Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

G

Gary Davis (1896-1972)

Gary DavisFödd i Laurens, South Carolina, USA. Gary föddes delvis blind och blev helt blind redan som ung. Han började spela gitarr redan som sexåring och blev erkänd som en av de mest tekniskt kunniga bluesgitaristerna redan som 20-åring. Han hade en mycket udda spelteknik där han i huvudsak använde tummen och ett fingernär han spelade. Han spelade in sin första skiva i början på 1930-talet och. Under början av 1940-talet flyttade han till New York där han också spelade in sin andra skiva och denna gång med gospelsånger. Han blev känd inte bara för sin spelteknik utan också för att hans bluesmusik hade mycket av ragtime i sig. Redan från tidig del av hans karriär hade han stora inslag av gospel och spiritualls i sin musik och under senare delen av hans levnad så återspeglas detta i hans framträdanden på bluesscenen.

Separator

Gene Kelton

Eftersom Gene Kelton har bandet "Mean Gene Kelton & The Die Hards" så ha vi valt att skriva under bandets namn istället.

Separator

Georgia Tom Dorsey (1899-1993)

Föddes med namnet Thomas Andrew Dorsey i Villa Rica, USA. Hans föräldrar var kringresande predikanter och det var genom kyrkan som Thomas kom i kontakt med musiken. Thomas lärde sig tidigt att spela piano med hjälp av sin mamma som var organist. Han blev med tiden en erkänt duktig pianist och bluesmusiker. I början av 1900-talet flyttade familjen til Atlanta där Thomas kom i kontakt med ett större utbud av musik och han träffade musiker som Bettie Smith mfl. Han uppträdde på olika teatrar och även på en bordell och fick smeknamnet "Barrel House Tom". 1916 flyttade han till Chicago och började studera musik på Chicago school och 1920 publicerade han sin första egna komposition. Han var engagerad kyrkligt och mycket av hans musik har inspiration därifrån. I början av 1930-talet dog hans hustru under en förlossning vilket påverkade Thomas djupt. Han uppträdde under delar av 1930-talet och 1940-talet med Mahalia Jackson vilket förmodligen gav honom styrka att orka fortsätta med musiken.

Separator

Gladys Bentley 1907-1960

Född i Philadelphia, Pennsylvania, USA. Hon uppträdde på bl a "Clam House" som var en av New Yorks mest kända klubbar för homosexuella under förbudstiden (1920-talet) i USA. I början på 1930-talet arbetade hon på Ubangi Club i stadsdelen Harlem där hon hade en kör av dragshow sångare bakom sig. Hon var känd för sin mörka gutturala röst och sitt ohejdade flirtande med publiken. Som scenkläder använde hon vit frack och hög hatt. Senare flyttade hon till södra Californien där hon skaffade sig ett rykte som en av de bästa färgade pianospelarna. Glady var öppet lesbisk under större delen av sin karriär även om hon senare började klä sig som en kvinna och gifte sig med en man som i sin tur förnekade att dom var gifta. Vi får väl aldrig reda på hela sanningen men hon hade en stark personlighet och vågade gå emot de moraliska lagarna som fanns under stora delar av 1900-talets första hälft.

Separator

Gus Cannon 1883-1979

Föddes i Red Banks, Mississippi, USA. Gus flyttade så småningom till Clarksdale, Mississippi och sedemera till Memphis. Han reste runt i landets södra delar med som för den tiden en relativt vanlig medicinshow. Sedemera påbörjade han sin musikaliska karriär under namnet Banjo Joe med ett antal solon för Paramount. Han spelade in ett antal skivor varav ett album för Stax Records 1963. Detta album gjordes bara i 500 exemplar och har blivit ett samlarobjekt.

Separator

Guy Davis 1952

Guy är uppväxt i i New York, USA. Han är självlärd på gitarr och lärde sig att spela banjo på ett sommarläger ordnat av John Seeger som är bror till Pete Seege.
Guy är starkt influerad av amerikanska södern och bluesen som kommer därifrån. Eftersom han kombinerat teater och musik på scenen så fick han sin första musikal roll i "Mulebone" 1991 som är baserad på musik av Taj Mahal.
Han har vunnit ett flertal priser och däribland "Best Album of the year" två gånger. Hans skivproduktion är imponerande med ca: 12 album varav det första släpptes 1978.
Guy har spelat med namn som Dr. John, Pete Seeger, Tao Rodriguez-Seeger m.fl.

Separator

Gwen Avery 1941-

Född i Verona, Pennsylvania, USA där hon också växte upp. Hennes pappap lämnade hemmet innan hon föddes vilket gjorde att Gwen tillbringade mycket tid med sin mormor. Gwen fick sina första inspirationer på de så kallade "joints" barerna i sin närmaste omgivning där man lyssnade på musik spelad i jukebox. Som 30-åring flyttade hon väster ut där hon träffade bl a Gregg Young och sjung i hans band i mer än tre år. I mitten på sjuttiotalet flyttade hon till San Fransisco där hon influerades av den nya kvinnorörelsen och dess påverkan på musiken. Hon startade sin sångkarriär hemma genom att sjunga på barer och i kyrkan och fann musiken på vägen. Ett välkänt uttryck från Gwen är "Music has been the balance in my life. It's led me to love...It's led me to God, salvation, freedom. I didn't know it. I didn't know anything else, it's been my gift". När man lyssnar på hennes sång så förstår man snabbt hennes storhet.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
S. Sam Chatmon, Sam Phillips, Skip James, Sonny Boy Williamson m.fl.
Musikartikel
Blues Q. Läs mer om historiska bluesartister och bluesmusiker.
Musikartikel
Blues U. Läs mer om olika bluesartister, bluesband och deras bakgrund samt framgångar. Alla bluesband
Musikartikel
Blues O. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Odetta, Otis Rush, Otis Spann m.fl.
Musikartikel
Blues N. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. North Mississippi All Stars
Blues G