Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

J

James Anthony Pecchia

Föddes 1955 i Toronto, Ontario, Canada med namnet James Anthony Pecchia. Han var ett naturbarn på gitarr redan vid 10 års ålder.
James började spela på lokala klubbar som 15-åring och blev heltidsmusiker vid 17. James erfarenhet inom musiken påminner om legendariska musiker från det förflutna. Under sin karriär har han varit en av de mest eftertraktade bluesmusikerna som funnits. James är aktiv som studiomusiker, producent och spelar på bluesfestivaler när tiden gör det möjligt för honom.

Separator

J.J. Cale (född 1938)

Föddes 5:e december 1938 i Oklahoma City, USA med namnet John Weldon Cale. Även om han föddes i Oklahoma City så växte han upp i Tulsa där han spelade gitarr med ett flertal rockband innan han flyttade till Nashville. Efter en kort tid i Nashville flyttade han tillbaks till Tulsa igen och det var efter att ha återupptatt kontakten med Leon Russell och efter att de båda stack till Los Angeles 1964 som det började bli lite fart på musikkarriären.
J.J. skrev och spelade in 'After midninght' 1965 som senare blev en hit med Eric Clapton 1970. Själv fick han bara en top 10 placering med sin egen 'Crazy mama' 1972.
Han har fortsatt att turnera till och från under alla år och har med tiden blivit en erkänd bluesmusiker.De flesta stora bluesmusiker som t ex Eric Clapton, Dire Strait's m fl. har skrivit låtar som hyllar J.J. och hans fantastiska förmåga att skriva bra bluesmusik och ännu fler band och musiker har spelat in musik skriven av J.J. Här kan nämnas band som Deep purple, Kansas, Lynyrd Skynyrd, Dr. Hook och många fler.
J.J. är grundaren till det som kallas 'The Tulsa sound' och han spelar såväl piano, bas som trummor även om man räknar gitarr som hans huvudinstrument.

Separator

James Cotton (född 1935)

Född 1:e juli 1935 i Tunica, Mississippi, USA som yngst av 8 syskon. Han växte upp som så många andra på den här tiden med att gå vid sidan om sina föräldrar som vattenkille till bomullsplockarna. Hans första kontakt med det som kom att bli hans huvudinstrument munspelet var när hans mamma gjorde tåg- och kycklingljud på sitt munspel. Under en period trodde han också att detta var de ända ljud som kunde frambringas ur ett munspel. Det är fantastiskt vilken utveckling munspelet fick i James händer!
Det var tack vare Sonny Boy Williamsons radioshow som den unge James förstod att munspelet kunde prestera mer än tågtoner och han lärde sig att spela genom att lyssna på signaturmelodin till programmet och de låtar som spelades under programmets gång. Under pausarna på bomullsfältet satt James och spelade i skuggan och det var här han la grunden till sin storhet som bluesmusiker.
Som nioåring tog hans farbror med honom till Sonny Boy Williamson varpå James passade på och spelade signaturmelodin som han lärt sig långt tidigare vilket resulterade i en livslång vänskap.
Eftersom James var för ung för att gå med in på de klubbar och hak som Sonny spelade på så fick han stå på utsidan och göra reklam för Sonny vilket ofta resulterade i att han tjänade mer i dricks än vad Sonny hade i gage. Efter en spelning lämnade Sonny Mississippi och flyttade till Milwaukee varpå James fick ta över rollen som munspelare i bandet. Han var bara ett barn och så mycket yngre än övriga bandmedlemmar men trots detta spelade han på klubbarna med bandet.
Han var bara 15 år när han gjorde sin första skivinspelning på Sun Records med Straighten me up, Hold me in Yor Arms, Oh Baby och Cotton Crop Blues. 1952 fick han en 15 minuter lång egen radioshow på KWEM vilket var anmärkningsvärt map på att han bara var 17 år vi denna tidpunkt. Trots att han spelade varje veckoslut så tog han jobb som lastbilschaufför för att dryga ut inkomsten.
1954 vid en spelning på Dinette Lounge i första pausen kom en man fram till james och presenterade sig som Muddy Waters som vid tillfället behövde ett munspel till sin orkester och här blev James kvar i tolv år. 1967 efter att ha lämnat Muddy Waters band startade James sitt eget och spelade in två skivor Seems like yesterday och Late Night Blues vilka båda var liveskivor inspelade i Montreal på New Penelope Club.
Han fick namnet Superharp och har spelat in åtskilliga skivor och spelat tillsammans med ett anatal av de mest kända bluesmusikerna och dessutom fått ett flertall Grammys och är inskriven i The Blues Hall of Fame.

