Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö

B.B. King

B.B. King (1925-2015)

Född 16 september 1925 i Itta Bena, Mississippi. Han började spela för småpengar i sin ungdom ståendes i gathörnen. 1947 liftade han till Memphis för att göra karriär. Han bodde hos sin kusin Bukka White som var mycket känd bluesartist under denna period.

 

B.B. King slog igenom 1948 i Sonny Boy Williamsons radioprogram i västra Memphis. Efter detta fick han stadigvarande uppträda på olika ställen.

I mitten på 1950-talet uppträdde han på en danstillställning i Arkansas. Det uppstod bråk mellan två män och det slutade med att lokalen stod i lågor. B.B. King och alla andra sprang ut ur lokalen då han kom på att han glömt sin gitarr i lågorna. Han rusade in igen för att rädda den. När allt var över och B.B. King fick veta att de två männen slagits om en kvinna som hette Lucille så bestämde han sig för att döpa sin gitarr till samma namn för att minnas att han själv aldrig skulle bära sig så dumt åt. Efter detta har samtliga Gibson-gitarrer hetat Lucille som B.B. King ägt.

 

Under sin karriär har B.B. King producerat mer än 50 album med blues och de flesta av dessa har blivit vida berömda. B.B King är och förblir bluesens kung.

Separator

 

Baba Blues

Baba BluesBaba Blues består av Richard Danielson och Clas Gustavsson. Dom träffades första gången 1984 som medlemmar i ett bluesband som hette Diving Duck. Under 1988 startade dom upp sin aukustiska blues under namnet Baba Blues.

 

Under tidigare dellen av 1990-talet började dom skriva sin egen blues på svenska. Dom spelar en spännande och bitande blues med influenser av allt från amerikanska södern till dagens moderna samhälle.


Separator

 

Barbecue Bob (1902-1931)

Barbecue BobFödd 11 september i Walnut Grove, Georgia med namnet Robert Hicks. Han startade sin bluesbana med att spela sexsträngad gitarr i sin ungdom. 1923/24 flyttade han Atlanta och där började han spela tolvsträngat istället.

 

I Atlanta fick han jobb på Titwells Barbecue och det var i Atlanta han gjorde sin skivdebut 1927. Bob spelade in skivor regelbundet fram till sin död och han spelade också in tillsammans med curley Weaver på gitarr och Buddy Moss på harpa.

 

Bob hade en egen stil som han blev känd för med mycket fingerpicking och bottleneck


Separator

 

Bessie Smith (1894-1937)

Bessie SmithFödd i Chattanoga, Tennessee. Som så många andra fattiga färgade drömde Bessie om att tjäna pengar inom showbusiness.

 

Som tonåring följde hon med en omkringresande show där hennes bror arbetade som komiker. Här fick hon kontakt med sin menthor i livet "Gertrude "Ma" Rainey", mer känd som "mother of the blues".

 

Efter över ett årtionde på scen skrev Bessie på för Columbia Records 1923 där hennes första skiva "Down hearted blues" sålde i över 800.000 ex. Bessie som var ganska vild sjung en rå och vass country blues som var inspirerad av södern.

 

Hon dog i en bilolycka och sedemera efter hennes död blev hon invald i "Hall of Fame" 1989.


Separator

 

Bessie Tucker

Bessie TuckerMan vet väldigt lite om denna bluessångerska utöver att hon bodde i västra delarna av texas och förmodligen hade en av bluesens absolut bästa röster.

 

En inspelning finns från 1928 och den finns tillgänglig på CD idag


Separator

 

Big Bill Broonzy (1893/1898-1958)

Big Bill BroonzyWilliam Lee Conley Broonzy föddes i Scott County, Mississippi som en av sjutton syskon.

 

Han växte upp i ett fattigt hem och avslutade skolan i tidig ålder. Farbrodern lärde honom att spela fiol och han började att arbeta för drickspengar på danstillställningar och i kyrkan. 1912-1917 arbetade han deltid som violinist och pastor innan han gick med i första världskriget. Efter kriget beslutade William sig för att inte bli jordbrukare utan musiker på heltid och 1924 flyttade han till Chicago för att starta sin musikkarriär.

 

Han lärde sig spela gitarr hos "Papa Charlie Jackson" och under 1930-talet blev han känd som en av de bästa artisterna på bluesscenen. När den elektrifierade bluesen kom hamnade han lite vid sidan om och valde då att i början på 1950-talet spela mer folkblues.

