Description

Barnmusik

Läs mer om din favoritartist, ditt favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

A

Alice Tegnér (1864-1943)

Född Alice Charlotta Sandström den 12:e mars 1864 i Karlshamn, Sverige och död den 26:e maj 1943
Alice började på Ohlins skola i Stockholm redan som 13-åring. Alice pappa som var sjökapten dog under Alices studietid vilket medförde att hon tvingades att gå en yrkesutbildning till lärare. Trots ett relativt vidlyftigt leverne under sin tid på skolan gick Alice ut med högsta betyg. Under studietiden gav hon pianolektioner som extra inkomst innan studierna avslutades och hon lämnade Sverige för att arbeta som guvernant i Finland under ett års tid. När Alice återkom till Sverige fick hon jobb hos familjen Beijer i Tullinge där hon lärde känna Jakob Tegnér som hon sedemera gifte sig med 1885. Tillsammans fick paret två söner, Gösta och Torsten. De första barnvisorna kom när Alice istället för att läsa kvällssagor för sina söner sjung sagorna.
Familjen flyttade från storstaden ut till Djursholm 1891 där dom döpte sitt nya hem till "Tegnabo". Det var också här som Alice började nedteckna sina visor och 1892 gavs de första sångerna ut i häften vilka till slut blev nio stycken varav det sista gavs ut 1934.
Alice arbetade som musiklärare vid Djursholms samskola och var också kantor i Djursholms kapell.
Alice utvecklades som tonsättare och har skrivit såväl romanser, kyrklig musik som körsånger.
Hon dog i lunginflammation 79 år gammal bara sex veckor efter sitt sista framträdande

Alf Proysen (1914-1970)

Född Alf Olafsen den 23:e juli 1914 i Ringsäter, Hedmark fylke, Norge och död den 23:e November 1970.
Alf är känd inte bara som visdiktare utan även som författare. Han har skrivit barnböcker, noveller, prosa, diktsamlingar, en pjäs, en roman och en uppsjö med texter till barnvisor som i huvusak har tonsatts av Ulf Peder Olrog.
Mest känd är han nog för "Teskedsgumman" som dramatiserades för svensk TV och som sändes som julkalender 1967.
Han arbetade också under flera år med barnprogram i norsk tv.

Allgott & Villgott

Allgott & Villgott

Allgott och Villgott är två killar med vitt yvigt hår. Allgott har rosa kläder, spelar gitarr och sjunger. Villgott har gröna kläder, spelar dragspel och sjunger. De roar både barn och vuxna i sin barnkabaréer. Scenshowen på ca 40 minuter består av sånglekar och clowneri i en fartfylld blandning. Trolleri, styltakrobatik, golfspel, hushållsgöromål. Ingenting är främmande för dessa musikclowner.
Allgott & Villgott spelas av: Reine Svensson som kommer från Kungälv och Håkan Eskilsson som kommer från Falkenberg men bor i Göteborg. Dom startade 1987 och är fortfarande aktiva med fler än 80.000 besökare till sina kabaréer årligen. De underhåller professionellt och med eget material. De har spelat in video, flera musikkassetter och CD.
Stjärnvägen som går ifrån Korsvägen i Göteborg har världsartisters namn utfrästa i brons med en stjärna runt om. Mitt bland dessa har Allgott & Villgott gjort och lagt i ett brunnslock av mässing med texten "Allgott & Villgott" inuti en stor stjärna.
Tretton stycken uppsättningar Allgott & Villgotts barnkabaré har det hunnit bli och inte mindre än 15.000 barn har slagit kullerbyttor och blivit mätta av Villgotts tumstock. Dessutom har åtminstone 4.000 flickor och pojkar sjungit på scen tillsammans med Allgott & Villgott. Till detta har det gått åt: sju kullerbyttebanor, åtta tumstockar, 19.000 medaljer, två dragspel och sex oktavgitarrer. Bland rekvisitan till de tretton uppsättningarna kan nämnas: vågar, hinkar, stolar, tvättmaskin, golfset, spis, ratt, toalettstol, metspö, bilsäte, två par långkalsonger, tratt, cyklar, tre par korta styltor, tre par långa styltor och mycket mer.

Anna Maria Roos (1862-1938)

Anna Maria RoosRoos föddes i Stockholm den 9:e april 1862 och var verksam som författare, teosof, diktare och textförfattare. Hennes böcker 'Sörgården' och 'Ännemo' låg till grund för folkskolans läskunskap tillsammans med Selma Lagerlöws böcker om 'Nils Holgersons underbara resa genom Sverige'.

Som textförfattare till barnvisor är hon mest känd för sångerna 'Blåsippan ute i backarna står' och 'Tre små gummor'.

Anna Maria genomgick Högre lärarseminariet redan som tonåring men arbetade aldrig som lärare utan brann för skrivandet och 1894 utgavs hennes första bok 'Lilla Elnas sagor'. Hon skrev debattböcker, dikter, novellsamlingar,  litteraturhistoria, om svenska- och antikens historia, översättningar och romaner.

Hon reste mycket och då delvis pga att hennes hälsa under tid krävde varmare klimat än det som är i Sverige. Hon reste bl.a. till Egypten, Palestina, Italien, Tyskland och USA.Under en  tid bodde hon på Teneriffa.

Hennes intresse för ockultism och andlighet växte med åren och hon sökte kunskap i ämnena på sina resor.

Hon dog den 23:e april 1938 i Bombay, Indien, dit hon hade åkt för att hjälpa lidande med handpåläggning.

Astrid Lindgren


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Barnmusik A.