Description

Denna recension är gjord 2009-05-10

Line 6 Tone Port GX

Line 6 Tone Port GX

Globalmusix har testat Line6 Tone-Port GX som är ett externt USB ljudkort med tillhörande GearBox mjukvara. Den har preamps för gitarr, bas och sång och är både Windows XP, Windows Vista och OS X 10.4 kompatibel.

Tone Port GX har en 1/8" telekontakt och en volymkontroll på framsidan och en ¼" tele samt en USB kontakt på baksidan och den mäter endast 100x95x45. På undersidan sitter ett bältesklipps så att du lätt kan sköta volymkontrollen samtidigt som du spelar. Vi har testat den med en bärbar Acer Aspire 7520 G pc med en 2.0 GHz AMD 64 processor och med 2GB Ram, USB 2.0 och en IBANEZ Jem555-WH gitarr med DiMarzio Evolution H mickar i stall och hals position och DiMarzio Evolution S mick i mellan läge. Installationen av GX gjordes i Windows vista miljö och var inga problem där efter installerades Gear Box som är en riktigt bra och rolig programvara. Här får du tillgång till 18 moderna förstärkare och 24 olika högtalar kabinett som bla Roland, Marshall och Fender för att bara nämna några. Till detta kan du lägga till hela 29 effekter vilket gör att du kan få fram ett sound som passar just dig.

Gear Box

Layouten på Gear Box är riktigt snygg och väldigt användarvänlig. I Gear Box får du tillgång till Guitarport online där man kan tanka ner backtrack med tabbar, noter och färdiga soundsettings. I Player spelar du upp dina backtrack eller egna filer i hel eller halvtempo och du kan även lägga korta sekvenser i loop. Ävrigt finns det tillgång till metronom och inbyggd stämmapparat. Det man skall tänka på är att Guitarport online är bara gratis första månaden så dom backtrack med ljudinställningar och tabbar som man har laddat ner blir låsta och kan inte användas om man inte blir medlem och betalar. Gearbox är inte ett program enbart för Toneport GX utan kan även användas till många av Line 6 andra produkter samt som plugin i ett flertal inspelningsprogram. Nämnas bör att om man vill ha den som RTAS plugin för t ex Protools så får man köpa till denna funktion vilket man inte behöver för VST-formatet. Hur är då ljudet i detta externa kort? När man kör det som en ren gitarr rigg med alla effekter inkopplade låter det riktigt bra men när man kör backtrack till så får man känslan av att reverb och deley försvinner lite men genom om att enkelt gå in öka på t.ex. reverb kan man få till ett bra ljud även här. Ända nackdelen är att detta är ett ljudkort och inte en gitarrpedal så utan gearboxprogrammet har du ingen nytta av detta ljudkort. I övrigt kan man säga att detta är en riktigt prisvärd kombination, Toneport ihop med Gearbox. Rekommendation är att bli medlem och betala för Guitarport online i alla fall första året då tycker vi att man får ut mest av denna hårdvara / mjukvara.

Minimum krav

PC

Pentium 4 med minimum 1,2 GHz (rekommenderat är 2,5 GHz)
512 i ram (rekommenderat är 1GB)
1 GB fritt Hårddisk utrymme (rekommenderat är 10 GB eller mer för inspelning)
Hårddisk hastighet 5400 rpm (rekommenderat är 7500 rpm eller snabbare)
CD-Rom
Internet uppkoppling för online uppdateringar
Ledig USB 1.1 eller 2.0 port (ej USB hubb)

Mac

G4 1,5 GHz processor (rekommenderat är G4 1,67 eller bättre)
OS X 10,4 eller bättre
512 i ram (rekommenderat är 1GB)
Hårddisk hastighet 5400 rpm (rekommenderat är 7500 rpm eller snabbare)
CD-Rom
Internet uppkoppling för online uppdateringar
Ledig USB 1.1 eller 2.0 port (ej USB hubb)

+ Billigt inköpspris och bra ljud
- Guitarport online lite för dyrt

Globalmusix's betyg på denna produkt blir

Globbetyg
Fyra av Fem möjliga globar

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
M-Audio Profire 2626. Vi recenserar M-Audios Profire 2626 ljudkort och ger ett omdöme innan du köper en själv.
Musikartikel
M-Audio Delta 1010LT. Vi recenserar M-Audios ljudkort och ger ett omdöme innan du köper en själv.
Line 6 Tone Port GX recension