 

Han kom med i "Hall of Fame" efter sin död 1958.


Separator

 

Big Joe Turner (1911-1985)

Big Joe TurnerFöddes i Kansas city och spelade blues under sju årtionden. Han startade sin sångkarriär som bartender i sin hemstad och sjung under arbetet ackompanjerad av barens pianist Pete Johnson. Dom fortsatte att spela tillsammans under hela 1930 och 1940-talet. Han är förmodligen mest känd för att ha gjort rocklåten "Shake, Rattle & Roll" vilken är en av de första rocklåtarna som gjordes under början av 1950-talet.

 

Han fick en stroke under 1960-talet vilken gjorde att han uppträdde mer sporadiskt. Dock avslutade han sin karriär med en skivinspelning så sent som 1983.


Separator

 

Big Maceo Merriweather (1905-1953)

Big Maceo MerriweatherFöddes i utkanten av Atlanta som ett av elva syskon.

Han börkjade spela piano och tog jobb på kafeer och partyn. 1924 flyttade familjen till Detroit och han började där arbeta på Ford men fortsatte att spela på fester och klubbar. Han gifte sig med "Hatti Spruel" efter att ha spelat på ett av hennes partyn.

 

Dom flyttade till Chicago 1941 och här träffade han RCA's chefsproducent "Lester Melrose" och efter bara ett par veckor började Maeco spela in sin första skiva.

 

Han gjorde många inspelningar med bl a "Tampa Red". Maeco flyttade tillbaka till Detroit men återvände regelbundet till Chicago där han spelade och uppträdde med "Tampa Red" och "Big Bill Broonzy".

 

Han slutade spela 1949 efter att ha fått en andra stroke.

Den 23 februari 1953 dog han i hjärtattack i Chicago efter att ha levt ett hårt liv med mycket sprit och festande.

 

En av bluesens mest kända låtar "Worried life blues" gör honom odödlig och många är dom som spelar Eric Claptons version av denna låt.


Separator

 

Big Walter Horton (1918-1981)

Big Walter HortonFödd i Horn Lake, Mississippi blev han sedemera känd som en av de stora på munspel inom bluesen.

 

Med sin fantastiska ton i munspelet anses han vara en av de bästa i Chicago. Han fick sitt första munspel av sin far när han var 5 år och han vann en talangtävling med detta.

 

Under 1930-talet spelade han med bl a Roberth Johnson och Hoenyboy Edwards och hans första inspelningar kom 1939.

under 1950-talet blev han ansedd som en av de bästa på sitt instrument och han hade en underbar frasering och kunde få munspelet att låta som en trombon.

 

Han arbetade oftast som en inhoppare i olika band.

När han spelade med Muddy Waters och kom till en spelning och var full så fick han sparken. trots detta var han med på inspelningar med densamme under senare tid.

 

Under 1970-talet spelade han på många blues- och andra festivaler. I filmen "Blues Brothers" var han med bland andra Maxwell Street musiker.


Separator

 

Billy Garland (1918-1960)

William Jefferson "Billy" Garland föddes den 17 juni i Flowood, Mississippi och blev känd för sin falsettsång tillsammans med sin mjuka spelstil på gitarren. Som broder till Hank Garland har han kommit lite i skymundan.


Separator

 

Blind Blake

Blind Blake (ca. 1893-ca. 1933)

Född i Jacksonville, Florida blev han sedemera känd som en fantastisk gitarrspelare. Han var otroligt snabb med sin altererande tumme när högerhanden plockade strängarna. Man sa att han spelade gitarr som andra spelade piano.

De flesta stora rock- och bluesgitarrister berömmer än idag Blake för sitt spel.

 

Somliga tror att han föddes med namnet Arthur Phelps men när "Papa Charlie Jackson" frågade honom om vilket som var hans rätta namn svarade han "My name is Arthur Blake".

 

Blake spelade in sin första skiva för Paramount 1926 som sologitarrist för Leola B. Wilson. En månad senare gjorde Paramount honom till soloartist.

 

Han slutade att spela in skivor 1936 och ryktet säger att han flyttade hem efter att ha blivit påkörd av en bil.


Separator

 

Blind Boy Fuller (ca.1907-1941)

Blind Boy FullerDet mesta tyder på att Blind Boy föddes med namnet Fulton Allen någon gång mellan 1903 och 1908 som ett av 10 barn till Calvin Allen och Mary Jane Walker i Wadesboro NC, USA.

