Description

Denna recension är gjord 2009-08-15

JamVox - Guitar hero på riktigt eller kafferep?

JamVox inköptes för 1.995 sek på erbjudande men riktpriset är 2.395 sek idag. Programvaran är ganska lätt att installera och är man uppkopplad till internet så kommer automatiskt en fråga upp om du vill tanka ner senaste mjukvaruuppdateringen. Installationen gjordes på en bärbar Pc med AMD Turion 64 2,0 GHz och 2GB Ram samt Windows Vista. Efter att mjukvaran installerades så pluggade vi in det externa USB ljudkortet som består av en liten högtalarlåda med två stycken 3" speakers på 0,75w styck och 1/4 teleplugg för gitarr, en xlr ingång för mikrofon, volymkontroll för mikrofon in, volymkontroll ut, hörlursuttag, monitor volymkontroll samt en röd power indikator som visar att din JamVox är inkopplad. På baksidan av högtalarlådan finns det line in höger/vänster, line out höger/vänster och två ingångar för fotpedaler (extra tillbehör) samt USB ingång.

Jamvox

Det första man möts av är brum och knaster men vi kopplar in gitarren i alla fall. Detta för att omgående få prova på ett musikalisk samarbete med någon av dom stora gitarristerna. Dock visar det sig snart att med lagg, brum och knaster blir det inget första bra möte med idolerna.
En ny installation på en dator med Intellprocessor och Windows XP gjorde susen och allt oljud försvann. Nu var det dags att plugga in gitarren och ett första möte med Steve Vai är ett faktum.
Med lätthet importeras en mp3 fil. Valet föll på låten  "The Crying Machine"  Väljer ett ut av dom många färdiga ljuden och i detta fallet blev det "Big Lead". Nu var det bara att höja volymen rikta in strålkastaren trycka in GXT kontrollen, tänka sig in att det är ett publikhav på flera tusen, trycka på play och gitarr duellen kunde börja. Men istället för publikens ljubel kan man höra från Farmors kaffe rep, men vad håller gossen på med har han kopplat in sig i en kaffe burk det låter ju förskräckligt. Ja nu var det inte gitarriggen som lät risigt utan GXT kontrollen som skall filtrera bort dom redan inspelade gitarrerna som fick ljudet att låta som om man fastnat i en kakburk. Men det går att justera filtreringen själv med hjälp av tre skjutreglage Direction, Widht och Gain samt att man kan välja frekvensomfång med de två skjutreglagen Lo och Hi. I GXT kontrollen kan man välja ett ut av tio redan färdiga filter som man sedan kan börja jobba med, för varje låt kräver sin inställning för att uppnå ett godkänt ljud.

Jamvox programvara

Det som fungerar bäst är när gitarrerna ligger antingen höger eller vänster panorerade och då kan man få till ett riktigt bra backtrack. När en gitarr är nermixad i stereo, då kan den vara svår att filtrera bort och den tråkiga kakburkseffekten gör sig påmind. Ytterligare funktioner så som temposänkning eller tempohöjning är bra när du t.ex. skall ta ut ett solo som du dessutom kan välja att lägga i en loop. Man har även möjlighet att höja eller sänka låtarna i tonläge med hjälp av en pitch kontroll.
Vad har JamVox att erbjuda förövrigt, jo en riktigt bra gitarrigg med 19 förstärkare, 12 högtalarlådor, 54 olika pedaler, inbyggd stämmapparat från Korg, metronom, och mer än 100 färdiga ljud bl.a. Det ingår också två CDs med 28 st. backingtrack varav 14 låtar från 60-70 talet och 14 låtar från 80-90 talet. Synd bara att det inte är med någon sång på de låtarna som normalt skall ha det. Även ett flertal trummloopar finns att öva till. En kul och enkel funktion är den drag and drop möjlighet som finns när du vill lägga till eller ta bort effektpedaler för att få till just ditt sound.

Jamvox programvara

Men den huvudsakliga funktionen är ändå GXT delen som gör att du skall kunna lira med favoritbandet och vara bandets gitarrist. För i marknadsföringen är det just det man trycker på. Så med tanke på det så får JamVox knappt godkänt med tanke på priset för om man är ute efter bra gitarriggar tycker vi att det finns både billigare och bättre alternativ.

JamVox kräver PC med

Intel pentium 4 med minimum 2,0 GHz
1GB Ram
Internet uppkoppling för online uppdateringar

JamVox kräver Mac med

G4 1,5 GHz processor OS X 10,4 eller senare
1GB Ram
Internet uppkoppling för online uppdateringar

Globalmusix's betyg på denna produkt blir

Globbetyg
Tre av Fem möjliga globar

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Backing tracks för soloinstrument. Ladda ner eller spela upp backing tracks som bakgrund till ditt gitarrspelande.
Jamvox