Beskrivning

Idag, den 25 augusti kl 9:00, öppnar den månadslånga ansökningsperioden för Stimstipendierna, som kan sökas av alla Stimanslutna musikskapare. Syftet med stipendiet är att främja enskilda upphovspersoner och därigenom bidra till att skapa ny svensk musik av hög konstnärlig kvalitet.

Stimstipendierna, som delas ut i december varje år, finansieras genom att Stim avsätter tre procent av sina intäkter för att främja återväxt och mångfald i svensk musik. Stipendierna är en del av Stims kulturpolitiska uppdrag, som bland annat går ut på att stötta musikskapandet i Sverige.

Under 2015 ansökte 1 255 Stimanslutna om stipendierna, varav 92 av dem fick dela på 4,2 miljoner kronor. Bland fjolårets stipendiater återfinns bland andra albumaktuella Amanda Bergman, låtskrivaren Linnea Södahl och kompositören Jacob Mühlrad.

– Jag är så sjukt tacksam för att jag fick Stimstipendiet. Det kom verkligen lägligt. Det är tufft att leva som kompositör. Jag behöver uppgradera mina verktyg, till exempel notprogrammet, så pengarna kommer väl till pass. Samtidigt är det ett erkännande och en ära, säger Jacob Mühlrad som var en av fjolårets Stimstipendiater.

Stipendierna delas ut både för att stötta oetablerade och lovande talanger, men även för att skapa förutsättningar för erfarna musikskapare att utveckla och finna nya kreativa uttryck.

– Vi har som uppdrag att främja ett blomstrande och levande musikskapande i Sverige, och i praktiken betyder det att vi stöttar våra musikskapares utveckling. Stimstipendierna utgör därför en viktig del av Stims kulturpolitiska arbete, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd för Stim.

Vilka som tilldelas årets stipendium beslutas av Stims styrelse, efter förslag från Stims stipendiekommitté. Ansökningarna bedöms utifrån kriterier som konstnärlig verksamhet och kvalitet. Offentligt kungörande av stipendiater och utdelning av stipendium, äger rum den 15 december i Stimhuset i Stockholm. 

Info om Stimstipendierna
Ansökan är öppen fram till den 26 september kl 15:00, och fylls i digitalt på Stims hemsidaStim.se. Urvalet av stipendiater görs av Stimkommittén, som består av fem representanter med omfattande musikalisk expertis och gedigen erfarenhet av musiklivet. Alla ansökande får besked under mitten av november. Utdelningsceremonin äger rum den 15 december kl 15:00 i Stimhuset på Hornsgatan 103, i Stockholm. Syftet med stipendiet är att främja enskilda upphovspersoner och därigenom bidra till att skapa ny svensk musik av hög konstnärlig kvalitet. För mer information om ansökningsregler, klicka här
Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
126 röster
Stimstipendierna startar nu!