 

Familjen flyttade till Rockingham när han var barn. Han började bli blind 1926 och var helt blind 1928 pga en ögonsjukdom.

Han började som så många andra med att spela i gathörn och på privata fester.

Fuller började spela in skivor 1935 på skivbolaget ARC och stannade där tom 1938. Under senare delen av denna period blev han allt sämre efter en njuroperation. Man är osäker på vad det var som var orsaken till hans död men förmodligen var det blodförgiftning i samband med operationen. Han blev mest känd för sina countryinfluerade kompositioner.


Separator

 

Blind Lemon Jefferson (1897-1929)

Blind Lemon JeffersonFöddes troligtvis i juli 1987 (årtal och datum osäkra) som son till Alec och Cassie Jefferson i Coutchman, Texas, USA.

Han föddes blind och fick aldrig någon utbildning. Jefferson reste istället från stad till stad och sjöng sina låtar ackompanjerad av sitt eget gitarrspel.

 

Han upptäcktes av en talangscout från Paramount Records och gjorde sedemera 79 skivor för samma bolag under 1920-talet.

Han spelade också in spirituals under namnet Deacon L.J Bates men blev mest känd för sin blues. Det sägs att han var inspirationskälla för bl a Louis Armstrong och Bessie Smith m fl.

 

Han dog i december 1929 i Chicago. Det finns källor som uppger att han gifte sig 1922 eller 1923 och fick en son. Detta är dock ej bekräftat.


Separator

 

Blind Willie Johnson (ca. 1902-1945)

Blind Willie JohnsonFöddes i Texas, USA och redan som 5-åring talade han om för sin far att ville bli präst.

Hans far gifte om sig när Willie var pojk efter det att modern dött. Fadern upptäckta att den nya frun var otrogen och gav henne stryk pga detta. Den nya frun hämnades fadern genom att kasta lut i ögonen på Willie som därmed blev blind.

 

Willie var självlärd på gitarr och använde en kniv som bottleneck när han spelade.

När han var 25 år gifte han sig med en sångerska som hette Angelina och som var syster till gitarristen L.C "Good Rockin" Robinson. Angelia är med på ett antal skivor med Willie under perioden 1927-1930.

 

Willie sjung blues med en mycket mörk och skrovlig stämma.


Separator

 

Blind Willie McTell (1901-1959)

Blind Willie McTellFöddes som William Samuel McTell i staden Thomson, Georgia, USA.

Han förlorade synen redan som ung pojk men blev trots detta känd som en av blueshistoriens största historieberättare och en mycket duktig gitarrist.

 

Även om hans skivor inte nådde stora försäljningssiffror så har han ändå varit en stor påverkare av bluesens utveckling. Han kunde såväl skriva som läsa noter med blindskrift mycket tack vare en understödjande och förstående familj och massor av envishet.

 

Många är dom som under senare år har spelat in nya versioner av hans låtar. Här finns bl a namn som Bob Dylan och Allman Brothers Band.


Separator

 

Blues Breakers (1963- )

Blues BreakersBluesbreakers startades 1963 av John Mayall och första uppsättningen av bandet bestod av förutom John på orgel, munspel, och sång så var det Bernie Watson på gitarr, John McVie på bas och Martin Hart på trummor. Hart och Watson blev ersatta av Hughie Flint och Roger Dean i april 1964 och 1965 kom Eric Clapton med i gruppen efter att ha lämnat Yardbirds. Det var först 1966 som gruppen gjorde sitt stora genombrott med skivan "Blues Breakers".

Under åren har musiker kommit och gått men John har fortsatt att hålla gruppen kvar i bluesens rötter.


Separator

 

Blues Brothers (1970-1982)

Blues BrothersUnder 1970 träffades John Belushi och Dan Akroyd och tillsammans bildade dom bandet Blues brothers.

 

Namnet fick dom av Howard Shore som då var musikchef för tv-serien Saturday Night Live. Deras karakteristiska stil med hatt, solglasögon, kostym och slips kommer ursprungligen från ett omslag på ett album med John Lee Hooker.

