Beskrivning

Efter nästan fyra år på Kungliga Djurgården, inne i Pop House invid ABBA The Museum, flyttar nu Swedish Music Hall of Fame till annan plats. Diskussioner om utställningens nya hemvist pågår, men klart är att Swedish Music Hall of Fame och Statens Musikverk med Scenkonstmuseet ska samarbeta för att ännu bättre kunna ta hand om populärmusiken som kulturarv. ABBA The Museum planerar att använda utrymmet till nytt spännande innehåll kring ABBA och bandets senare historia.

"Åren tillsammans med ABBA The Museum har varit fantastiska. Nu känner vi dock båda behov av att utveckla våra verksamheter och då räcker lokaliteterna inte riktigt till. Den svenska populärmusiken är ett oerhört angeläget kulturarv och vi märker att intresset för Swedish Music Hall of Fame ökar hela tiden. Nu ska vi lägga större fokus på att tillgängliggöra vårt innehåll i hela Sverige, inte bara i Stockholm", säger Charlotte Wiking, VD för Swedish Music Hall of Fame.

”Det är angenäma problem för oss båda när man växer ur sina kostymer istället för tvärtom, ABBA The Museum och Swedish Music Hall of Fame har nu gjort det efter snart fyra lyckosamma år med mer än en miljon besökare från hela världen. För att möta upp ännu fler besökare, eventförfrågningar, seminarier och workshops så blir det här den bästa lösningen för alla involverade. Vi ser fram emot nya samarbeten även om vi inte bor i samma hus längre”, säger Ingmarie Halling, museichef ABBA The Museum.

Mer om SMHoF
Stiftelsen bakom Swedish Music Hall of Fame grundades 2011. Syftet är att lyfta fram de musikskapare och artister som spelat avgörande roller i utvecklingen av populärmusiken i Sverige, från 1920-talet och framåt. För att komma i fråga för inval till Swedish Music Hall of Fame måste musikskaparen ha skivdebuterat för minst 20 år sedan, ha gjort bestående insatser och haft ett betydande inflytande för populärmusikens utveckling i Sverige.

Det första invalet gjordes 2014 och till dags datum är 31 akter förärade med en plats bland svenska populärmusikens allra främsta. 2017 års invalda offentliggörs den 23 mars.

Juryn består av fem av Sveriges mest initierade musikkännare: Anna Charlotta Gunnarson (ordförande), Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan, Kerstin Behrendtz och Lars Nylin. Juryns sammansättning ändras varje år för att på så sätt säkerställa ständig vitalitet. De redan invalda i Hall of Fame ingår i en så kallad ”stor-jury” som har möjlighet att påverka vilka som skall väljas in

Om ABBA The Museum
ABBA är en av världens mest framgångsrika musikgrupper med över 385 miljoner sålda skivor världen över. ABBA The Museum presenterar en samlad bild av gruppen, från det att ABBA bildades i början på 1970-talet, genombrottet med Waterloo 1974, de stora världsturnéerna, fram till pausen 1982. ABBA The Museum är en interaktiv upplevelse som ger dig känslan av att vara den femte medlemmen i ABBA. Du kan sjunga, dansa och interagera. Genom museets audioguide berättar Agnetha, Benny, Björn och Frida sina egna personliga minnen från tiden i ABBA. Manus till audioguiden är framtaget av Cathrine Johnson, manusförfattare till musikalen och spelfilmen Mamma Mia!.

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Betyg
268 röster
Swedish Music Hall of Fame flyttar ut ur Pop House