Description

jazz-a.Jazzmusiker, jazzkompositörer, Jazzband

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

A

Addison Bernard (1905-

Föddes i Annapolis, Maryland, USA och började spela banjo som 15-åring i Washington. Senare flyttade han till New York där han spelade med bl a Blue Rhytm Band och Bubber Miley. Han gick över till att spela uteslutande gitarr 1928 och i början av 1930-talet arbetade han som ackompanjatör för Adelaide Hall och därefter för Fletcher Henderson. Han gjorde sin första Europaturne 1936 med Mills Brothers då han även framträdde i Sverige.


Separator

Alice Babs Sjöblom (1924-

Född med namnet Alice Hildur Nilson i Kalmar den 26 januari 1924 men växte upp i Västervik. Alice som nog är mest känd som jazzsångerska har dock medverkat i många filmer och har också spelat in ett flertal skivor med visor och annan musik än jazz. Hon räknas idag till en av de absolut största sångerskorna i svensk musikhistoria och gjorde sitt första genombrott i filmen "Swing it magistern" 1940. Hon har turnerat med bl a Ulrik Neumann, Svend Asmussen, Charlie Norman och Duke Ellington. På äldre dar har Alice flyttat till spanien pga problem med astma och i samband med detta slutade hon turnera.


Separator

Allen Edward (1897-

Född i Nashville, Tennesee, USA men flyttade redan som barn till St. Louis. Han lärde sig spela piano som 10-åring och startade sin musikbana med att spela kornett i en marschorkester 1910. HAn fick namnet ED och det är under det namnet han är mest känd. 1916 började han i ett dansband och 1921 hade han startat sitt eget band som då uppträdde på flodbåtarna på Mississippi. 1927-29 spelade han i Leroy Tibbs orkester i New York där han bosatte sig i Harlem.


Separator

Allen Henry jr. (1908-

Född i Algiers, Louisiana, USA. Hans pappa var känd trumpetare (Henry Allen senior) vilket gjorde det ganska naturligt att "Red" som blev hans smeknamn också valde trumpeten tillsammans med sången som sina instrument. Han blev redan som 16-åring med i The Excelsior Band som var en marschorkester i New Orleans. Efter detta startade han sin egen orkester och precis som många andra så spelade dom på flodångarna och på dansrestauranger. 1926 spelade han med Fate Marables orkester innan han hamnade i New York någon gång runt 1927-1928. Här spelade han med King Oliver innan han lämnade bandet och gick med bandets pianist (Luis Russel) som startade sin egen orkester 1929.Efter att ha spelat med flera olika band återvände Red till Luis Russells ortkester där han blev kvar fram till 1940. Solist var ofta Louis Armstrong. Efter 1940 startade Red sitt eget band och dom spelade huvudsakligen på Stuyvesants Casino i New York. Red har medverkat på ett otal antal skivinspelningar med massor av olika band och artister.


Separator

Ammons Albert (1907-1949)

Född i Chicago, USA. Han började spela trummor innan han lärde sig spela piano. Han livnärde sig initialt som taxichaufför fram tills 1925 varpå han mer och mer övergick till att livnära sig som solopianist både i band och små orkestrar.1934 startade han sin egen orkester med bandmedlemmar som Israel Crosby, Guy Kelly, och sig själv på piano och dom spelade också in sin första skiva 1936.Sitt stora genombrott fick han i på Carnegie Hall i New York 1938 då han spelade tillsammans med Meade Lewis och Pete Johnson. Det som gjorde det vara den nya boogiewoogie stilen som nu började komma allt mer.1944 startade han ett nytt band där han strax före sin död spelade in plattor tillsammans med Lionel Hampton. Albert blev främst känd för sin boogiewoogiestil men var också en duktig komppiansit i övrigt.


Separator

Ammons Eugene (1924-

Son till Albert Ammond blev "Gene" som han kallades en erkänt duktig tenorsaxofonist. redan som 17-åring spelade han med King Kolaxs orkester och 1944-47 var han med i Billy Eckstines berömda stjärnorketser. Tiden mellan 1947 och 1949 hade han en egen orkester innann han 1949 började spela med Woody Herman och Count Basie. Han har spelat in massor av plattor för skivbolaget Mercury, Chess-Aristocrat och Prestige.


