Description

Jazz B

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

Skriv in namnet i sökrutan och klicka start.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

B

Bailey, Mildred 1907-1951

Född i Tekoah, Washington, USA. Mildred är kanske mest känd för att hon var en av de första sångerskorna som var fast knuten till en stor orkester. Hennes bror Al Rinker som var vän med Bing Crosby hade börjat med "Paul Whitemans orkseter" De båda reckommenderade Mildred som sångerska och hon fick jobbet 1929. 1933 gifte hon sig med Red Norvo som två år tidigare hade anslutit sig till Paul Whitemans orkester. Red som startade egen orkester 1936 engagerade Mildred som sångerska och paret blev efter detta kallat för Mr och Mrs Swing. Mildred blev tvungen att dra sig tillbaka pga sjukdom och sågs allt mer sällan på scen. Strax innan hennes bortgång uppträdde hon dock på några nattklubbar i New York.


Separator

Bailey, Pearl 1920-1990

Föddes med namnet Pearly Mae den 29:e mars 1920 i Newport, News, Virginia, USA. Då hennes föräldrar hade önskat en pojke fick hon smeknamnet "Dickie". Hon tillbringade sin ungdom i Washington DC där hon också fick sin första utbildning och uppträdde på "Old Howard Theater". Hon var verksam som såväl dansare, sångerska som kompositör.
Hon debuterade som sångerska i början av 1942 och turnerade då med "Cootie Williams orkester". Hon slog igenom två år senare i "Cab Calloways orkester" där hon vikarierade för Rosetta Tharpe. Hon har sjungit med storheter som Count Basies och Edgar Hayes. Under senare delen av sitt liv uppträdde hon mest som kabaretsångerska.


Separator

Baker, Chesney H. "Chet" 1929-1988

Född i Yale, Oklahoma, USA den 23:e december 1929. Chet började spela trumpet redan vid 12 års ålder och är huvudsakligen självlärd. 1946 tog han värvning varpå han placerades i Tyskland där han spelade med en militärorkester. Efter ett år i Tyskland vaknade intresset för jazzmusik och efter att 1948 ha återvänt hem och där genomfört studier på college började Chet att spela på olika jamsessions runt omkring i Hollywood.ÂÂ

Chet spelade mest på amerikanska västkusten under början av 1950-talet och då med namn som Charlie Parker och Vido Musso. 1952 engagerades han av Gerry Mulligan och hans kvartett där han stannade ett par år.

Chet startade sitt eget band men återvände till Mulligan 1955.


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Jazz Å
Musikartikel
Jazz Ä
Musikartikel
Jazz Y
Musikartikel
Jazz Z
Musikartikel
Jazz Ä. Läs mer om jazzmusiker och deras levnadshistoria. Jazzmusiker på bokstaven Ä
Jazz B