Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

F

Fabulous Thunderbirds (1974-

Fabulous thunderbirdGruppen startades i Austin, Texas, USA 1974 av Kim Wilson där dom spelade på lokala bluesställen fram tills dess att dom vann en möjlighet att spela in sin första skiva 1979. Kim som är grundare och huvudfigur i bandet spelar munspel och sjunger. Bland övriga medlemmar bör nämnas Jimmie Vaughn som lämnade bandet för att spela med sin bror Stevie Ray Vaughn och som ersattes av Duke Robbilard och Kid Bangham på gitarrer samt basisten Keith Fergusson som redan tidigt ersattes av Preston Hubbard. Bandet är känt för sin oerhörda musikaliska bredd och kunskap. Man spelar såväl på blues som rockgalor över hela USA och Europa. Den 16:e februari år 200 gjorde gruppen historia genom att visa upp sig på internet live med hjälp av kamera.

Separator

Fenton Robinson (1935-1977)

Fenton är född i Greenwood, Mississippi, USA på ett bomullsplantage. han tillverkade sin egen första gitarr av en cigarrbox och ett snöre redan som 11-åring. I början på 1950-talet köpte han en gitarr och åkte till Memphis där han tog lektioner av Charles McGowan. Sedemera blev han medlem i Charles band och spelade på olika tillställningar i Memphis. 1954 startade han sitt eget band som hette Fenton Robinson and the Castle Rockers. Han var aktiv så sent som en bit in på 1990-talet innan han dog 1997 av cancer i hjärnan.

Separator

Flavium (1969-

Gruppen bildades i Apeldoorn i Holland av Hans Driesten (piano, gitarr och sång), Erik Bagchus (bas), Anne Bonder (gitarr), Peter Beemsterboer (trummor), och Peter Dijksterhuis (orgel och piano). Iadg spelar man på lokala tillställningar och evenemang men man hade sin storhetstid under 1970-talet då man också släppte fyra album varav albumet Bad Luck blev relativt känt inom blueskretsar även utanför Holland. Senaste skivan kom 1992 och var tänkt som en come back även om den inte slog utomlands så spelar dom fortfarande för utsålt på sin hemmaarena.

Separator

Fleetwood Mac

Även om gruppen startade som en bluesgrupp så har vi lagt dom under rock eftersom det är i den genren som dom är mest kända.

Separator

Floyd Dixon (1942-2006)

Floyd föddes i Marshall, Texas, USA med namnet Jay Riggings Jr. Han flyttade med familjen till Los Angeles 1942. han tyckte om att leva livet enkelt och älskade att spela blues på pianot. Han turnerade bla med ray Charles och Charles Brown under 1940 och 1950-talet. Han skrev ett antal olika hits och nämnas bör "Call operator 210" och "Hey Bartender" som senare blev en av huvudmelodierna i filmen The Blues Brothers 1980. 1997 gjorde han comeback efter ett tags frånvaro från scenen och erhöll priset W.C Handy Award. Han fortsatte att spela och uppträda ända fram tills 2006 då han dog strax innan han skulle inviga Long Beach Blues festival i Californien.

Separator

Frank Stokes (1888-1955)

Född i White Haven, Tennessee, USA. Han levde hos fosterföräldrar eftersom han sföräldrar gick bort när Frank var ung. Frank började tidigt med gitarren och med sin kraftfulla röst gjorde han snart succe. Efter att ha tröttnat på kringflackandet bosatte han sig i Oakville där han började arbeta som smed och enbart spelade på lokala tillställningar. Under 1920-talet började han spela med Jug Busters som då spelade på countryklubbar för vita och olika danstillställningar. Under 1930 och 1940-talet spelade han med olika resande tältsällskap och däribland Ringling Brothers Circus.

Separator

Freddie King (1934-1976)

Född med namnet Frederick Christian i Gilmer, Texas, USA till Ella May King och J.T. Christian. Det var hans mamma och morbror som lärde honom att spela gitarr med start redan som 6-åring. Under 1950-talet flyttade Freddie med sina föräldrar till Chicago där han började tillbringa allt mer ledig tid på lokala bluesklubbar. Första bandet hette "Every Hour Blues Boys" och 1957 spelade han in sin första skiva. Hans första hit kom i början på 1960 med låten "You've got to love here with a feeling" med uppföljaren "Hide away". 1961 släppte han sitt första egna album med namnet Freddy King sings. Freddy King blev en legend inom bluesen och dog av hjärtattack 1976.

Separator

Furry Lewis (1899-1981)

Född i Greenwood, Mississippi, USA. Ansedd på sin tid som en av de mest talangfulla bluesmännen som fanns då. han sägs vara den som uppfann tekniken med bottleneck-spel. 1927 tog han ledigt från sitt jobb som gatusopare för att resa till Chicago och spela in sin första skiva.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
S. Sam Chatmon, Sam Phillips, Skip James, Sonny Boy Williamson m.fl.
Musikartikel
Blues Q. Läs mer om historiska bluesartister och bluesmusiker.
Musikartikel
Blues U. Läs mer om olika bluesartister, bluesband och deras bakgrund samt framgångar. Alla bluesband
Musikartikel
Blues O. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Odetta, Otis Rush, Otis Spann m.fl.
Musikartikel
Blues N. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. North Mississippi All Stars
Blues F