Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

C

Canned Heat (1966-

Canned HeatStartades av Alan "Blind Owl" Wilson och Bob "The Bear" Hite 1966. gruppen blev känd för att göra nya versioner på riktigt gamla blueslåtar. Med låtar som "On The Road Again" från 1968 och "Going Up The Country" 1969 gjorde man succé över hela världen. Ursprungligen skrevs låtaran av Floyd Jones på 1920-talet. Gruppen slog igenom internationellt under festivalen i Moterey 1967 och befäste sin ställning under Woodstock-festivalen 1969. Man har nu firat sitt fyrtionde år med en ny turne (World Boogie Tour).

Separator

Captain Beefheart (1941-2010)

Captain BeefheartFöddes i Glendale, Californien, USA med namnet Don Glen Vliet. Han kom med i bandet "The Magic Band" i mitten av 1960-talet och tog snabbt över ledarskapet för gruppen som spelade med huvudsakligen icke fasta medlemmar fram till början av 1980-talet. 1969 släppte bandet sin mest kända skiva "Troat Mask Replica" vilken producerades av Frank Zappa. Skivan anses idag vara en föregångare i sin genre. Don släppte ytterligare ett antal skivor under perioden 1978 tom 1982 men ingen av dessa blev någon större succé.
Don avled den 17 december 2010 pga sjukdomen MS (Multiple sclerosis).

Separator

Champion Jack Dupree (1910-1992)

Champion Jack DupreeFödd med namnet William Thomas Dupree i New Orleans, USA. Hans föräldrar dog i en brand startad av Ku Klux Klan varpå William blev sänd till ett pojkbarnhem för färgade, vilket var samma ställe som Louis Armstrong också växte upp på. Han lämnade pojkhemmet vid 14 års ålder och lärde sig snabbat att överleva på gatan med hjälp av spel och lurendrejeri. Han introducerades också i boxning i ett lokalt gym. Det var dock med hjälp av en Italiensk präst som William först kom i kontakt med pianot och musiken. Under ledning av Drive 'Em Down (Willie Hall) lärde han sig att spela och sedemera träffade han Roy Bird vilken han gjorde ett utbyte med där han lärde Roy att sjunga och i gengäld fick pianolektioner som betalning. I början av 1930-talet flyttade Dupree till Detroit där han åter igen började boxas varpå han efter ett 100-tal matcher och en mästerskapstitel i lättvikt i Indiana fick behålla namnet Champion Jack. 1940 slutade han med boxningen och återgick till musiken och pianot. Han blev dessvärre inkallad som kock 1942 då han precis hade börjat spela in en skiva för skivbolaget Okeh. Under kriget blev han tillfångatagen och satt i japanskt fängelse under två år. Väl hemma igen bosatta han sig i New York där han spelade in skivor för inte mindre än 21 olika bolag. 1958 flyttade han till Europa där han stannade i 32 år. Han spelade in massor av album innan han övertalades att återvända till sin hemstad i USA 1990.

Separator

Charles Brown (1922-1999)

Charles BrownFödd i Texas, USA. Redan som mycket ung visade Charles sin stora kärlek till musiken och tog tidigt pianolektioner med klassisk inriktning. En tid senare flyttade han till Los Angeles där han tillsammans med andra färgade musiker startade en klubb för färgade bluesmusiker. När Nat King Cole lämnade Los Angeles för en nationell karriär tog Charles över vid pianot. Charles skrev på för Aladdin Records a945 och gjorde där "Driftin Blues" som blev en riktig hit och bästsäljare. Charles stil var för intetsägande för att överleva den hårda konkurensen och han kämpade hårt under hela 1960- och 70-talet. Det var först under 1980-talet då Bonnie Raitt hjälpte till med en turne som det släppte. han började en ny karriär med inspelningar och scenframträdanden. Flera av inspelningarna belönades med Grammynomineringar. Han är idag medlem av "Rock and Roll Hall of Fame". Han dog 1999 i Oakland, Californien, USA.

Separator

Charlie Musselwhite (1944-)

Charlie MusselwhiteFödd i Kosciusko, Mississippi, USA. Han föddes i en musikälskande familj där pappa spelade gitarr och munspel och hans mamma piano. I unga år flyttade familjen till Memphis där han under tonåren kom i kontakt med olika musikgenrer såsom rockabilly, blues och swing. Under årens lopp har Charlie släppt dussintals med album både med sitt eget band och med en hel radda gästartister. Idag spelar han en blanding av rock och country blues med sitt "Southside band". Han har haft alkoholproblem som så många andra som turnerar mycket. Dock slutade han med spriten helt 1987. Charlie har alltid trott på att finna en stil där han kan uttrycka sig själv och menar att han bara kan en ton och den spelar han snabbt eller långsamt i den tonart som för tillfället spelas.

