Description

Mixningsskolan Del 1

 

Innehåll

1. Varför vi mixar och gör en enkel template

2. Importera och organisera samt sätt statiska nivåer och enkla filter

3. Kompressor, EQ och enkla effekter och automation för leadsång

 

Varför vi mixar 

Mixning är en av de viktigaste och mest avgörande bitarna inför det färdiga slutresultatet av låten. Mixning blandas ofta ihop med mastring men för det mesta när man mastrar så arbetar man med en färdigmixad stereofil och har inte alls samma valmöjligheter och chanser att förbättra ljudet som man har i mixen. Mastringen kommer därför efter mixen och är den allra sista putsen innan skivan går till tryck.

När alla instrument och röster är inspelade och allt sitter och känns bra så är det dags att mixa materialet för att sätta slutsoundet och färdigställa låten.

Du har redan dina kanaler nedbouncade med samma startpunkt utan effekter inför mix.

Kom ihåg att viktiga faktorer vid mix är att din lyssningsmiljö är akustiskt korrekt, att högtalarna är bra och har ett brett frekvensregister samt att du har tränade öron så att du kan höra vilka beslut du behöver ta. Det sistnämnda går att öva upp och de två första går ibland att lösa genom att kunna sin egen lyssning och genom att referenslyssna på andra skivor som du tycker om i den miljö där du mixar och jämföra. 

Så här kommer du igång med programmet Pro Tools i Mac men de flesta av principerna går att översätta till alla program och alla operativsystem:

 

Göra en enkel template

Protools New session

Under uppstarten av programmet väljer du "create blank session" för att skapa en helt ny session som du kan lägga upp som du vill eller i detta fall som vi gjort.

Under 'session parameters' kan du välja 'wav', '24 bit' och '44,1 KHz' som utgångsläge för musikprojektet.

Som I/O setup tar du den du själv skapat när du installerade ditt program eller alternativt den stereomix som är färdig.

Väl inne i programmet är det dags att göra ett bra och enkelt mixtemplate som du kan återanvända och det gör vi på följande sätt.

 

 

 

Klicka på "Track" i huvudmenyn och välj "New". Nu skall du skapa fyra stycken "Aux 'stereo' Inputs" som på bilden nedan. Dessa skall du använda för att lägga på plug-ins som du senare kan skicka dina inspelade spår via. Klicka på "plustecknet" längst ut till höger för att skapa en "Master 'stereo' Fader".

 

Avsluta genom att klicka på "Create".Protools Add new track

Nu har du fem spår på bildskärmen. Dessa skall du nu döpa om så att det senare blir lätt att se skillnaden på de olika spåren.

Protools Aux set

 

Dina aux returer kan du döpa till t ex. "Rev short ", "Rev long", 'Del 1/4' och 'Del 1/8' vilket står för  Reverb och Delay. Detta är nu dina grundeffekter (plug-ins).

 

Som input för Rev short sätter du "Bus 1-2", Rev long "Bus 3-4", "Del 1/4" "Bus 5-6" och "Del 1/8" lägger du på "Bus 7-8". Output för samtliga bussar blir Output 1-2.

 

 

 

 

Öppna nu ditt mixerfönster genom att klicka på "Window" i huvudmenyn och sedan "Mixer". Du får då upp de fem kanaler som du tidigare skapat och det skall då se ut så här på din bildskärm.

 

Protools mixfönster

 Du skall nu "Inserta" dina Reverb och Delay på respektive plats.

Klicka i första rutan under "Inserts A-E", Välj stereo, rulla ner till Reverb och välj ett kort reverb. I detta fall väljer vi ett D-verb med room2 preset som Rev short.

Gör likadant på nästa kanal fast välj ett  D-verb med hall preset som Rev long.

På tredje kanalen väljer du ett "Long Delay" och klickar på fjärdedelsnoten ner till höger. Ställ in 30% feedback som utgångsläge. Detta reglerar hur många gånger upprepningen skall återkomma.

På fjärde kanalen väljer du ett "Long Delay" och klickar i åttondelsnoten ner till höger. Ställ in 30% feedback som utgångsläge. Detta reglerar hur många gånger upprepningen skall återkomma.

Slutligen kan du hålla ner cmd- (Mac) eller ctr-l (PC) knappen och samtidigt trycka på solo vid effekt kanalerna. Vad du då gör är att du göra sina effekter solo safe vilket innebär att om du solo lyssnar ett instrument som har effekt på sig så hör du även effekten. När du gjort det på en kanal så blir s (solo) symbolen grå istället för vit för att indikera detta.

Om du nu klickar på respektive ruta med dina insert så kommer dina plug-ins upp på skärmen så att du kan justera dina inställningar allt efter önskemål.

 

I vårt exempel ser det ut så här när vi klickar på första reverbet.

Protools inserts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och andra reverbet

Protools Insert Large Hall 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är våra utgångsinställningar i denna mixningsskola men naturligtvis kan man ändra och justera efter smak.

 

Gå vidare till sidan 2

Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Enkel automation för leadsång. Sista grundsteget för den perfekta mixen.
Mixningsskola del 1.