Separator

Jan-Eric Fjellström (1952-1999)

"Fjellis" var ansedd som en av de främsta bluesgitarristerna i Skandinavien Han spelade med bland andra Peps Persson, Totta näslund , Turid och Mikael Wiehe. Förutom att ha spelat med ett flertal andra artister har han också spelat in soloplattor som Sea you in Hell, Blind Boy och Från en blå man.
Sedan år 2000 delas Fjellisstipendiet ut årligen och summan är på 10.000kr i skrivandes stund. Det har gjorts en hyllningsplatta till honom där bl a Ulf Lundel, Louise Hoffsten och Mats Ronander är med och deltar.

Separator

Jan Gerfast (född 1954)

Född i Osby, Sverige 18:september 1954 numera boendes i Helsingborg. Jan började spela piano som liten men gick snart över till gitarr. Han började spela blues runt 1970 och bildade då bandet Blue Night och har också arbetat som studiomusiker i flera år. Han har åter igen sitt eget band 'Jan Gerfast Blues Band' som spelar på allehanda frstivaler runt om i europa.
Han har gjort sig känd med sitt flitiga spelande runt om i Europa tillsammans med ett flertal stora internationella bluesartister som t ex Junior Wells och 'Big' Joe Turner. Har har genomfört mer än 2000 spelningar under sin karriär och håller fortfarande på som aktiv på scen.

Separator

Janis Joplin (1943-1970)

Janis JoplinFödd 19:e januari i Port Arthur, Texas, USA som en av tre i syskonskaran. Janis började under sin tid i high school att sjunga folkmusik och blues tillsammans med sina studiokamrater. Hon lämnade Texas 1963 och flyttade till San Fransisco och arbetade där för en tid som folkmusiksångerska. Under denna perioden ökade hennes drogmissbruk som hade inletts redan under high school tiden och blev med detta känd för sitt hejdlösa heroinmissbruk. Utöver heroin hade ho stor kärlek till sprit (Southern Comfort) och andra droger.

Första skivan spelde hon hi tillsammans med gruppen Big Brother and The Holding Company vilken inte blev någon större succe utan det var först på Monterey Pop Festival som genombrottet kom. Albumet Heap Thrills som kom 1968 manifesterade Janis som en av 1960-talets största kvinnliga sångerskor. Janis lämnade bandet strax efteråt och bildade en ny grupp med namnet Kozmic Blues och det var med dessa hon uppträdde på Woodstock-festivalen 1969. Inte heller denna grupp blev blev långvarig och strax efter Woodstock bildade ho ett nytt band med namnet The Full Tilt Boogie Band och det var med detta bandet hon släppte skivan Pearl som har blivit historisk i sitt slag med låtarna 'Me and Bobby McGee' och 'Mercedes Benz'. Hon dog den 4:e oktober 1970 endast 27 år gammal på ett hotellrum av en överdos av heroin och alkohol efter att ha varit drogfri under en längre period.
Janis Joplin blev invald i Rock and Roll Hall of Fame 1995 och fick en Grammy Lifetime Achievement Award 2005.