Separator

Charlie Patton (1893 -1934)

Charlie PattonFödd i Bolton, Mississippi, USA. En av de mest kända delta bluesmusikerna genom tiderna och därmed en av USA's mest kända populärmusiker genom tiderna. Trots att han var kort till växten så var han känd för sin mycket starka sångröst. Familjen flyttade till "Edwards Depot" när Charlie var 4 år för att fem år senare flytta tillSunflower County i Mississippi. Här lärde han sig spela hos Henry Sloan som var känd för sin stil på gitarren. Vid 19 års ålder hade han redan blivit något av en etablerad bluesartist och skrivit sina första sånger. 1922 gifta han sig med Mandy Frace som också var med på hans skivor. Han dog av hjärtattack den 28 april 1934.

Separator

Chicago Express (1981-1996)

En svensk grupp som bl a bestått av kända svenska bluesmusiker såsom Sven Zetterberg (Telge Blues) och Stefan Gustavsson. Bandet har spelat bla på Stockholms jazzfestival.

Separator

Chris Duarte (1964- )

Född San Antonio, Texas, USA. chris började spela gitarr vid 14-års ålder och började öva mer intensivt efter att hans mamma köpt honom en gitarr när han fyllde 15 år. Efter att ha hoppat in i olika band startade han sitt eget 1979 med namnet Z-lots. Han delade lägenhet med sin skolkamrat Clark Ellison som spelade bas. En av de som påverkade Chris i början av hans musikerkarriär var David Murray. David introducerade Chris för folk inom musikbranchen i Austin där han då bodde. Chris har spelat med b la Night Train, Terry Warren & the Texas Tiger Band. 1986 startades bandet The Bad Boys. 1991 gjorde Chris en miniturnÄ© i Austin som mötte stor entusiasm från publiken. när Chris kom hem igen kontaktade han Cleve Hattersley och frågade honom om han ville bli hans agent. Tillsammans med John Jordan och Jeff Hodges bildade han nu en trio som fick namnet The Chris Duarte Group. Gruppen är idag känd för att inte upprepa sig utan att ge publiken en ny musikupplevelse varje kväll.

Separator

Chris Thomas King (född 1964)

Född i Baton Rouge, Louisiana, USA. Kanske den mest kända bluesmusikern som är född på 1960-talet. Han har vunnti åtskilliga priser med sin musik och sålt mer än 10 miljoner skivor. Han är känd för sin blandning av Hip-Hop och blues. Thomas är son till en annan känd bluesmusiker och klubbägare i Louisiana, "Tabby Thomas" . Thomas började spela trumpet men övergick ganska snabbt till gitarr.Eftersom han tillbringade mycket tid på sin fars klubb kom han i kontakt med all sorts blues även om han tidigt var mer influerad av rockmusik. På sin första skiva (The Beginning, 1986) spelade han själv alla instrument. Han följde upp skivan med turnÄ©er i såväl USA som i Europa. Efter att blivit nekad skivkontrakt i USA flyttade Thomas via England till Danmark där han träffade danska musiker som han började spel tillsammans med. John Porter hörde bandet och grejade ett kontrakt med RCA/BMG. Efter detta återvände han till USA och med tiden har han blivit en av världens mest kända bluesartister.

Separator

Chuck Barrelhouse (född 1958)

Född i Ohio, Columbus, USA där han lärde sig att spela trummor redan som 5-åring. Sedemera bytte han till piano och det är med pianot som han blivit känd. Efter att ha hört Muddy Waters så var Chuck obönhörligen förlorad till bluesen. Detta tack vare Otis Spanns fantastiska pianospel. Han följde Muddy Waters runt om i södern varpå han och hans vänner döpte sig själva till "Mud Heads". Muddy Waters kände igen Chuck i publiken och inviterade honom till frukost vilket gav honom inspiration att börja studera. Han studerade de kommande 10 åren för Sunnyland Slim och det var genom honom han träffade alla stora bluesmusiker under sin tid. Under de senaste decenierna har han turnerat runt i såväl USA som Europa.

Separator

Clara Smith (ca. 1894-1935)

Född i Northford, Connecticut, USA. Man vet inte så mycket om Clara mer än att hon arbetade i Vaudeville i sin ungdom och att hon senare flyttade till Harlem där hon uppträdde på cabareÄ©r och teatrar. Under denna period började hon spela in skivor för bolaget Columbia.Hon har sjungit ihop med många legender. Däribland Louis Armstrong och Josephine Baker. Hon var nära vän med Bessie Smith under en period i början av 1920-talet. Hon dog av en hjärtattack i Detroit 1935.

