Description

Nu är portalen för att ansöka om Stimstipendiet öppen. Sista ansökningsdag är 25 september och alla Stimanslutna upphovspersoner är varmt välkomna att söka. I fjol delades mer än 4 miljoner kronor ut till fler än 100 personer.

 

All musik är inte storsäljande. Allt musikskapande går inte att leva på. För att stötta de låtskrivare och kompositörer som inte finns på topplistorna, men vars musikskapande är värdefullt för svenskt musikliv, delar Stim varje år ut stipendier.

– En del i Stims musikfrämjande uppdrag är att uppmärksamma svenska låtskrivare, kompositörer, tonsättare och textförfattare. Genom stipendierna bidrar Stim och därigenom alla de som betalar för musiken till återväxt och mångfald i svenskt musikliv. Det är ett samhällsnyttigt uppdrag – på så sätt kan musiken fortsätta att utvecklas säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.

Mellan den 25 augusti – 25 september är alla Stimanslutna upphovspersoner varmt välkomna att söka Stimstipendium via ett webbformulär på Mina sidor på Stims webbsida. Besked ges i mitten av november till alla som ansökt.

Ansök på Mina sidor på www.stim.se


Fakta
Stipendiebeloppen är 25 000 kr respektive 50 000 kr. Stimstipendierna har funnits sedan år 1925 och senaste tre åren är stipendierna även öppna för textförfattare.

Ansökningarna bedöms utifrån de regler för urval som Stims styrelse fastställt: konstnärlig verksamhet och kvalitet. Kommittén strävar så långt det är möjligt efter mångfald och spridning när det gäller konstnärliga former, ålder, kön och verksamhetsort.

Stimstipendiet är en investering i framtiden och ska i första hand bidra till att skapa ny svensk musik genom att främja talanger och de individer som gör flera intressanta saker. Man gör därför en helhetsbedömning även av de musikaliska sammanhang där sökanden bidrar med sina kompositioner.

Stipendierna är ett led i Stims musikfrämjande verksamhet. De har stor betydelse för lovande musikskapare som behöver stöd för att kunna fortsätta skapa musik. Stipendierna bidrar till ökad mångfald genom att uppmärksamma även de musikskapare som är verksamma i de delar av musiklivet som inte återfinns på topplistorna, men vars musikskapande är värdefullt för svensk musikkultur.

Stim är en upphovsrättsorganisation med fler än 80 000 anslutna musikskapare och musikförlag i Sverige och utlandet. Vi är en ekonomisk förening utan vinstintresse och representerar låtskrivare, kompositörer, textförfattare och musikförläggare. För deras räkning förvaltar Stim rättigheter till musik och text.

Vårt uppdrag är att se till att musikskaparna får skäligt betalt för sitt arbete. Det gör vi genom att knyta ihop dem som skriver musiken med de företag och organisationer som gör den tillgänglig för alla som lyssnar. Genom sitt internationella nätverk hanterar Stim även rättigheter till den musikaliska världsrepertoaren. 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet

Arturius


Rate
0 votes
STIM stipendietid