Description

Alphorn

Alphornets utformningAlphornet är en nationalcymbol för Schweiz och användes av herdarna i alperna. Dom är ca: 3-4 meter långa och gjorda i trä. Alphornet tillverkas fortfarande i Schweiz och då huvudsakligen för export.

Alphornets historia går tillbaka till Kelternas tid i de Scweiziska alperna för mer än 2000 år sedan. Under 1700-talet skrevs den första klassiska musiken för alphornet och storheter som t ex i Johannes Brahms symfoni nr.1 i c-moll.

Idag används alphornet mest i kulturella sammanhang och då av amatörorkestrar eller enskilda musiker. Alphornet tillverkas fortfarande i Schweiz och då till stor del för export.

Ett Alphorn är koniskt borrat med munstycke gjort i trä. Man spelar genom att man precis som på andra bleckblåsinstrument vibrerar med läpparna samtidigt som man blåser utåt och pressar läpparna mot munstycket.

Alphornet har normalt fyra oktavers omfång. Eftersom ett alphorn inte har några ventiler och därmed inte är ett kromatiskt instrument kan det enbart producera övertoner (naturtoner). Alphornet finns i tre olika stämningar E, F och Fiss.

Alphornets tonomfång

 

Alphorenets register

 

Tillbaka

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Valthornet består av ett cylindriskt rör med ett stort klockstycke.
Musikartikel
Tvärflöjt eller traversflöjt som den också heter tillhör träblåsfamiljen.
Musikartikel
Trumpeten härstammar från jakthornet precis som valthorn och andra bleckblåsinstrument.
Musikartikel
Tenorhorn. Läs mer om tenorhornet och dess historia.
Musikartikel
Tenorbasun. Lär dig mer om tenorbasunens historia och utveckling.
Alphorn