Dom uppträdde första gången på "Lone Star Cafe". När dom så småningom uppträdde på Satuyrday Night Live för andra gången var dom ett komplett bluesband och bestod då några av de bästa och mest värenomerade bluesmusikerna i USA. Blues Brothers släppte ett livealbum 1978 (Briefcase Full of Blues) vilket sålde i 3,5 miljoner ex. John Belushi och Dan Akroyd åkte till Hollywood och skrev manuset till filmen med samma namn som gruppen. Efter att varit tvungna att skriva om manuset och förkortat det till hälften spelades filmen in och blev en succé.

 

1980 gjorde gruppen ytterligare en liveplatta. Denna sålde dock "bara" i 300.000 ex vilket medförde att John och Dan ansåg att det var över för deras del.

 

John Belushi dog efter en överdos av heroin och kokain den 9 mars 1982.


Separator

 

Blues Company

Detta namn är förmodligen ett av de mer välanvända namnen av bluesband världen runt. Det finns band från Ungern, Tyskland, Sverige, England m.fl. länder runt om. Mest kända är nog ändå Blues Company från Tyskland som har turnerat och spelat in skivor under namnet Blues Company sedan 1976 och som 2006 firade sitt 30-års jubileum.


Separator

 

Bo Carter (1893-1964)

Bo CarterFöddes som Armenter Chatmon i Bolton, Mississippi, USA. Han blev mest känd för sin låt "Banana in Your Fruit Basket".

Hans inspelning av denna låt 1928 är den tidigast kända inspelningen. Senare spelade Big Joe Turner in den och gjorde den riktigt känd.

 

Efter nedåtgående popularitet återvände Bo till farmarlivet.


Separator

 

Bo Diddley (född 1928)

Bo DiddleyFöddes som Ellas Bates på en liten farm i McComb, Mississippi, USA och är en de av de mest hyllade och kända bluesmusikerna genom tiderna.

 

Han började med fiol men fick en gitarr av sin syster i julklapp 1940. Efter avslutad skolgång bildade Bo sitt första band "The Hipsters" vilket senare bytte namn till "The Langley Avenue Jive Cats" efter gatan där han bodde i Chicago.

Efter att ha spelat på klubbar och i gathörn under många år fick Bo och hans grupp till slut ett skivkontrakt.

 

Han har dessutom rest runt i skolor och kyrkor för att lära ungdomar faran med droger och vikten av respekt och förståelse till andra.

 

Han räknas idag som en av grundarna till Rock 'n' Rollen och finns med i de flesta "Hall of Fames".Separator

 

Bobby Blue Bland (1930)

Booby Blue BandFöddes i Rosemark, USA där han arbetade i verkstad under veckorna och sjöng spirituals på helgerna. Han arbetade också extra som chaufför för B.B. King och Roscoe Gordon när han fick möjlighet.

Hans blues sägs ha förflyttat bluesen från vardagsrummet till sovrummet. Detta mycvket pga hans mjuka röst.

 

Tillsammans med Joe Scott gjorde spelade han in bl a "Farther on up the road" men gick efter detta över till en mer soullik bluesstil. Han har gjort en hel del littoppar där "I pity fool" och "Turn on your love to night" bör nämnas.

 

Han är fortfarande verksam och gör en hel del turneér.


Separator

 

Bobby Lounge (född 1950)

Bobby LoungeFödd i den amerikanska södern och känd som en mycket duktig låt- och textförfattare. Han spelar piano och har fortsatt i samma anda som Little Richard och Jerry Lee Lewis.

En del av hans texter är grova i språket och han är själv lite udda i sin stil.

På turne har han alltid med sig en sköterska som han säger är hans musa och en toastmaster som presenterar Bobby och hans material.


Separator

 

Bobby Rush

Bobby RushFödd med namnet Emmet Ellis, Jr Rush i North Louisiana, USA som son till en predikant.

Han byggde sin egen gitarr i tonåren och anlade en fejkad mustach när han spelade på lokala ställen i sin hemstad.

 

I mitten på 1950-talet flyttade han till Chicago där hans band bestod av musiker som Freddie King, Earl Hooker m fl. För att kunna styura sitt musicerande började Bobby redan i tonåren att verka som bandledare och han kunde spela med flera olika band en och samma kväll på olika klubbar.

 

Han började spela in skivor i början av 1970-talet under vilken period han turnerade mycket.

I början på 1980-talet flyttade han från Chicago till Jackson, Mississippi där han spelade in en hel räcka med skivor för flera olika skivbolag.

