Beskrivning

Vera TornbergEfter vinsten i Lerumshitten strax före jul är Vera Tornberg i full gång med att förbereda inspelning av vinnarbidraget 'Vem är Vem' i Globalmusix Studio. Skivsläpp blir det under våren. 

- Det är en fin erfarenhet att få arbeta med proffs och spela in i en riktig studio. Musikproducenten Thomas Juth, i Berlin, kommer att producera låten. Mitt självförtroende har stärkts av att professionella uttalar sig om mitt framträdande och skapande. 

Vera har fått ut mycket av att delta i tävlingen och ser fram emot inspelningen i studion samtidigt som hon bokar in spelningar.

- Det är viktigt att spela live också, inte bara släppa låtar på YouTube och Facebook. I Lerumshitten visade folk sin uppskattning genom att rösta på låten, ett kvitto på att den passar en publik. 

 

 

Vera skriver både text och sin popsoulmusik själv. 

- Ofta är ingången till en låt en text eller kanske en fras, som jag kan bygga vidare på men det kan också vara en melodi som jag tagit ut på pianot eller något i en låt på radion. Jag komponerar musiken men då jag inte är en multiinstrumentalist får jag hjälp från de andra bandmedlemmarna. Framför allt av min pojkvän Simon som är gitarrist. Jag tar ut ackord och han lägger lite plock medans jag sjunger melodislingor. 

Vera tycker det är stimulerande att skriva sina texter på svenska och är något hon kommer att jobba mer med.

-Till en början skrev jag mest på engelska då jag lyssnade på soulmusik med engelska texter. Men på svenska kan jag uttrycka mig bättre, brodera ut orden och lättare nå ut. 

Veras texter handlar ofta om aktuella teman. Och hon tänker alltid noga efter om hon kan stå för innehållet före hon går ut med en låt.

- Ofta blir det om relationer, för det är lätt att skriva om. Jag försöker även beskriva hur det är att vara fast i tiden. En låt heter Stuck in time och handlar om att man fotograferar allt hela tiden och glömmer bort att leva i nuet. Jag försöker alltid hitta en ny vinkel. Idéer bearbetar jag gärna under promenader. Rensar tankar från musik och annat gör jag när jag går på gymmet.

Vera började sin musikkarriär på Kulturskolan i Lerum där hon spelade både klarinett och piano. Under gymnasietiden på Öckerö seglargymnasium, där hon studerade samhällsvetenskapsprogrammet med naturinriktning, valde hon till musik i tvåan. Hon började sjunga och tankar på att fortsätt med sången växte fram. 

- På Kaggeholms folkhögskola på Ekerö, där jag studerade två år på låtskrivarlinjen, prövade jag olika sätt att skriva och tyckte jag hittade en egen nisch. När Lerumshitten dök upp uppmuntrade mamma mig att söka. 

Vinnarlåten Vem är Vem kom till på Ekerö i samband med en välgörenhetsgala för Stockholms hemlösa. Mina spelkompisar från folkis, vilka nu bor i Göteborg, fick en inspelning från galan, övade in den och så repade vi. 

Det senaste året har Vera arbetat på ett dagis i Göteborg parallellt med musicerandet. 

- Det är roligt och varierande, barnen ger mig så mycket och det blir även att vi sjunger en del.

Drömmen är att kunna ägna sig åt musik även i framtiden.

- Jag blir väldigt taggad av musikprogram på TV. Jag vill gärna att min musik ska nå ut. Har jag skrivit en bra låt så vill jag att andra ska få höra den. Tankar på att plugga vidare finns men hoppas naturligtvis på att något stort ska hända så att jag kan komma vidare med musiken, men samtidigt vet jag att det är en process. Musiken jag komponerar är väldigt mycket mig och jag skriver för min röst. Sången vill jag utveckla, likaså formatet från clubmusik till en större scen. 

Viktigast är att jag får skapa musik, det finns inget roligare än att spela och folk står och diggar. Det som händer nu är spännande, då jag kommit ännu ett steg på vägen.

 

Helena Svensson

 

Läs mer om Vera Tornberg på hemsidan http://veratornberg.se/ .

Musikerna som spelar med Vera Tornberg på vinnarlåten Vem är Vem är:

Gustav Lindahl, trummor; Julia Cook, keyboard/kör; Simon Schultz, gitarr;

Carl Apelborn, bas; Linn Keszei, kör.

Kommentarer
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.

Arturius


Annons


Annons

Betyg
0 röster
Vera Tornberg