Beskrivning

Mixningsskolan Del 2 

Innehåll

1. Varför vi mixar och gör en enkel template

2. Importera och organisera samt sätta statiska nivåer och enkla filter

3. Kompressor, EQ, enkla effekter och automation för leadsång

 

Importera och organisera

 

Nu är det dags att importera dina spår och detta kan du göra på flera sätt men i detta fall så går du via file menyn och väljer import följt av audio.

importera audio

 

Väl där kan du välja vilka filer du vill importera till din session.

 

Nästa steg efter detta är att lägga dina kanaler i rätt ordning för att lättare kunna mixa och veta vart man har sina kanaler.

 

Ett vanligt tillvägagångssätt är att börja med bastrumma, virveltrumma och de övriga trumkanalerna, följt av bas, gitarrer och andra komp instrument, följt av eventuella solo instrument och melodislingor, följt av stråkar och pads och därefter sångkanalerna med lead, dubbar och körer.

 

Pro Tools Tracks

För att förenkla kan du sedan inserta en 7 bands eq på varje kanal följt av en kompressor så att du har kompressor och eq på varje kanal. Detta går att göra genom att hålla inne alt tangenten och samtidigt inserta dina plugins. Då kommer du att få en plugin på alla kanaler samtidigt. Du kan sedan hålla inne cmd tangenten och klicka på dina plugins för att bypassa dessa tills du eventuellt behöver dem. Dom blir då blå som på bilden ovan.

 

Efter detta så insertar du Bus 1-2, Bus 3-4, Bus 5-6 och Bus 7-8 på alla kanaler under dina SENDS så att du kan skicka ljud till dina effekter.

 

Sätta statiska nivåer + enkla filter 

Inledningsvis drar du ner alla dina reglar så att alla reglar hamnar i botten läge.

 

Börja nu med trummorna och det kan vara ett bra utgångsläge att dra upp bastrumman till runt -10db om den är inspelad i bra nivå.

Bygg därefter din mix och dina trumkanaler kring den tills du känner att dina statiska nivåer, det vill säga dina fasta regelnivåer är smakfullt satta enligt ditt tycke och låter behagligt. Eventuellt överhäng och rum brukar jag ta sist om det finns.

Bastrumma och virveltrumma brukar sitta i mitten medan de övriga elementen går att panorera ut lite efter smak.

Ett bra utgångsläge är att tänka sig att man är i publiken och tittar på trumsetet.

Pro Tools inställningar

När trummorna sitter så går du vidare till att hitta en bra balans mellan trummor och bas.

Inte sällan gör det gott att ta bort mycket topp ifrån baskanalen då det frigör frekvensutrymme för sång och andra kompinstrument.

Beroende på hur mycket strängar man vill höra eller vad för basljud man har använt kan man dra ner denna så lågt som till 300Hz och ibland ännu lägre.

 

Även basen brukar sitta i mitten av ljudbilden.

Pro Tools Kompressor

 

Efter basen kommer dina kompinstrument och här är det ofta bra att skära bas med highpass filter. Ett bra utgångsläge att börja med är att sololyssna kanalen och dra så högt som du kan utan att ljudet tappar för mycket kropp och karaktär. Du kan sedan vid behov höja eller sänka denna highpass frekvens men det är alltid bra att ta bort frekvenser som inte hörs eller används i ett ljud för att hålla mixen ren.

Sätt sedan instrument efter instrument i en smakfull balans i förhållande till de instrument som du redan dragit upp ifrån noll.

Detta gäller alla instrument fram till sången som vi nu har kommit fram till.

I den mesta musiken är sången det viktigaste elementet som driver låten framåt och framför låtens budskap så den måste höras bra.

Vid denna tidpunkt i mixen sitter alla andra nivåer i en smakfull harmoni.

Börja med att sätta ett highpass filter på alla sångkanaler på 100Hz då det mesta under 100Hz oftast inte kommer till användning på röster.

Sätt nu en smakfull balans för leadsång och körkanaler.

Du har ännu inte lagt några kompressorer, eq eller effekter på någonting men dina statiska nivåer börjar låta ganska bra. Med lite tur så är det inga röda lampor på mix bussen heller. Skulle det vara det så är det alltid bäst att dra ner alla individuella nivåer i första hand istället för att sänka master fadern.

 

 

Gå vidare till sidan 3

Foton


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Mixningsskola del 2