Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö

E

Earl Hooker (1929-1970)

Earl HookerFöddes med namnet Earl Zebedee Hooker i Clarksdale, Mississippi, USA. Hela familjen var musikintresserade och som kusin till John Lee Hooker så var steget inte långt till en musikerkarriär. Han lärde sig spela gitarr redan som 10-åring och började på "Lyon & Healy Music School" 1941. Som så många andra under denna tid spelade Earl i Chicagos gathörn för att få uppmärksamhet och kanske även lite betalt. Han spelade bl a med Bo Diddley, Sonny Boy Williamson. Han gjorde sina första inspelningar 1952 och 1953. 1962 spelade han på Muddy Waters platta "You shook me". Han levde med tuberkulos under lång tid och dog också av sjukdomen som 41-åring.

Separator

Eddie Taylor (1923-1985)

Eddie TaylorFödd med namnet Edward Taylor i Benoit, Mississippi, USA. Han lärde sig som unga att spela gitarr och tillbringade stor del av sin ungdom med att framträda på olika arrangemang runt omkring i sin hembygd. 1949 flyttade han till Chicago där han inte rönte samma stora framgångar som många av sina vänner och kollegor.

Separator

Elmore D (1946-

Född med namnet Daniel Droixhe i Herstal, nära Liége i Belgien, 1946. Han började sin bana med att uppträda i familjekretsen där han i huvudsak spelade blues på gitarren. Han framför numera en blandad repertoar av bluesklassiker på engelska och på franska.

Separator

Elmore James (1918-1963)

Född med namnet Elmore Brooks i Richland, Mississippi, USA. Han började sin bana som gitarrist redan i början på tonåren och blev med åren känd som en av de stora förgrundsgestalterna inom bluesen. Han började sin bana under namnen Cleanhead och Joe Willie James. Sin professionella bana började han 1951 som kompgitarrist åt bl a Sonny Boy Williamson II. 1952 slog han igenom med låten "Dust my Broom" som hamnade högt upp på listorna samma år. Under 1950-talet spelade han in för ett flertal skivbolag varav Bihari Brothers och Chess bör nämnas. I slutet på 1950-talet spelade in på "Fire Records" och här kom låtar som "The sky is crying, Look On Yonder Wall och Done Somebody Wrong som idag räknas till några bland de mest kända som gjorts. Han dog i hjärtinfarkt 1963.

Separator

Eric Clapton (född 1945)

Eric Patrick Clapton föddes den 30 mars 1945 i hans morföräldrars hem på 1 Green, Ripley, Surrey, England. Hans mamma Patricia Molly Clapton var bara 16 år när han föddes och hans pappa Edward som var en kanadensisk soldat som varit stationerad i england under andra världskriget var 24 år när Eric föddes. Hans pappa återvände till Kanada där han sedan tidigare redan var gift innan Eric föddes. Eftersom hans morföräldrar tog över uppfostran av honom så växte han upp i tron att hans mamma var hans syster. Eric växte upp i en musikalisk familj där såväl morfar som mormor spelade piano. 1963 som 17-åring kom han med i sitt första band "The Roosters". Bandet upplöstes i augusti samma år och Eric började spela med Casey Jones & The Engineers under en kortare period. Han försörjde sig som bl a byggnadsarbetare innan han i oktober 1963 blev rekryterad till "The Yardbirds" där han blev kvar i ca: ett och ett halvt år innan han blev ombed av John Mayall att bli medlem i hans band The Bluesbreakers. Eric tackade jag och började spela med John Mayall and the Bluesbreakers i april 1965. Tiden här blev stökig och Eric lämnade bandet vid minst ett tillfälle för att sedemera återförenas med dom igen. I juli 1966 startade han "The Cream" tillsammas med Jack Bruce och Ginger Baker. Bandet gjorde ett flertal turnéer i bla USA och Eric slog igenom som den store bluesgitarrist han är. Gruppen upplöstes 1968 efter två avskedsföreställningar i Albert Hall i London. Sommaren 1970 bildade Eric "Derek and the Dominos" med Jim Gordon, Carl Radle och Bobby Whitlock. Derek and the Dominos gjorde historia med rockalbum som Layla och Assorted Love Songs. Bandet upphörde efter en turné i USA och ett misslyckat försök att spela in ett andra album. Under hela 1970-talet och 1980-talet kom turnéer och album på löpande band. 1992 kom albumet "Unplugged" och han gjorde en ny vända på stjärnhimlen. Under sin mer än 40-åriga karriär har Eric fått tre inteckningar i "Hall of fames", 18 grammisar och ett flertal andra priser. I oktober 2007 släpptes Erics självbiografi som blev en bestsäljare och som finns på tolv språk.

