Description

Klassiskt -musiker och kompositörer

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö

A

Sidan är under konstruktion

Antoni­n Leopold Dvorák (1841-1904)

Antonin föddes den 8:e september i Nelahozeves utanför Prag. Pappan (FrantiÅ¡ek) drev värdshus och slakteributik. Under senare delen av sitt liv avyttrade han sin verksamhet och försörjde sig genom att spela cittra. 1840 gifte sig FrantiÅ¡ek sig med Anna Zdenková som var dotter till en slottsförvaltare. Dom fick tillsammans nio barn var av Antonin var det första.

Antonin började i skolan som sexåring och där fick han också sina första fiollektioner av Joseph Spitz. Senare började han i Prags orgelskola där han gick ut som 18-åring. Han började spela med olika orkestrar och dansband och då vanligtvis som violinist. En av de orkestrar som han var verksam i kom att bli teaterorkester för den första tjeckiskttalande teatern i Prag. Under samma period började han också att ge privata pianolektioner varpå han dessutom gifte sig med en av sina elever.

Under denna tidiga period av hans musikkarriär skapade Antonin massor av musik vilken i huvudsak var inspirerad av Beethoven, Liszt, Mozart, Schubert och Wagner. Man kan höra spår av de stora mästarna i Antonins musik men ock så hur han själv bidrog med fantasi och eftertänksamhet i sitt tonsättande. Han skrev minst en opera, en konsert och en hel del kammarmusik under denna tidiga period i sitt liv.

Han trodde själv att hans första symfoni förstördes i en brand och Antonin lär ha svarat sina elever "Jag satte mig ner och skrev en annan" när dessa undrade vad han gjorde när detta hänt. Senare i livet hittade han dock sitt första symfoniska verk vilket hade hamnat på en undangömd plats.

Under denna inledande tid av komponerande inspirerades han av Mozart, Beethoven, and Schubert varefter han tog intryck av Liszt och Wagner. Wagnerdelen pågick i ca: 5 år och avslutades med operan Kung och kolare 1873 som var en komisk opera i tre akter.

Andra kända verk från den här tiden är Tjockskallen 1877, symfoni 4-6, Serenad för violin och orkester och den kanske mest populära som heter Slavonic dances och är ett 16 delar stort verk skrivet för orkester mellan 1878 och 1886.

Separator

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Vivaldi föddes i Venedig och hans far var violinist i basilikan San Marco. Han prästvigdes 1703 vid 25 års ålder. Han lämnade dock prästämbetet redan efter ett år pga andnöd. Troligtvis led Vivaldi av astma, hjärtfel eller någon annan kronisk åkomma. Efter att ha utbildats av fadern gick Vivaldi i lära hos kompositören Giovanni Legrenzi. Efter prästämbetet anställdes han vid Venedigs fyra konservatorier som violinlärare och senare även som konsertmästare. Här stannade han med vissa avbrott fram till sin död. Vivaldi var oerhört produktiv och man räknar med att han producerade mer än tusen olika verk. Mest känd är han troligtvis för konsertverket De fyra årstiderna samt sina flöjtkonserter. Vivaldi dog utfattig efter ett allt för vidlyftigt leverne och i takt med att hans popularitet avtog minskade även inkomsterna.


Separator

 

Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Här hittar du information om de flesta musikgenrer
Musikartikel
Visor Ö - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Ä - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Å - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Z - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Klassiskt A. Antonio Dvora'k, Antonio Vivaldi m.fl