Separator

Jazz Gillum (1904-1966)

Född 11:e september 1904 med namnet William McKinley Gillum i indianola, Mississippi, USA. Han växte upp hos sin farbror Ed Buchanan efter det att hans föräldrar dog när Jazz fortfarande var mycket liten och det var tack vare farbroderns engagemang i den lokala kyrkan som Jazz kom i kontakt med musiken . Det var i denna miljö som han började lära sig spela tramporgel (Harmonium) och fortsatte med att lära sig spela munspel. Jazz rymde hemifrån när han var åtta år och bodde under de kommande tre åren hos släktingar i Charleston. När han var elva år flyttade han till Minter City där han sedemera började arbeta på apotek. Efter att ha slutat på apoteket började han försörja sig som gatumusikant och så småningom flyttade han till CHicago där han arbetade med det som fanns tillgängligt för tillfället samtidigt som han spelade på klubbarna runt om i staden på kvällar och nätter.
Han spelade in sin första skiva på Bluebird 1934 sin andra skiva 1936. Ingen av dessa blev några större framgångar och 1942 gick han in i det militära och tjänstgjorde där tom 1945. Efter det militära gick Jazz tillbaka till att spela in skivor och uppträda. För5 att ha råd att leva arbetade han extra som dagsverkare. Han försvan från offentligehetns ljus under en lång period trots att han var med på många skivor men återupptäcktes 1961 han och han spelade åter igen in skivor för både Candid och Folfways. trots sviktande hälsa så spelade han in ytterligare ett par skivor på skivbolaget Fickel Pickle 1963.
Han sköts till döds under ett bråk den 29:e mars 1966 och var död redan när han kom till sjukhuset.

Separator

Jeff Healey (1966-2008)

Född 25:e mars 1966 i Toronto, Ontario, USA. Jeff blev adopterad som lite och började spela gitarr redan som treåring. Han miste synen pga cancer redan vid åtta månaders ålder och har blivit känd för sin säregna stil att spela med gitarren liggande platt i knät. Som sjuttonåring bildade han sitt första egna band med namnet Blue Direction och spelade runt på barerna i Toronto. Under denna perioden stötte han på bassisten Joe Rockman och trummisen Tom Stephen vilka han sedemera bildade gruppen Jeff Heleay Band. Efter att ha gjort sin första spelning och fått en notis i tidningen som genererade massor av lokal spelningar upptäcktes Jeff av Stevie Ray Vaughan och Albert Collins varpå karriären började ta fart på riktigt.
1988 fick Jeff Heleys Band skivkontrakt och släppte albumet See the Light med hiten Angel Eyes och Hideaway varav den senare blev nominerad till en Grammy Award för Bästa rockframträdandet. Under inspelningen av See the light höll man dessutom på med en filminspelning där bandet agerade husband på den bar som är med i filmen Road House med Patrick Swayze.
Jeff hade egna radioprogram där han spelade 78-varvare ur sin egen enorma samling med jazzplattor och det egentligen jazzen som låg honom varmast om hjärtat.
Han spelade kontinuerligt på klubben som har lånat sitt namn efter honom och som heter Healey's i toronto. Här spelade han med sin bluesgrupp på torsdagarna och med sin jazzgrupp på lördagarna. Under årens lopp spelade han och uppträdde med många av de största inom bluesen. Namn som BB King, Stevie ray Vaughan, Eric Clapton, Steve Lukather är bara några. han har också promotat och hjälpt fram ett flertal musiker under sin karriär.
I början av 2009 vann hans album 'Mess of blues' ' The 8th Annual Independent Music Awards' för Bästa Bluesalbum.

Separator

Jesse Fuller (1896-1976)

Född i Jonesboro, Georgia, USA 1986. Jesse blev tidigt bortadopterad av sin mamma och blev generellt illa behandlad hos sina fosterföräldrar under sin uppväxt. Han kom tidigt i kontakt med musiken och lärde sig att spela gitarr genom att lyssna och titta på andra.
I början av 1920-talet flyttade Jesse västerut och hamnade i Oakland, Carlifonien där han först arbetade för järnvägen och därpå under andra världskriget arbetade som svetsare på ett båtvarv. Efter andra världskriget var det svårt att hitta jobb i USA och Jesse började allt mer försörja sig som musiker.
Jesse hade svårt att finna medmusikanter varpå ideÄ©n om ett enmansband dök upp och han började uppträda på lokala klubbar med 12-strängad gitarr, munspel, kazoo, cymbal och 'The fotdella' vilket var trumma, bas mm.m som han spelade på genom ett eget konstruerat pedalsystem.
Instrumenten som styrdes med pedaler döpte Jesse till Fotdella och det finns ingen direkt översättning till svenskan utan konstruktionen kallas rätt och slätt för The Fotdella.
1958 gjorde han sin första skivinspelning och dess förinnan hade han framträtt i amerikansk tv. Hans mest kända sång är 'San Fransisco Bay Blues' vilken räknas till den amerikanska folkmusiken idag.