Sedan 1 januari 2002 är Eric är gift med Melia och dom har tre döttrar tillsammans - Julie Rose (född juni 2001), Ella Mae (född januari 2003) och Sophie (född februari 2005).

Separator

Ethel Waters (1896-1977)

Född den 31 oktober 1896 i Chester, Pennsylvania, USA. Ethel Waters hörde till 1920- och 1930-talens absolut populäraste svarta artister. Hennes mamma blev våldtagen som tolvåring och resultatet blev att Ethel kom till världen. Hon flyttade till New York 1919 efter att ha försörjt sig som sångerska och danserska. Hon debuterade på skiva 1921 på bolaget Cardinal men flyttade ganska snart över till Black Swan. Fletcher Hendersons orkester kompade Ethel på inspelningarna och skivorna blev så stora försäljningsframgångar att till och med en del rent instrumentala inspelningar med Hendersons orkester gavs ut under namnet Ethel Waters' Jazz Masters! Ethels tidiga repertoar rörde sig främst inom bluesen men under 1920 talet utvecklades hon mot jazzen. Under 1940- och 1950-talen satsade Ethel mer på film- och teaterframträdanden än på sångkarriären. Hon gjorde succé på Broadway och nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Pinky 1949.

Separator

Etta Baker (1913 - 2006)

Född som Etta Lucille Reid i Caldwell County, North Carolina, USA. Hon lärde sig spela gitarr av sin far Boone Reid som också var bluesmusiker. Hon spelade in sin första skiva sommaren 1956. Ettas pappa bad Paul Clayton att lyssna på Etta och Paul blev så imponerad att han kom hem till Bakers dagen efter med sin bandspelare för att spela in Etta. Hennes karriär varade i mer än nittio år och hon spelade med bl a Bob Dylan och Taj Mahal. Det blev ca: sju skivor genom åren och hon fick nio barn.

Separator

Etta James (1938-)

Född som Jamesetta Hawkins i Los Angeles, Kalifornien, USA. Hennes mamma var bara fjorton år då Etta föddes och enligt modern så var hon tvingad av fadern som var vit att inte avslöja hans identitet pga att det ekonomiska underhållet enligt fadern då skulle utebli. Etta fick sin första riktiga sångutbildning redan vid fem års ålder och som 12 -åring flyttade hon med familjen till San Fransisco. Som fjortonåring gick hon med i sin första sånggrupp "Doo-Wop singing group". Doo-Wop gjorde sin första riktiga audition för Johny Otis som tyckte det lät så bra att han tog med flickorna till Los Angeles 1954 för att spela in låten som fick namnet "The wallflower". Låten hette ursprungligen "Dance with me Annie" och var skriven av Hank Ballard. Etta turnerade senare under 1950-talet med Johny "Guitar" Watson och Otis Redding. I början på 960-talet skrev hon på ett kontrakt för Chess records och det var nu som hennes karriär tog verklig fart. Hon mer eller mindre massproducerade hits och hade ett flertal låtar på topplistorna. I mitten på 1960-talet blev Etta drogberoende av heroin och tillbringade stora delar av sin tid fram till 1974 med att åka in och ut på avvänjningsklinik. Under drogperioden spelade hon in "Tell mama" som blev en jättehit 1967. Under större delen av 1980-talet försvann Etta från scenen och det var först 1989 som hon gjhorde comeback med albumet "Seven year itch". 1992 kom nästa album "The right time" och efter detta har Etta haft en elativt jämn karriär med en jämn ström av nya skivor. Hon har skiftat i stil från den ursprungliga bluesen till mer pop och åter tillbaka till bluesen. Etta har vunnit flera priser och tagit emot flera grammisar.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Blues I. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Ida Cox, Ivory Joe Hunter,
Blues E