 

2003 startade han sitt eget skivbolag under namnet Deep Rush där han gjort såväl CD som DVD-inspelningar.


Separator

 

Brownie McGhee (1915-1996)

Brownie McGheeHan föddes i Knoxville Tennessee, USA och är nog mest känd för sitt samarbete med munspelsspelaren Sonny Terry.

Brownie spenderade mycket tid i sin ungdom med att sjunga gospel ochg att lära sig spela gitarr. Som 22-åring blev han turnerande musiker på heltid och spelade en hel del med Blind Boy Fuller vars gitarrspel inspererade honom mycket.

I början av 1940-talet spelade han in skivor för Columbia Records systerbolag Okeh Records i Chicago. Hans stora genombrott kom dock inte förrän 1942 då han flyttat till New York och började spela med Sonny Terry.

Det var succé direkt och dom spelade och turnerade tillsammans ända in på 1970-talets början. Happy traum skrev en bluesgitarrbok med studier och instruktioner av Brownie där man också får en hel del om hans liv.Separator

 

Buddy Guy 1936-

Buddy GuyFödd i Louisiana, USA. Han var ett av fem barn och hans föräldrar hette Sam och Isabel Guy.

Den första gitarren var ett plockepin av bestående av två strängar på en bit trä fastsatta med hårnålar.

 

Sommaren 1957 sa en vän till buddy att han borde åka till Chicago för att spela blues. I september samma år steg han av tåget i Chicago utan att ha en aning om vart han skulle ta vägen.

Han kände sig låst som gitarrspelare när han spelade för dom stora i Chicago under denna perioden och sa bl a "I never was free on those recordings".

Hur som helst så har Buddy guy med åren blivit en legend inom bluesen. Han har spelat med dom största och idag är han en av dom.


Separator

 

Bukka White (ca. 1909-1977)

Bukka WhiteHistorieböckerna säger att Bukka är född i Houston, Mississippi, USA 1909 men en vän till honom har sagt att han är född i Aberdeen, Mississippi 1902.

Hans far var deltidsmusiker och spelade mandolin, piano, saxofon och trummor. det var också han som lärde nioåriga Bukka att spela gitarr .

När Bukka var 16 år gifte han sig med Jessa Bea och fick då en ny gitarr av sin far i bröllopsgåva. Jessa dog tre år senare och ytterligare tre år senare fick Bukka sitt genombrott då han träffat Ralph Lembo som var agent för Virgin Record.

 

Under kriget arbetade han på stålverk och lade ut stål för svetsare som byggde tanks.

 

1963 återupptäcktes Bukka och reste till Carlifornien för att spela på University of Carlifonia och med flera skivinspelningar så var karriären igång igen.

Runt 1976 var han dålig pga av flera strokar och dog ett år senare.


Separator

 

Bumble Bee Slim (1905-1968)

Bumble Bee SlimHan föddes med namnet Amos Easton i Brunswick, USA som ett av sex syskon. Han arbetade på åkerfälten och var bara fyra år när hans far dog. Han lämnade hemmet som nioåring och försörjde sig genom att sälja jordnötter och att klippa hår tills dess att hans familj hittade honom och tvingade honom hem igen.

 

1928 flyttade han till Indianapolis där han mötte pianisten Leroy Carr som tillsammans med gitarristen Scrapper Blackwell hade en av de mer kända bluesduos som fanns under denna period.

1931 gjorde han sin första skivinspelning för Paramount Records. Mellan åren 1934 och 1937 spelade han in mer än 150 låtar men tröttnade på piano/gitarr arrangemangen som han ansåg gjorde honom inskränkt.

 

I början på 1940-talet försökte han sig på att arbeta som författare och låtskrivare till filmindustrin. Han återvände dock snabbt till bluesmsuiken och under 1950-talet spelade han in ett flertal album vilka dock ej hade några större framgångar.

 

Han fortsatte att spela på klubbar fram till sin död.


Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Munspel eller munharmonika som det också kallas fungerar i princip likadant som ett dragspel.
Musikartikel
Blues Ä. Läs mer om bluesens stjärnor och deras bakgrund.
Musikartikel
Blues Å. Artister inom bluesen som börjar på bokstaven Å
Musikartikel
Blues Z. Allt om bluesmusiker och band på bokstaven Z.
Musikartikel
Blues Y. Läs mer om bluesmusiker och bluesband på bokstaven Y
Blues B