete som kunskapen nås.

- Det finns inga direkta utbildningar som inriktar sig på just stagecoachning utan det handlar mycket om att i första hand ha ett intresse för musik, dans, teater och show. Pedagogik och ledarskap är något jag anser är extremt viktigt. Jag tycker du bör vara väldigt pedagogisk, kunna läsa människor, skapa tillit med den du jobbar med, vara pedagogiskt utmanande och framförallt lekfull. Jobb fås genom de kontakter du skapar under åren, det gäller alla inom den här branschen.

På Göteborgs Kulturkalas kommer Frida framföra musik av Marcus Sjöstrand, som jobbar som superhjälte med Superhjältar mot cancer.

- Min nära vän Alexandra Niklasson och jag kommer även att bjuda på ett fartfyllt 80-tals rockmedley med klassiker som publiken garanterat kommer vilja rocka loss till.

Helena Svensson

Foto Helena Svensson

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
186 röster
Stagecoach Frida Larsson