Description

Fiol.

FiolFiolen tillhör gruppen stråkinstrument och spelas med stråke. Ett annat ord för fiol är violin och den som spelar fiol benämns violinist. Fiolen tros ursprungligen härstamma från instrumentet chrotta som är det första kända stråkinstrumentet och som påminner om fiddlan. Fiolen har fyra strängar som är stämda i kvinter (se fig.1).


Normalt skrivs noterna för fiol i G-klav. Utformningen av fiolen har i stort sätt varit densamma sedan mitten av 1800-talet.


I mitten av 1500-talet började man tillverka fioler som ser ut som de vi använder idag. De första kända fiolerna byggdes av Gasparo da Sal'o och hans elev Andrea Amati. Det var sedemera Andreas söner som startade den berömda fiolbyggarskolan i Cremona. En av sönerna blev lärare till Antonio Stradivari och Andrea Guarneri som blev dom som skapade den moderna fiolen.


Fiolen är det ledande instrumentet i nästan all orkester och kammarmusik om man bortser från rena blåsarensembler och näst efter pianot så finns det inget instrument som har så mycket nedtecknad musik som fiolen. Nästan alla världshistoriens kompositörer har skrivit solostycken för fiol.

Fiolstämmning

fig 1.

 

Lyssna på fiol

 

Tillbaka

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Viola d'amore tillhör stråkfamiljen och är i storlek ungefär som en altfiol.
Musikartikel
Viola de Bracio uppfanns 1533 av Giovanni Maria Lafranco i Italien. Läs mer...
Musikartikel
Vevliran är ett stränginstrument med fiol- lut- eller gitarrliknande resonanslåda.
Musikartikel
Violinen eller som den kallas i dagligt tal fiolen tillhör gruppen stråkinstrument.
Musikartikel
Stroh-violinen är en fiol med en tratt istället får den ordinarie resonanslådan.
Fiol.