Beskrivning

Under 2015 lanserade SKAP den uppmärksammade satsningen SKAPELSEN som hade målet att skriva om musikhistorien och lyfta fram musikhistoriens alltför osynliga kvinnor. Nu har Studiefrämjandet och SKAP tagit fram studiecirkeln ”Musik & jämställdhet – fast forward!” som utgår ifrån SKAPELSEN med tillhörande podcast där bland andra Robyn och Silvana Imam berättar om sin bakgrund och sina erfarenheter av musikbranschen. Syftet med studiecirkeln? Att snabbspola jämställdheten inom musiken!

Varje sommar räknas huvuden på Sveriges festivaler - hur många män respektive kvinnor står på scen? Varje år vet vi alla det nedslående svaret i förväg. Och kikar vi in i musikbranschens styrelserum är det oftast ännu sämre ställt. Musikbranschen i Sverige är långt ifrån jämställd. Men varför går förändringen så långsamt och hur kan vi gå snabbare framåt? Vilka har makten att påverka utvecklingen? Helt enkelt: hur går vi från ord till handling? De här frågeställningarna och en önskan att snabbspola utvecklingen framåt är bakgrunden till SKAP:s och Studiefrämjandets samarbete.

– Jag är glad att vår satsning SKAPELSEN nu också kan leva vidare i en annan skepnad. Nu när materialet blir studiecirkel hoppas jag att SKAPELSEN:s starka berättelser kan nå ännu fler och påverka dem som kommer utforma morgondagens musik i mer jämställd riktning, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda om satsningen.

Pilotcirkel för musikbranschen
I den pilotstudiecirkel som startar under februari ingår personer med nyckelpositioner i den svenska musikbranschen. När pilotcirkeln är avslutad så kommer studieplanen ”Musik & jämställdhet – fast forward!” att lanseras för allmänheten via Studiefrämjandet. 

Panelsamtal på branschkonferens
Under festivalen och branschkonferensen Where’s the Music? i Norrköping i helgen arrangerar SKAP och Studiefrämjandet ett panelsamtal som heter just ”Musik & jämställdhet – fast forward!”. Panelen på Where’s the Music? består av branschpersoner och etablerade artister och där ska framtidens jämställda och jämlika musikbransch diskuteras. Läs mer om panelen på Where’s the Music? HÄR

 

 

 

Foto Anna Rut Fridholm
Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Betyg
294 röster
Studiecirkel ska bidra till musikbransch