Separator

Jelly Roll Morton (1889-1941)

Född med namnet Ferdinand Joseph La Menthe Morton den 20:e september i New Orleans, USA. Man är inte riktigt säker på vilket år som Jelly föddes men på dödsattesten står det 1889. Eftersom hans föräldrar inte var gifta tog Jelly och gjorde om sin styvpappas efternamn (Mouton) till sitt eget Morton.
Han var pianist, sångare, hyfsad gitarrist och orkesterledare och blev med tiden en pionjär inom jazzmusiken. Enligt honom själv fanns det bara en pianist som var lika bra som honom och det var Tony Jackson.
Han lämnade New Orleans och reste runt i amerika för att spela men flyttade till Chicago 1923 och nu övergick han till att i huvudsak ägna sig åt jazz.

Läs mer om Jelly under jazzmusiker här på Globalmusix.com

Separator

Jimi Hendrix (1942-1970)

Född med namnet Johnny Allen Hendrix kl 10:15 den 27 november 1942 i Seattle's King County Hospital, USA. Han döptes senare till James Marshall av sin far, James "Al" Hendrix.
Som ung blev Jimmy intresserad av musik och teckning. Han påverkades starkt av artister som BB King, Muddy Waters, Howlin 'Wolf, Buddy Holly och Robert Johnson. Han började att spela i sina drömmar när han städade sitt rum som liten. Istället för att sopa låtsades han spela på sopkvasten och så småningom blev kvasten ersat av en ukelele. Hans första aukustiska gitarr fick han som 16-åring av sin far och kort därefter bildade han sitt första band 'The Vlevetones'. Sommaren efter köpte han sin första elgitarr (en Supro Ozark 1560) och gick med i bandet Rocking Kings.
1961 tog Jimmy värvning hos amerikanska falmskärmsjägarna. Han bildade bandet 'äThe King Casuals' i det nmilitära tillsammans med bassisten Billy Cox men pga skada slutade han i det militära och började försörja sig som gitarrist i olika konstellationer under namnate Jimmy James. I slutet av 1965 hade Jimmy spelat med bl a Ike & Tina Turneer, Sam Cokoke, the Island brothers och Little Richard.
Efter att slutat med Little Richard startade Jimmy bandet Jimmy James and the Blue Flames. Under en spelning i Greenwich Village någon gång 1965 träffade Jimmy basssisten Chas Chandler från The Animals och det var just Chandler som ett år senare fick Jimmy att skriva på ett kontrakt och flytta till London. Här ändrade chandler artistnamn på Jimmy till Jimi och skapade bandet 'Jimi Hendrix Experience' där trummisen Mitch Mitchell och bassisten Noel redding ingick.
Gruppens första singel gick rakt in på englandslistan med låten 'Hey Joe' och blev kvar där i tio veckor. Uppföljaren som var LP'n *Are you experienced' blev ett av tidernas mest populära rockalbum med låtar som Pupröe Haze, The wind cries Mary och Foxed Lady.
Han återvände till USA i juni 1967 och spelade på Monterey international pop festival där han satte eld på gitarren och blev en av de mest inkomstbringande artisterna under sin tid. Taillbaka i USA så byggde jimi sin egen inspelningsstudio i New York och döpte den till 'Electric Lady Studios' och här spelade han in sitt nästkommande album 'Electric Ladyland' som var en dubbel-LP. Kravet på turnerandet blev för stort och Jimi's gripp upplöstes 1968.
Sommaren 1969 gick Jimi ihop med Mitch Mitchell, Billy Cox, Juma Sultan, och Jerry Velez och spelade under namnet 'Gypsy Sun & Rainbows featuring Jimi Hendrix' på musikfestivalen i Woodstock vilken i sig har gått till historien.
1970 återstartade Jimi gruppen Experience med Mitch Mitchell och Billy Cox och man började spelade in flera skivor tillsammans. inspelningarna avbröts i och med Jimi's död den 18:e september 1970 pga av överdos.

