Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

I

Ida Cox (1896-1967)

Ida CoxFödd som Ida Prather i Toccoa, Georgia, USA som dotter till Lamax och Susie Prather. Hon började sjunga i den lokala metodistkyrkans kör som ung och som 14-åring rymde hon hemifrån för att resa runt med så kallade "minstrel shows" vilket oftast bestod av vita målade till svarta som var kringresande och uppträdde med teater och musik.

Efter att turnerat landet runt under sin tonårstid började hon sjunga på barer och kafeer på de olika plantagen runt Chicago. Här uppträdde hon med bl a Jelly Roll Morton och King Oliver.1923 fick Ida kontrakt med Paramount och gjorde där sin första skivinspelning.


Till skillnad från många andra under denna period fortsatte Ida att utvecklas som sångerska vilket resulterade i att hon anses vara en av de bästa bluessångerskorna genom tiderna. Hon gifte sig med bluespianisten Jesse Crump och under 1930-talet upprädde hon bl a med Bessie Smith.

I mitten på 1940-talet fick hon en stroke när hon uppträdde i New York. Hon slutade att uppträda efter stroken och flyttade till Knoxville i Tennesse där hon bodde med sin dotter. Under 1950-talet gjorde hon ett fåtal framträdanden och 1961 gjorde hon sin sista skiva "Blues for Rampart Street". Hon dog av canser 1967.

Separator

Ivory Joe Hunter (1914-1974)

Ivory Joe HunterFödd i Kirbyville, Texas, USA. Ivory är en afroamerikansk R&B sångare och pianist. Han förväxlas ofta med Joe Hunter som är producent och låtskrivare från Motown.Ivory är känd för att vara "världens gladast levande man".


I början av 1940-talet drev Ivory sin egen radioshow på Radio KFMD där han sedemera blev programchef. Han flyttade Los Angeles 1942 och gick där med i Johnny Moore's band Three Blazers. I mitten på 1940-talet startade han sitt eget skivbolag "Ivory Records" vilka gav ut hans första egenskrivna sång "Blues at Sunrise" vilken blev en regional hit.

Musikkarriären fortsatte och i slutet på 1940-talet spelade han in skiva för Four star Records och för King Records. 1949 spelade han in en skiva med Duke Ellingtons band som komporkester.


I mitten på 50-talet hade han spelat in mer än 100 låtar och skrev på för Atlantic Records. 1957 besökte Ivory Elvis på Graceland där dom umgicks under en dag spelandes och sjungandes. Det sägs att Ivory skev mer än 7000 sånger under sin livstid varav Elvis spelade in två stycken.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Earl Hooker, Eddie Taylor, Elmore James, Eric Clapton m.fl.
Blues I