Description

Blues

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

L

Larry Davis 1936-1994

Född i Kansas City, Missouri, USA den 4:e december 1936 och dog 19:e april 1994 i Los Angeles, Carlifonien, USA.
Larry växte upp i Little Rock, Arkansas där han började sin musikerbana med att spela trummor. Senare gav han upp trummorna och började spela bas. I mitten på 1950-talet samarbetade han med gitarristen Fenton Robinsson vilken han också skrev på med för skivbolaget Duke som då drevs av Don Rubey. Under denna perioden skrev Larry bl a låten "Texas Flood" vilken senare blev en hit med Stevie Ray Vaughan.
Larry bodde i St. Louis under en period och här lärde han sig att spela gitarr med hjälp av Albert King när han spelade bas i dennes band. Efter en motorcykelolycka 1972 fick han ge upp spelandet ett tag eftersom hans vänstra sida blev mer eller mindre förlamad. 1982 var han igång igen och släppte skivan "Funny Stuff" på skivbolaget Rooster Blues".
Larry Davis doh våren 1994 av cancer.

Separator

Leroy Carr 1905-1935

Leroy CarrFödd 27 mars 1905 i Nashville, Tennessee,USA. död 29 april 1935 i Indianapolis, Indiana, USA.
Carr växte upp i den norra delen av Nashville där hans pappa arbetade som vaktmästare på Vanderbilt university. Han flyttade senare till Louisville, Kentucky och strax därefter till Indianapolis, Indiana med sin mamma efter det att föräldrarna separerat. Här lärde sig Leroy att spela piano och skaffade sig gedigna kunskaper i bluesen och pianospelandets konst.

Efter en period av kringresande och efter att ha varit i U.S.Army i början av 1920-talet återvände Leroy till Indianapolis där han gifte sig 1922. Han fick en dotter och arbetade under en kort period i en köttpacketeringsfabrik. Han började vistas allt mer i nattklubbskvarteren där han gjorde sig ett namn som spritlangare. Det var också här som han spelade piano och fick sina första spelningar för mer välburna svarta familjer som ville ha en underhållare till sina partyn. Under denna period av spritlangning och partyspelande mötte Leroy "Scrapper Blackweel" som var känd gitarrist och som hade gjort flera skivinspelningar.
Den första inspelningen som Blackwell och Leroy gjorde heter "How long, How long blues" vilken omedelbert blev en hit. I och med detta började de två att turnera tillsammans. Dom spelade på massor av klubbar runt om i södern och var tom i New York en vända där dom 1932 spelade in skiva.

Trots att han dök allt djupare in i alkoholismen hela tiden så lyckades han med att göra över 200 inspelningar under sitt korta liv. Under de sista fem åren blev han en av de mest populära bluesmusikerna i Amerika.

Separator

John "Long John" William Baldry 1941-2005

Föddes 12 januari 1941 i Northamptonshire, England och dog 21 juli 2005 i Vancouver, USA.
När han började sjunga som tonåring på 1950-talet var han en av de första brittiska sångare som sjöng folkmusik och blues. I början av 60-talet sjöng han i brittiska, Blues Incorporated vilka var ett föregångsband inom bluesen i England. Här framträdde framtida rockstjärnor så som Mick Jagger, Jack Bruce och andra. Som medlem i Blues Incorporated, bidrog han till det första brittiska bluesalbumet, R & B på Marquee (1962).
Han gick sedan med i Cyril Davies R & B All Stars vilken sedemera döptes om till "Long John Baldry and his Hoochie Coochie man" efter Davies död i början av 1964. Detta band innehöll Rod Stewart som andra sångare, och även anställda Geoff Bradford på gitarr.
I mitten på 1960-talet var han med och startade gruppen Steampacket där bl a Rod Stewart, Julie Driscoll och Brian Auger var medlemmar. När gruppen sedemera splittrades gick John med i Bluesology vilka faktiskt var den grupp där Elton John fick sin första riktiga spelning.
Johns första stora genombrott kom med en pop ballad "Let The Heartaches Begin" som släpptes 1967 och som nådde förstplatsen på listan i England. John fortsatte att spela ballader under några år innan han 1971 återvände tilll bluesen.

Separator

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
S. Sam Chatmon, Sam Phillips, Skip James, Sonny Boy Williamson m.fl.
Musikartikel
Blues Q. Läs mer om historiska bluesartister och bluesmusiker.
Musikartikel
Blues U. Läs mer om olika bluesartister, bluesband och deras bakgrund samt framgångar. Alla bluesband
Musikartikel
Blues O. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. Odetta, Otis Rush, Otis Spann m.fl.
Musikartikel
Blues N. Läs om din favoritartist, bluesmusiker och bluesband. North Mississippi All Stars
Blues L