Separator

Jimmie Rodgers (1897-1933)

Född James Charles Rodgers den 8 september 1897, Mississippi, Meridian, USA. Jimmie var den yngste av tre söner till Eliza och Aaron Rodgers. Huvudsakligen växte Jimmie upp i forsterhem eftersom hans arbete vid järnvägen höll honom hemifrån i stor utsträckning.
Han lärde sig att spela gitarr, banjo och mandolin under sin uppväxt genom att rymma med kringresande teatersällskap och andra som uppträdde för sitt levebröd. Då han var uppväxt i Mississippi som var en fristad för svarta musiker på den här tiden kom han också i kontakt med likasinnade som arbetade inom järnvägen dit han återvände vid ett flertal tillfällen.
Hans sätt att spela och tolka svart bluesmusik under 1920-talets har haft stor påverkan på andra musiker i genren.
1920 gifte sig Jimmie med Carrie Williamson som var dotter till en pastor i metodistkyrkan och 1921 fick dom en dotter som döptes till Anita. Han var nu tvungen att fortsätta försörja sig som järnvägsarbetare under de svåra åren under depresionnen och musiken fick komma i andra hand. Han spelade dock med tillfälliga konstellationer under denna tid och fortsatte därmed att utvecklas.
På läkarens rekommendationer flyttade Jimmie med familjen till Asheville i North Caronlina där han så småningom kom med i radio och började spela med gruppen Tanneva Ramblers. Med bandet uppträdde man på torg, fester, radioprogram och gjorde ett seriöst försök att bli musiker på heltid. 1927 gjorde man en audition i Bristol för 'Victor Talking machine company' . VTMC var på jakt efter nya band och hade audition under en tvåveckorsperiod och det var här som Jimmie och hans grupp blev upptäckta på riktigt och bara under det kommande året gick Jimmie från skuggan till att bli en stjärna.
Under de svåra åren stöttade hans svägerska som spelade piano honom och mycket tack vare samarbetet med henne blev han också en mycket duktig låtskrivare. Tillsammans hade dom ett dansband under de svåra åren och det var här som Jimmie lärde sig att komponera. Under perioden 1928-1933 turnerade och spelade dom runt om i USA och hade till skillnad från de flesta det ganska bra.
Jimmie dog tragiskt den 26:e maj 1933 efter en längre tids sjukdom. Jimmie har påverkat många musiker med sin musik och många är dom som har spelat in låtar skrivna av honom. Däribland kan nänas Bill Monroe, Lynyrd Skynyrd och Crystal Gayle.

Separator

Jimmy Reed (1925-1976)

Föddes i Dunleith, Mississippi, USA den 6:e september 1925. Jimmy var en av föregånganra inom bluesen med sitt raka enkla sätt att traktera munspelet. Han har influerat grupper som The Rolling stones och artsister som Elvis Presley.
Jimmy lärde sig att spela munspel i tonåren och i mitten av 1950-talet skrev han kontrakt med 'Vee-Jay Records' där han spelade in många av de låtar som idag räknas som klassiker varav bör nämnas 'Big Boss Mama' och ' Baby what you want me to do'.
Jimmy blev invald i 'Rock and roll Hall of Fame' 1991.
Han dog av epilepsi 1976 vilken förmodligen var framkallad av ett allt för stort alkoholintag.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
S. Sam Chatmon, Sam Phillips, Skip James, Sonny Boy Williamson m.fl.
Musikartikel
Blues Q. Läs mer om historiska bluesartister och bluesmusiker.
Musikartikel
Blues U. Läs mer om olika bluesartister, bluesband och deras bakgrund samt framgångar. Alla bluesband
Musikartikel
Blues O. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Odetta, Otis Rush, Otis Spann m.fl.
Musikartikel
Blues N. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. North Mississippi All Stars
Blues J