Separator

Armstrong Lilian Hardin (1898-1971)

Lillian "Lil" Hardin föddes den 3 februari 1898 i Memphis, Tennessee, USA. Hon utbildade sig vid "Chicago College of Music" och "New York College of Music". Hon började sin karriär som sångrådgivare i "Jones's Music Store" i Chicago. Det var där hennes rötter i jazzen lades, särskilt efter hennes möte med den legendariska jazz pianisten Jelly Soll Morton. I samband med att hon uppträdde med sitt första band vilket var det ursprungliga "New Orleans Creole Jazz Band" blev King Oliver så imponerad att han bad henne att gå med i King Oliver's Creole Jazz Band. Det var här hon sedemera träffade Louis Armstrong, vilken hon senare gifte sig med. King Oliver's Creole Jazz Band blev ett av historiens mest omtalade och berömda jazzband. Under de 14 år som hon var gift med Louis Armstrong var det delvis hon som gjorde honom till en av världens mest kända trumpetare. Efter skillsmässan återgick Lil till att spela med olika grupper och att turnera såväl i Europa som i USA. Hon dog på scen den 27:e augusti 1971 under en minneskonsert till Louis Armstrong.


Separator

Armstrong Louis Daniel (satchmo) (1900-

Ashby Irving (1920-

Född i Somerville, Massachusetts, USA. Irving började som sjuåring med att spela ukulele och när han fyllt femton fick han sin första gitarr. Han studerade vid Boston Conservatory i två år varefter han efter att ha fyllt tjugo började spela hos Lionel Hampton där han stannade mellan 1940 0ch 1942. Han är en av de som spelat en mycket stor roll vid utvecklingen av bopstilen i början av 1940-talet och han var känd för bl a sin ton och fantasi i musiken. Han medverkade i filmen Stormy Weather tillsammans med bl a Fats Waller 1943.


Separator

Asmussen Svend (1916-

Född i Köpenhamn, Danmark där han studerade till tandläkare men skiftade över till att studera till skulptör innan han slutligen gick över helt till musiken. Hans första framträdande var på Apolloteatern 1933 och 1934 startade han en kvartett och det blev skivor tillsammans med bl a Josephine Baker och Mills Brothers under perioden 1935-1938. Mellan åren 1940-1943 gjorde han succe med sin orkester som hette Skandiatrio. Efter 1943 uppträdde han som revyskådespelare tillsammans med Ulrik- och Gerda Neumann. Efter andra världskriget startade han åter igen en ny orkester som kom att uppskattas mycket under sina turneer runt om i europa. Svend var en mycket allsidig musiker och kunde förutom fiol spela såväl vibrafon, piano, gitarr som bas, men det är för sitt fiolspel som han har blivit känd och han anses vara en av de främsta jazzviolonisterna genom tiderna.


Separator

Auld Georgie (1919-1990)

Föddes med namnet John Altweger i Toronto, Canada men flyttade till New York vid tio års ålder. 1935 bytte Georgie ut altsaxofonen mot tenorsaxofon och 1937 blev han medlem i Bunny Berigans orkester där han slutade spela i december 1938 för att i stället spela med Artie Shaws orkester. I Arties orkester fick Georgie spela på de finaste hotellen och dansställena i USA. Han hade en förmåga att anpassa sitt spel och sin ton till omgivningen som var helt unik vilket gjort hans namn känt för eftervärlden. 1940 var han med och spelade med bla Billie Holiday varpå Benny Goodman upptäckte honom och värvade honom till sitt band "Benny Goodman sextett". Tillsammans med Charlie Christian, Cootie Williams, Count Basie skapade denna grupp musik som kom ur storbandseran och som blev vida berömd. Efter genomförd militärtjänst 1943 startade han sitt eget band 1944 vilket han arbetade med fram till 1946 då det upptäcktes att han led av tubertkulos. Efter en två år lång rehabiliteringsperiod startade han ett nytt 10-manna band. Senare samma år öppnade han sin egen klubb i New York ( The Troubdour). 1951 flyttade han till Carlifonien pga av svag hälsa där han öppnade en ny klubb 1954 och 1956 startade han ett nytt 20-manna band. 1958 åkte han tillbaka till New York för skivinspelningar och Tv framträdanden. Han har medverkat med många av de stora på deras skivinspelningar och nämnas bör "Good enough to keep" med Georgie Auld septet från 1959.


Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Jazz Å
Musikartikel
Jazz Ä
Musikartikel
Jazz Y
Musikartikel
Jazz Z
Musikartikel
Jazz Ä. Läs mer om jazzmusiker och deras levnadshistoria. Jazzmusiker på bokstaven Ä
Jazz A.