Separator

Clarence Gatemouth Brown (1924-2005)

Född i Vinton,Louisiana, Texas, USA. En multiinstrumentalist som inspirerat många av modern tids stora rock- och bluesmusiker. Clarnece började som trummis i San Antonio 1945. Han fick sick smeknamn "Gatemouth" pga av sin djupa röst. I slutet av 1940-talet tog hans karriär fart efter att ha spelat tillsammans med T-Bone Walker på en nattklubb i Houston. i mitten på 1960-talet flyttade han till Nashville där han deltog i en tv-show samtidigt som han spelade in ett flertal country singlar. Efter att ha turnerat runt i Europa en hel del under 1970-talet rönte han stora framgångar där.

Separator

Coco Montoya (1951-)

Född i Santa Monica, Carlifonien, USA. Coco blev känd efter att Albert Collins frågade honom om han ville vara med som trummis i Albert's band. Albert lärde Coco spela gitarr baserad på Albert's egen stil. Coco lämnade så småningom bandet för gå med i John Mayall's Bluesbreakers i början på 1980-talet. I börja på 1990-talet startade han sitt eget band och har med det gjort ett flertal skivor.

Separator

Colin James (1964-

Född i Regina, Saskatchewan, Canada. Colin började sin karriär genom att hoppa in i lokala band spelandes folkmusik från Regina på mandolin.

Separator

Cream

Startades i England 1966 av Eric Clapton (gitarr, sång), Ginger Baker (trummor) och Jack Bruce (Bas och munspel). Dom släppte sin första skiva i oktober 1966 men deras första hit kom på andra skivan som heter "I feel free". Gruppen upplöstes redan efter två år men blev ändå trots sin korta livslängd en föregångare till många blues- och rockgrupper efter sitt uppbrott.

Separator

Creedence Clearwater Revival

Medlemmarna i CCR hade en relativt lång och brokig bakgrund både map på studier, musik och arbete innan bandet som från början kom från flera olika band såsom bl a Blue Velvet via namnet the Golliwogs innan det namnändrades till Creedence Clearwater Revival på initiativ av en vän till Fogerty med namnet .Saul Zaentz. Grundarna var från början Doug Clifford och John Fogerty som redan i High School upptäckte att dom gemensamt hade stor förkärlek för Rock och Blues. Första försäljningsframgången kom med en låt som heter "Blue eyed girl" och skivan sålde i mer än 10.000 ex. Det tog sedan tre år och otaliga spelningar på barer, fester och klubbar innan man gjorde en version på Dale Hawkins "Susie Q" som resulterade i en mindre succÄ©. Men det var först 1970 som man blev berömda över hela världen med skivan "Pendulum". Trots en ganska lång historia så startades bandet officiellt först 1968 och upplöstes redan 1972.

Separator

Cripple Clarence Lofton (1887-1957)

Född i Kingsport, Tennessee, USA med namnet Albert Clemens. Han startade sin karriär som steppdansör men fann snart sitt kall som boogie-woogie pianist och sångare. Han blev också känd för att utesluta takter vilket medförde att han kunde spela en tolvtakters blues med bara 9, 10 eller 11 takter som rullade igenom låten. Han spelade under många år i Chicago på "Big Aplle night club" innan han pensionerade sig under början av 1940-talet.

Separator

Cuby and the Blizzards

Harry Muskee (sång) and Eelco Gelling (gitarr) startade dennna legendariska Holländska rock/blues grupp 1964. Gruppens övriga medlemmar är Herman Deinum (bas), Hans Lafaille (trummor) och Helmig van der Vegt (piano). Gruppen har turnerat (1967) med bla Van Morrison samt släppt över 20 skivor varav den senaste kom så sent som år 2000.

Separator

Cyril Davies (1932-1964)

Född i Buckinghamshire, utanför London, England. Ansedd av många som ett musikaliskt geni med en oerhörd förmåga att trollbinda publiken med sitt fantastiska spel på gitarr, munspel, banjo eller geom sin sång. Han startade sin karriär i början av 1950 som medlem i bandet "Southern Stompers" som leddes av Steve Lane.1962 startade Cyril tillsammans med Alexis Korner "The ealing club" i London. Deras husband bestod då av Charlie Watts på trummor, Jack Bruce på bas och Dick Heckstall-Smith på saxofon.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
S. Sam Chatmon, Sam Phillips, Skip James, Sonny Boy Williamson m.fl.
Musikartikel
Blues Q. Läs mer om historiska bluesartister och bluesmusiker.
Musikartikel
Blues U. Läs mer om olika bluesartister, bluesband och deras bakgrund samt framgångar. Alla bluesband
Musikartikel
Blues O. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Odetta, Otis Rush, Otis Spann m.fl.
Musikartikel
Blues N. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. North Mississippi All Stars
Blues C