Description

Threeman Recordings och Malmö Live ger en konsert i två akter som helt bygger på det svenska dödsmetallbandet Entombeds hyllade album “Clandestine” från 1991. Det är en helt unik konsert där den nydanande skivan spelas från början tillslut, från ”Living Dead” till ”Through the Collonades”. Den 12 november äger konserten rum i konsertsalen på Malmö Live och biljetter släpps i dag på malmolive.se

I första akten spelar originalmedlemmar från Entombed tillsammans med en fulltalig Malmö SymfoniOrkester och en kör. I andra akten kommer bandet för första gången att spela hela skivan i originaltappning.

– Det är, med risk för att låta överdrivet entusiastisk, helt brutalt underbart fantastiskt grymt att uppleva denna musikaliska resa med symfoniorkester, och vi ser verkligen fram emot Entombed Clandestine med Malmö SymfoniOrkester, säger Alex Hellid, originalmedlem i Entombed.

– Att låta Entombeds suggestiva metalmusik möta symfoniorkester och kör är ett mycket kreativt och spännande koncept. Tonsättaren Thomas Von Wachenfeldts arrangemang innehåller utmaningar för såväl orkestermusikerna som för mig som dirigent, eftersom utgångspunkten har varit att tolka “Clandestine” i ett klassiskt, symfoniskt format, snarare än att planka musiken rakt av, säger dirigenten Josef Rhedin som kommer att dirigera konserten.

Clandestine

Musikjournalisten/programledaren Per Sinding-Larsen, är en av alla dem som har en särskild plats i hjärtat för “Clandestine”:

– Med “Clandestine” överraskade Entombed den hårda rockens publik med kraft, tyngd och musikalisk variation på ett album som än i dag känns relevant och starkt. “Clandestine” blev inte bara omedelbart en stilbildare för svensk och utländsk dödsmetall. Det här är musik som hör hemma på hedersplats bland klassikerna i den stora svenska skivhyllan.

Entombed

Entombed valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2014 med följande motivering:

“Hårdrock är lika typiskt för uppväxten i mellanstora, mellansvenska städer som korpfotboll och mopeder. Hårdrock är svensk folkmusik med nitarmband istället för knätofsar. Efter två decennier med anglosaxisk hårdrock blev ett svenskt band, Entombed, ett av de världsledande inom death metal. En subkultur som spridit sig över hela världen, muterats i olika varianter och efter 20 år fortsätter att vara lika vital. Entombed är en del av den tyngre internationaliseringen av svensk populärmusik – alla kategorier.”

Bandet grundades 1987 under namnet Nihilist. Med sin svängiga, mångsidiga och samtidigt stenhårda musik var Entombed en föregångare för den skandinaviska dödsmetallen, som skilde sig från sin amerikanska motsvarighet främst genom det karaktäristiska, motorsågsliknande gitarrljudet. Det speciella soundet fick de fram genom att stämma ned sina elgitarrer kraftigt (till C# eller lägre), genom att använda en maxad Boss HM-2 Heavy Metal-pedal, ibland även i kombination med en gitarr som kördes genom en Boss DS-1 Distortionspedal. Debutplattan “Left Hand Path” släpptes 1990 och följdes upp redan följande år med “Clandestine”.

Mer info och biljetter till konserten finns här.

Fakta

Vad: Entombed feat. MSO
Var: Konsertsalen, Malmö Live
När: Lördag den 12 november, kl 20.00

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet

Arturius


Rate
754 votes
Unik Clandestine-konsert