Beskrivning

All musik är inte storsäljande. Allt musikskapande går inte att leva på. För att hjälpa de delar av musiklivet som inte finns på topplistorna, men vars musikskapande är värdefullt för svenskt musikliv, delar Stim varje år i december ut stipendier. I år går det till 102 musikskapare.

 

Stipendierna delas ut till musikskapare som verkar inom genrer som barnmusik, elektronisk, film, jazz, konstmusik, ljudkonst, hiphop och metal. I år var det 1 333 Stimanslutna upphovspersoner som ansökte om stipendium. Bland dem har stipendiekommittén valt ut 102 stipendiater.

Cecilia ”Cissi” Efraimsson

En av Stims stipendiater som i år får 25 000 kr i Stimstipendium är musikskaparen och sångaren Cissi Efraimsson. Cissi studerar andra året på det femåriga programmet Frikonst på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm samtidigt som hon skapar text och musik och är trummis och sångare i bandet Vulkano. Bandet har hon tillsammans med Lisa Pyk Wirström som också är en av årets stimstipendiater. 

– Det känns helt sjukt grymt att få så mycket pengar att lägga direkt på sitt skapande. Det betyder jättemycket att få bekräftelsen - då man oftast annars känner sig rätt ensam i sitt skapande. Det är också fantastiskt att andra bryr sig.

Cissi har många projekt på gång och just nu sammanställer hon Vulkanos kommande EP.

– Mitt band Vulkano kommer ut med nästa singelsläpp i början av året. Sedan kommer vi släppa singlar hela våren. Men jag skriver också en del för andra artister – och för ett eget projekt som ännu inte är ute.

Har du något drömprojekt?

– Det skulle vara otroligt kul att använda Stipendiepengarna att hyra ett hus ute i Kaliforniens öken och nationalparken Joushua Tree. Ta med mig kul instrument och spela in, och detta kanske jag får möjlighet till nu, avslutar Cissi glatt.

Britta Persson

En av Stims stipendiater som i år fått 50 000 kr är musikskaparen och sångaren Britta Persson. Britta har gett ut fyra skivor i eget namn och skapat musik till både teater och dansföreställningar.

– Det känns mycket skönt att få ett stipendium som går till mig som kompositör. Det gör att man kan slappna av och känna sig fri och oberoende. Framförallt kommer jag nu kunna koncentrera mig på det man ska göra - det kreativa, säger Britta.

Britta har precis avslutat ett projekt där hon gjorde ett ljudverk på Audiorama under festivalen Yeah, Another Fine Selection, men arbetar med många parallella projekt.

– I vår ska jag skriva musik till en föreställning som heter "Mellan oss" som har premiär på Gävle Folkteater i mars. Men jag är också sångare i bandet Bröderna Lindgren och i mellandagarna sätter vi upp en jullovskonsert för barn på Södra Teatern, säger Britta.

Har du något drömprojekt?

– I och med Stimstipendiet vågar man ens börja tänka på att ha egna projekt – så nu ska jag sätta mig ner och fundera.

Om Stimstipendierna

Stipendierna är ett led i Stims kulturpolitiska verksamhet. De har stor betydelse för såväl unga och lovande musikskapare som för musikskapare som är verksamma i de delar av musiklivet som inte återfinns på topplistorna, men vars musikskapande är värdefullt för svensk musikkultur. Den totala stipendiesumman var i år 4 000 000 kr. Stipendiebeloppen är 25 000 kr respektive 50 000 kr.

Årets Stipendier delades ut av Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen och Stims styrelseordförande Kjell-Åke Hamrén, vid en ceremoni i Stimhuset i Stockholm den 15 december.

– Alla genrer inom svenskt musikskapande är viktiga. Men allt musikskapande ger inte mat på bordet. Vi delar ut de här stipendierna för att säkra bredden och djupet i musikskapandet. Det är den som är basen i svensk musikkultur, och vi behöver en bred bas för att bygga en hög topp, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.

För en fullständig lista över alla 2016 års stipendiater, klicka här.

 Artikelbild: Två av årets 102 Stim-stipendiater. T.v. Cecilia "Cissi" Efraimsson. Foto: Lisa Pyk Wirström T.h. Britta Persson. Foto: Märta Thisner. Fotografierna är beskurna.

 

 
Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
316 röster
Stim delar ut stipendier på 4 miljoner kronor till musikskapare