Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

H

Hans Theessink 1948-

Hans TheessinkFödd i Enschede, Holland. Hans är djupt inspirerad av den amerikanska bluesen och ansedd som en mycket duktig gitarrist och känd som en av europas bästa bluesmusiker. Han spelade in sin första skiva 1970 och har sedan dess släppt mer än 20 album, 1 sångbok, 1 DVD och 1 instruktionsvideo för bluesgitarrspel. Han har vunnit ett flertal stora musikpriser och däribland det Ästerikiska "Amadeus" priset. Han lever sedan många år i Wien i Ästerike varifrån han utgår eftersom han nästan alltid är på turne.

Separator

Harold Arlen 1905-1986

Född som Hyman Arluck i Buffalo, USA. Hans pappa var kantor i "Pine street synagoga" och det var här som Harold började upptäcka sin kärlek till sång och musik. Trots sin blyghet började Harold studera musik vid nio års ålder. Detta då hans mamma köpt hem ett piano och såg till så att Harold fick pianolektioner av en lokal pianolärarinna. Han började samla på jazzskivor i vilka han uppskattade de annorlunda harmonierna sin fader till trots. Efter att ha spelat i ett antal olika lokala band och som pianist på biografer runt om i sin hemstad bildade han som femtonåring sitt första egna band "The Snappy Trio". Trots att bandet enbart bestod av tonåringar var det inga problem att få jobb i de mindre fasionabla prostitutionskvarterens pubar och shower. The Snappy trio utvecklades till ett femmannaband och bytte namn till "The Southbounds Shufflers" . Nu började Harold att skriva mer och mer egen musik och den första låten som han upphovsrättskyddade var "My Gal, Won't you please come back to me?". Efter denna låt erbjöds Harold att spela med "The Yankie Six" som bl a spelade på skoldanser och lokala tillställningar. Gruppen växte och blev snart ett elvamannaband med namnet "The Buffalodians" vilket blev ett av Buffalos mest populära band. Under hösten 1925 gjorde "The Buffalodians" en landsomfattande turne som slutade i New York vilket reswulterade i att Harold träffade Ray Bolger på en spelning. De två delade en lägenhet i New York och Harold spenderade merparten av sin tid med att skriva, spela och arrangera musik. Drömmen var fortfarande att uppträda för publik med musiken och 1929 fick han kontrakt med George and Arthur Piantadosi firm tillsammans med sin rumskamrat.

Separator

Herman Brood 1946-2001

Född i Amsterdam, Holland. Kanske mest känd för sitt vilda leverne med sex, droger och rock'n roll var han ändå en erkänt duktig musiker och han startade sitt eget första band "Herman Brodd and his wild romance" 1976.

Separator

Hot Tuna 1969-

Bandet startades av basisten Jack Casady och Gitarristen Jorma Kaukonen då gruppen Jefferson Airplane hade börjat sin bana utför. Dom spelade båda med Jefferson Airplande under denna tid men i Hot Tuna fick dom mer utlevelse för sitt bluesintresse. Gruppen började egentligen som förband till Jefferson Airplane men i början av 1970-talet blev Hot Tuna en helt egen grupp. Dom spelar huvudsakligen traditionella blueslåtar. Deras första album som släpptes 1969 var ett helt igenom akustiskt livealbum vilket har följts upp med ett flertal mer traditionellt inspelade album. 2003 släppte Jorma ett soloalbum "Blue Country Heart" som han blev grammynominerad med. Under de senaste åren har Barry Mitterhof anslutit sig till bandet. Barry som är en erkänt duktig mandolinvirtuos har tidigare spelat med band som "Tony Trischka and Skyline" och "Bottle Hill".
I början av 2004 återgick man delvis till att spela med elektriska instrument och tog med trummisen Erik Diaz i gruppen. Man fortsätter att turnera och kan ses på många olika scener huvudsakligen runt om i Amerika.

Separator

Hound Dog Taylor (1915-1975)

Född som Theodore Roosevelt Taylor i Natchez, Mississippi, USA. Han började spela gitarr som 20-åring och flyttade till Chicago som 35-åring. Det mest anmärkningsvärda är att han föddes med sex fingrar på varje hand och att han skar av det sjätte fingret på sin högra hand eftersom han tyckte att detta störde hans gitarrspelande. Som 42-åring blev han heltidsmusiker och hade sitt eget band "The House Rockers". 1971 släppte han sitt debutalbum och 1984, 9 år efter sin död blev han invald i The Blues Hall of Fame.
Under årens lopp har det släppte´s sex album med Hound Dog varav tre har släppts efter hans död.

Separator

Howlin' Wolf (1910-1976)

Född med namnet Chester Arthur Burnett i White Station, Mississippi, USA. Howlin' var bluessångare, gitarrist och spelade även munspel. Han är en av de mest kända bluesmusikerna från sin tid. mycket beroende på sin mäktiga röst och för att han kunde få publiken att rocka loss fullständigt. Han gjorde sin första inspelning "1951 för "Chess Records" samtidigt som han hade börjat spela in en skiva tillsammans med Ike Turner för skivbolaget "Modern Records. Senare började han spela med gitarristen Hubert Sumlin och tillsammans gjorde dom flera hits som spelades på radiostationer och klubbar runt om i USA.
I mitten av 1960-talet uppträdde han på TV med Rolling Stones och skrev under samma period flera av Willie Dixons hitlåtar.
1971 åkte Howlin' Wolf och Hubert Sumlin till London där man spelade in The Howlin' Wolf London session. Med på skivan var bl a Eric Clapton, Bill Wyman, Charlie Watts och Stevie Winwood.
Sin sista inspelning gjorde han för sitt ursprungsbolag "Chess Records 1973.

Separator

Humble Pie 1968-1975

Humble Pie startades i Essex, England av Steve Marriot som tidigare varit sångare i gruppen "Small Faces". Ävriga medlemmar ibandet vid uppstarten var Peter Frampton på gitarr, Greg Ridley på bas och Jerry Shirley på trummor.
Gruppen som från början i huvudsak spelade akustisk övergick 1971 till mer elektrifierad bluesrock i samband med att man släppte albummet "Rock on". Därefter räknas gruppen till hårdrocken och inte till bluesen.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
S. Sam Chatmon, Sam Phillips, Skip James, Sonny Boy Williamson m.fl.
Musikartikel
Blues Q. Läs mer om historiska bluesartister och bluesmusiker.
Musikartikel
Blues U. Läs mer om olika bluesartister, bluesband och deras bakgrund samt framgångar. Alla bluesband
Musikartikel
Blues O. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Odetta, Otis Rush, Otis Spann m.fl.
Musikartikel
Blues N. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. North Mississippi All Stars
Blues H